Suomalaisyhtiö mullistaa maailman suurimpien jäteyhtiöiden perustoimintaa. Yhtiön innovaatio vähentää jätehuollon kustannuksia jopa puolella.
Suomalainen startup Enevo on saanut liiketoimintansa kurssin kohti pohjoista. Yhtiön liikeideana on jätesäiliöiden täyttymisastetta kaikuluotaava ultraäänisensori sekä sensoriverkoston tietojen perusteella jätekuljetuksia optimoiva ohjelmisto.
Enevolla on ollut pilottiprojekteja ympäri maailmaa maailman suurimpien jätehuoltoyhtiöiden kuten Suez/Sitan ja Veolian kanssa.
- Asiakkaiden luottamus on nyt saavutettu ja seuraavaksi ryhdytään kasvattamaan projektien kokoja kymmeniin tuhansiin sensoreihin, Enevon toinen perustaja ja teknologiajohtaja Johan Engström kertoo.
- Alan toimijat ovat alkaneet luottaa meihin, mikä on edellytys sille että tämä lentää. Ollaan kuitenkin ottamassa iso rooli yhtiöiden toiminnan tehostamisessa.
Enevolla on tällä hetkellä 28 työntekijää ja yritys on kerännyt rahoitusta yksitoista miljoonaa dollaria eli vajaat yhdeksän miljoona euroa. Juuri päättyneellä viimeisimmällä rahoituskierroksella mukaan tuli muun muassa nimekäs saksalainen pääomasijoitusyhtiö Earlybird.
Johan Engström perusti firman pitkäaikaisen ystävänsä Fredrik Kekäläisen kanssa. Ennen firman perustamista kaverukset olivat miettineet pidempään, että jotain voisi lähteä tekemään älykkäiden sensoriverkkojen alueella.
- Tämä jätehuoltopuoli tuli kuvioihin aika sattumalta. Olin omassa taloyhtiössä huomannut, että jätehuoltokulut olivat nousussa ja epäilin että jäteastioita tyhjennettiin liian usein. Kävin muutaman päivän välein kurkkaamassa säiliöihin, kirjoitin tiedot ylös ja tein tuloksista graafeja. Totesin, että tyhjennysvälit olivat hyvinkin pahasti pielessä, Engström muistelee.
Engström kertoi asiasta Kekäläiselle autossa.
- Hän totesi, että tämähän voisi olla se meidän juttu.
Markkinoilla ei ollut saatavilla laadukasta sensoria, joka mittaisi jäteastioiden täyttöastetta, joten miesten piti tehdä sellainen itse. Molemmilla on ohjelmistotausta, mutta Kekäläinen on vapaa-aikanaan puuhannut erilaisten laitteiden kanssa. Hän rakensi netistä löytämillään tiedoilla ja ohjeilla ensimmäisen prototyypin ja Engström teki ohjelmiston.
- Sitten esittelimme konseptia potentiaalisille asiakkaille ja sijoittajille. Markkinoilla tuntui olevan kysyntää ratkaisulle ja sijoittajatkin näkivät ideassa suuren potentiaalin. Järjestelmän avulla voidaan nimittäin saavuttaa 40-50 prosentin säästöt, kun mennään tyhjentämään säiliöt vasta sitten kun ne ovat sopivan täynnä.
Huikeat säästöt saavutetaan jäteastioiden täyttöastetta jatkuvasti mittaavilla langattomilla sensoreilla. Sensorit lähettävät tiedot palvelimelle ja ohjelmisto ennustaa kunkin säiliön täyttymisprofiilin. Järjestelmä suunnittelee tämän perusteella optimaaliset reitit säiliöiden tyhjentämiseksi.
- Sen sijaan, että ajettaisiin toistuvasti samoja reittejä, kiertäen kaikki säiliöt, ajetaan vain niille säiliöille, jotka vaativat tyhjennystä, Engström toteaa.