Syön parhaillaan...

Siggeboi

Banned
Liittynyt
6.9.2006
Viestit
4475
Sijainti
Puskassa
Kyllä taas tekee niin pahaa, kun tätä toijkia selaa, että eipä tarvi syödä hetkeen yhtään mitään :D
 

lara

Namupala
Liittynyt
12.5.2007
Viestit
6165
Sijainti
Onnela
Eilen tein murusossia johon lisäsin ruuutkasti valkosipulia, sipulia ja valkosipulisuolakurkkua. Lisukkeena parsaa ja perunoita. Oli kuulkaas hyvvää!
Ja ne suolakurkut. NJAM!
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Vähän jarnaa aiheeseen liittyen 'kilpailevalta' foorumilta:

http://futisforum2.org/index.php?topic=81220.msg3699855#msg3699855

Miksi tämä ketju?
Tällä foorumilla on useammassakin ketjussa puhuttu ravintoasioista. Keskustelu on ollut aika sekavaa, epäoleellisuuksiin keskittyvää ja saman toistamista. Ketjuissa on myös kyselty selkeiden kattavien ohjeiden perään, joten tässä tulee. Toivottavasti tässä on edes jollekulle hyödyllistä tietoa ja ehkä tämä voi jopa auttaa jotakuta muuttamaan ruokavaliotaan ja elintapojaan terveellisemmäksi ja voimaan paremmin.

Disclaimer
Nämä ohjeet eivät ole valtion virallisten ravitsemusoppien mukaisia. En myöskään aio perustella asioita tieteellisesti ja vedenpitävästi, vaan pyrin vain mahdollisimman lyhyesti ja selkeästi kertomaan mikä on mielestäni terveellistä ruokaa ja mikä ei. Voin toki kysyttäessä kertoa hieman tarkemmin perusteluja asioille, mutta varsinaiseen tieteelliseen todisteluun ja väittelyyn en jaksa lähteä. Se ei mielestäni ole tässä kovin hedelmällistä ja olen sitä muissa yhteyksissä jo harrastanut ihan riittävästi. Kerron tässä oman näkemykseni, joka on muodostunut muutaman vuoden asiaan tutustumisen ja useampiin ruokavalioideologioihin perehtymisen ja oman kokeilun kautta. Jokainen voi ihan itse päättää, että uskooko näitä ohjeita vai ei. Ja parhaan varmuuden saa toki aina itse kokeilemalla. ;)

Tämä ketju siis keskittyy ruoan terveysvaikutuksiin. Ekologiset ja eettiset näkökulmat eivät kuulu ketjun aiheeseen.

Terveelliset ruoka-aineet
Mitkä ruoat ovat terveellisiä? Lyhyesti sanottuna ne ruoat, joita ihmiselimistö on tottunut käyttämään. Sellaiset ruoka-aineet, joita ihmiset ovat syöneet tuhansia vuosia sitten. Ja sellaisessa muodossa kuin niitä on syöty tuhansia vuosia sitten. Ihmisten ruokavalio on viime aikoina muuttunut valtavasti ja suuri osa nykyisin syötävästä ruoasta on sellaista, mitä ei vielä muutaman kymmentä vuotta sitten ollut olemassakaan. Hyvä yleissääntö on, että älä osta kaupasta mitään ruokaa mitä isoisoäitisi ei tunnistaisi. Ja vähän pidemmälle vietynä: älä osta mitään sellaista mitä kivikauden ihminen ei syönyt. Tässä on ensin lyhyet listaukset hyvistä ja huonoista ruoka-aineista ja sitten vähän tarkempaa selvitystä tiettyjen erityiskysymysten osalta.

Suosi näitä:
– kasvikset ja vihannekset
– liha, kala, kanamuna
– marjat ja hedelmät
– siemenet ja pähkinät

Vältä näitä:
– teolliset transrasvat ja muut kovetetut kasvirasvat
– sokeri
– valkoiset vehnäjauhot ja vastaavat
– lisäaineet

Rasvat
Periaatteessa kaikki luonnollinen käsittelemätön rasva on hyvää. Monien käsityksistä huolimatta rasva ei ole epäterveellistä, eikä erityisen lihottavaa. Myöskään tyydyttynyttä rasvaa ei tarvitse pelätä, se on ihan luonnollista ja ihmiselimistölle tarpeellista. Hyviä rasvoja ruoanvalmistukseen ovat kylmäpuristettu oliiviöljy, kylmäpuristettu kookosöljy ja voi. Myös kalan, lihan, pähkinöiden, siementen, avokadon, jne. sisältämät rasvat ovat terveellisiä. Huonoja rasvoja ovat kaikki käsitellyt kasviöljyt ja ylipäätänsä kaikki runsaasti omega6:sia sisältävät ja ei niin luonnolliset kasviöljyt: rypsiöljy, rapsiöljy, auringonkukkaöljy, soijaöljy.

Viljatuotteet
Ihmiset ovat käyttäneet viljatuotteita vasta noin 10000 vuotta, joillakin alueilla paljon vähemmän aikaa. Ihmiselimistö ei ole täysin sopeutunut viljaan ravintona ja siksi se saattaa aiheuttaa monelle oireita. Viljoissa on monenlaisia aineita, jotka aiheuttavat osalle porukasta terveysongelmia: gluteiini, viljakuitu, lektiinit, fytiinit, jne. Noita haitta-aineita voidaan poistaa ja vähentää eri tavoin: gluteiinittomat viljat, leivän hapatus, viljan liottaminen, jne. Jos sinulla on ongelmia vatsan, ihon kunnon tai allergioiden kanssa, niin kannattaa ainakin kokeilla viljan radikaalia vähentämistä tai jopa täysin viljatonta ruokavaliota. Vilja on aika todennäköinen syy noille ongelmille.
 
Viimeksi muokattu:

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
ja jatkuu

Maitotuotteet
Maitotuotteet ovat vähän kuten vilja, nekään eivät oikein sovi kaikille. Maitotuotteissa kannattaa suosia mahdollisimman vähän käsiteltyjä ja luonnollisia raaka-aineita. Maidoista luomukevytmaito on tällä hetkellä paras kaupasta saatava vaihtoehto. Suoraan tilalta noudettu raakamaito vielä parempi, ainakin jos luomuna löytyy. Maitotuotteissa kannattaa unohtaa kaikki vähärasvaiset kevyttuotteet ja ostaa luonnollisia rasvaisia ja mahdollisimman käsittelemättömiä tuotteita. Käytä näitä: luomukevytmaito, maustamaton luomujogurtti, kerma, normaalirasvaiset juustot.

Palkokasvit
Myös palkokasveissa, kuten maapähkinä, pavut ja soija, on samankaltaisia haitta-aineita kuin viljoissa ja jopa enemmän. Näitä ei kannata syödä ainakaan kovin paljoa ja oikea käsittely on vielä tärkeämpää kuin viljojen kohdalla. Esimerkiksi soijaa kannattaa syödä korkeintaan fermentoituna, eikä välttämättä silloinkaan kovin paljoa.

Ruoka-aineiden luonnollisuus ja laatu
Raaka-aineiden laatu on lähes yhtä tärkeätä kuin se mitä raaka-aineita käyttää. Raaka-aineiden pitää olla luonnollisia, puhtaita, ravinteikkaita ja tuoreita. Ruoka-aineet kannattaa ostaa kaupasta sellaisenaan, ilman mitään lisättyjä aineita. Lihat ilman marinadeja, jogurtit ilman sokeria, jne.

Luomu
Luomuruoassa on vähemmän myrkkyjä ja haitallisia aineita ja enemmän ravinteita kuin tavanomaisessa. Ja eläintuotteiden kohdalla luomussa on mm. terveellisempi rasvahappojakauma. Eikä pidä myöskään unohtaa luomutuotteiden parempaa makua. Kannattaa suosia luomua ainakin näissä tuotteissa: maito, kananmunat, liha, kahvi, mansikka, viinirypäle, rusina. Nuo eläinkunnan tuotteet siksi, että kun eläimet syövät sellaista ruokaa kuin niiden kuuluu syödä, niin se liha, maito tai kananmuna on koostumukseltaan erilaista kuin silloin jos eläimille syötetään soijaa tai muuta mitä niiden ei kuuluisi syödä. Ja nuo jälkimmäiset kasvikunnantuotteet taas ovat sellaisia, joissa käytetään erityisen paljon torjunta-aineita ja muita myrkkyjä, luomuversiossa taas ei.

Luonnonkasvit vs. jalostus
Monet syömämme kasvit ja eläimet on jalostettu "pilalle". On pyritty jalostamalla suurentamaan satoja, parantamaan makua, jne. Tämän seurauksena nämä ruoka-aineet ovat usein ravintoköyhempiä ja sisältävät enemmän haitallisia aineita. Vehnä sisältää enemmän gluteiinia, hedelmissä on enemmän sokeria, lehmä tuottaa paljon enemmän maitoa, jne. Ja on jalostettu täysin uusia kasvilajeja, joita ei edes luonnossa kasva.

Jalostamattomat luonnonkasvit ja eläimet sen sijaan ovat sellaisia kuin ovat olleet vuosituhansia. Suomenkin luonnosta löytyy paljon tällaisia luonnollisia ravintorikkaita ruokia, joita ihminen ei ole pilannut: mustikka ja muut villimarjat, nokkonen, hirvi, poro, riistalinnut, muikku, jne. Näitä kannattaa syödä mahdollisimman paljon.

Lisäravinteet
Lisäravinteita kannattaa käyttää mahdollisimman vähän, parempi on saada kaikki ravinteet luonnollisesti ruoasta. Tutkimuksissa on mm. havaittu, että keinotekoinen monivitamiinipilleri ei jostain syystä toimi elimistössä samoin kuin vastaavat vitamiinit ruoasta saatuna. Tämä luultavasti johtuu monista pienistä ruoasta löytyvistä ainesosista, joita ei kunnolla vielä edes tunneta. Pelkkä yksittäinen eristetty vitamiini tai hivenaine ei ilman näitä apuaineita vaan toimi samoin, vaan se voi olla tehoton tai jopa haitallinen.

Lähes ainoa poikkeus tässä asiassa on D-vitamiini, joka ei varsinaisesti ole edes vitamiini, vaan hormoni. Se on poikkeus siksi, että ihmisen kuuluisi saada tarvittava D-vitamiini auringonvalosta, mutta yhtään kauempana päiväntasaajasta sitä ei saa riittävästi. Suomi on suunnilleen maailman pohjoisin kolkka missä on asutusta ja auringonvalosta ei D-vitamiini saa riittävästi kuin ehkä jonkun 3 kuukautta vuodessa ja sekin vaatii aktiivista ulkoilua keskipäivällä vähissä vaatteissa. Suomen D-vitamiinisuositukset ovat nykytutkimuksen valossa naurettavan alhaisia. D-vitamiinin määrän veressä pitäisi olla sillä tasolla mitä se päiväntasaajan seudulla on ja saavuttamiseksi on syötävä moninkertaisia määriä suosituksiin nähden. Aikuiselle voisi pitää 50ug ihan minimiannoksena ja optimaalinen määrä on todennäköisesti jotain 100-200ug, henkilön painosta, iästä ja D-vitamiinin imeytymisestä riippuen.

Riittävä D-vitamiinin syönti on helpoin ja halvin yksittäinen tapa oman terveyden edistämiseksi, joten se todellakin kannattaa. Tässä vielä motivoinnin vuoksi Wikistä listaa sairauksista joihin D-vitamiinilla on vaikutusta: D-vitamiinin riittävä saanti on yhdistetty perinteisesti kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat D-vitamiinilla olevan laajempia vaikutuksia terveyteen: sydän- ja verisuonitaudit[1], syöpätaudit, MS-tauti, fibromyalgia, reumataudit, metabolinen oireyhtymä[2] ja tyypin 2 diabetes ym.

Myös kalaöljyn syöminen voi olla hyvä idea, jos ei kalaa tule paljoa syötyä. Siinä on paljon hyviä rasvoja, EPA:a ja DHA:ta, joilla on kiistattomia terveysvaikutuksia ja joita ei oikein mistään muualta sellaisella muodossa saa. Mutta kalaöljyhän ei sinänsä ole mikään keinotekoinen lisäravinne, vaan periaatteessa vaikkapa hiukan oliiviöljyyn verrattava valmiste. Samalla tavalla monet muutkin luonnollisista raaka-aineista valmistetut valmisteet voivat olla ihan toimivia, joskaan eivät välttämättä niin tarpeellisia.

Ruoan vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin
Ruokavaliolla on suuri vaikutus hyviin moniin sairauksiin. Suurin osa nykyisin lääkärin hoitamista sairauksista olisi ehkäistävissä varsin tehokkaasti ruokavaliolla: sydän- ja verisuonitaudit, syöpätaudit, diabetes, mielenterveysongelmat, osteoporoosi, jne. Jos ihmiset todella oikeasti ymmärtäisivät ruokavalion merkityksen sairauksien ehkäisyssä, niin aika paljon useampi söisi huomattavasti terveellisemmin. Ihmiset ovat vain tottuneet ja oppineet siihen, että on ihan normaalia sairastaa flunssaa monta kertaa vuodessa, kärsiä vatsavaivoista ja väsymyksestä, päänsärystä, jne. Näitä "elämään kuuluvia" vaivoja sitten hoidetaan lääkkeillä. Lääketiedehän on keskittynyt hoitamaan lähinnä oireita, ei syitä oireiden takana.

Mistä tiedän, että syön terveellisesti?
Lopullisen vastauksen kai tietää vasta sitten, jos elää pitkään ja terveenä. Mutta on muutamia varsin yksinkertaisia asioita, joista pystyy päättelemään aika paljon.

Vatsan toiminta
Vatsan toimintaan ja hyvinvointiin ruokavalio aika itsestään selvästi vaikuttaa hyvin paljon. Ja ruoansulatuselimistön toiminta ja hyvinvointi vaikuttaa hyvin moneen asiaan ihmisessä. Se ei ole normaalia, että vatsa on usein kipeä tai kovalla tai että pierettää jatkuvasti. Jos näin on, niin korjaa ruokavaliotasi. Vatsa toimii hyvin kun:
– vatsa ei ole koskaan kovalla eikä löysällä, uloste kiinteätä mutta pehmeätä
– ulostaminen tapahtuu säännöllisesti ja kohtuullisen usein
– vatsa tuntuu hyvältä, eli ei ole kipeä ja turvonnut
– ei suuria ilmavaivoja
– uloste ei haise järkyttävän pahalta.

Iho
Ruokavalio vaikuttaa myös ihon hyvinvointiin varsin paljon. Iho voi hyvin, kun se saa paljon hyviä rasvoja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Ja ihoa taas ärsyttävät monenlaiset allergisoivat ja haitalliset aineet, mahdollisesti esimerkiksi vilja, sokeri ja palkokasvit. Ihon ei kuulu olla kuiva, eikä siinä kuulu olla paljoa näppylöitä. Jos näin on, niin korjaa ruokavaliotasi.

Virkeys ja yleinen hyvinvointi
Ruokavalio vaikuttaa myös paljon siihen kuinka pirteä olet ja kuinka hyvin ylipäätänsä voit. Tasainen verensokeri, riittävät ravintoaineet, jne. Ruokavalio vaikuttaa myös mielialaan ja henkiseen hyvinvointiin suorasti ja epäsuorasti. Jos tunnet itsesi usein nuutuneeksi, väsyneeksi, jne., niin hyvin todennäköisesti ruokavaliossasi on vikaa.

Kehon koostumus
Ruokavalio varsin itsestään selvästi vaikuttaa myös kehon koostumukseen. Melko alhainen rasvaprosentti on elimistön toiminnan kannalta paras vaihtoehto. Ja terveellinen ruokavalio aika vääjäämättä myös johtaa alhaiseen rasvaprosenttiin. Rasvan kertyminen vyötärölle ja (naisilla) selluliitti ovat ilmiselviä merkkejä vääränlaisesta ruokavaliosta. Miehellä optimaalinen rasvaprosentti on jossain suunnilleen 10 % paikkeilla, naisilla jonkin verran korkeampi. Oikeanlainen ruokavalio myös lisää lihasmassan määrää, jopa harjoittelematta.

Ruokavalion ehdottomuus
Niin tärkeää kuin terveellinen ruokavalio onkin, niin siinäkään ei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin, ellei välttämättä halua. Tärkeintä on, että ruokavalio on pääosin terveellinen. Ja toki kaikkein pahimpia myrkkyjä, kuten transrasvaa kannattaa vältellä hyvinkin tarkkaan. Mutta ei sillä kokonaisuuden kannalta ole suurta merkitystä, jos silloin tällöin syy vaikka jonkin verran sokeria tai jotain lisäainetta. Toki tässäkin kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja mennä sen mukaan. Jos saa vaikka viljasta pienestäkin määrästä oireita, niin sitten ehkä paremmin olla syömättä. Itseni kohdalla olen päätynyt siihen, että en jätä viljaa ja maitoa ainakaan kokonaan pois, kun en niistä oireita saa. Turha rajoittaa omaa elämää, jos ei ole tarvetta.

Kokeile itse
Periaatteessa kaikille sopii suunnilleen samanlainen ruokavalio, mutta yksilöllisiä eroja on mm. tiettyjen ruoka-aineiden sietämisessä. Toiset ovat herkempiä joillekin ruoka-aineille. Niinpä kannattaa koittaa omalla kohdalla, että miten vaikkapa vilja- ja maitotuotteiden poisjättäminen vaikuttaa. Ainoa henkilö, joka voi määritellä sinulle parhaiten sopivan ruokavalion, olet sinä itse.


Vähän turhan pitkä ja raskaslukuinen tästä taisi tulla. Jos joku jaksoi edes vähän alusta tai mahdollisesti jopa loppuun asti ja heräsi kysymyksiä, niin kysykää pois.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Jaksoin tuohon saakka, mutta sitten petti pokka


Luomu
Luomuruoassa on vähemmän myrkkyjä ja haitallisia aineita ja enemmän ravinteita kuin tavanomaisessa. Ja eläintuotteiden kohdalla luomussa on mm. terveellisempi rasvahappojakauma. Eikä pidä myöskään unohtaa luomutuotteiden parempaa makua.
Penn&Teller tyyliin, BULLSHIT :D
 

Dominic

Senior Member
Liittynyt
9.2.2000
Viestit
47813
Sijainti
Turku
Ootko tmoi milloin viimeksi vertaillut asiaa?

Vai väitätkö, että häkissä koko elämänsä elänyt jänis maistuu täysin samalta kuin riistana metsästä metsästetty. Jokanen metsämies (jollainen mä toki en ole, mutta suvussa on) tietää, että riista maistuu aina paremmalta kuin vangitun elämän viettänyt eläin.

Häkkikanojen ja vapaiden luomukanojen makuero voi olla pienempi, mutta ainakaan itte en uskalla mennä suoralta kädeltä mielipidettä tyrmäämään.

Elinolot vaikuttaa, esim. Koben härkä.

ETTÄS TIIÄT! SIKA!
 

Captain Howdy

Well-known member
Liittynyt
6.6.2001
Viestit
20416
Minulle tuo teksti edusti maalaisjärkeä ja olen tuon mukaisesti elänyt. Valittamista ei.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Ootko tmoi milloin viimeksi vertaillut asiaa?

Vai väitätkö, että häkissä koko elämänsä elänyt jänis maistuu täysin samalta kuin riistana metsästä metsästetty. Jokanen metsämies (jollainen mä toki en ole, mutta suvussa on) tietää, että riista maistuu aina paremmalta kuin vangitun elämän viettänyt eläin.

Häkkikanojen ja vapaiden luomukanojen makuero voi olla pienempi, mutta ainakaan itte en uskalla mennä suoralta kädeltä mielipidettä tyrmäämään.

Elinolot vaikuttaa, esim. Koben härkä.

ETTÄS TIIÄT! SIKA!
En toki väitä. Näin kyllä vaikuttaa makuun:ahem:.

Sillä ei sitten taas ole luomun kanssa mitään tekemistä. Ei se tee kanasta luomua, että se on "vapaa". Eikä se siten vaikuta myöskään sen makuun.

Se mitä sille broiskulle syötetään, vaikuttaa kyllä sen makuun. Vähän niinku, keitätkö riisin kattilassa ja kusessa vai huikean upeassa riisinkeittimessä, kera raikkaan lähdeveden, merisuola hyppysellisellä maustettuna. Suolaisia molemmat :D

Mutta, niin kuin nykyään tiedetään, ei se luomu ole sen ravinteikkaampaa, eikä myöskään sen paremman makuista (makuasioistahan toisaalta on paha mennä kiistelemään), kuin ihan normaalisti kasvatetutkaan. :rolleyes:

Ja näyttää vähän siltä, että maailman nykyisessä, yhä kasvavassa ruokapulassa, koko "luomu" muotisviartus ei tule menestymään kuin siellä, missä sillä raharikkaita pystytään rahastamaan :dunno:

ETTÄ REVI SIITÄ !!! :frank:
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Ihan peesaan nyt kyllä.
Itse jättänyt oikeastaan kaikki einekset pois päivittäisestä ruokavaliosta. Kun miettii vaikkapa jotain Atrian mikropitsan makuelämystä, niin eihän se ole mistääkn kotoisin. Yhtä helppoon, mutta paljon parempaan tulokseen pääsee vaikkapa keittämällä kattilassa karjalanpaistia ja porkkanapaloja.

Sitten kun noitten einesten ohella jättänyt sokeriset jogurtit ja laksatiiviset maidot pois, ni loppu toi pieriminen.
 

lara

Namupala
Liittynyt
12.5.2007
Viestit
6165
Sijainti
Onnela
En toki väitä. Näin kyllä vaikuttaa makuun:ahem:.

Sillä ei sitten taas ole luomun kanssa mitään tekemistä. Ei se tee kanasta luomua, että se on "vapaa". Eikä se siten vaikuta myöskään sen makuun.

Se mitä sille broiskulle syötetään, vaikuttaa kyllä sen makuun. Vähän niinku, keitätkö riisin kattilassa ja kusessa vai huikean upeassa riisinkeittimessä, kera raikkaan lähdeveden, merisuola hyppysellisellä maustettuna. Suolaisia molemmat :DMutta, niin kuin nykyään tiedetään, ei se luomu ole sen ravinteikkaampaa, eikä myöskään sen paremman makuista (makuasioistahan toisaalta on paha mennä kiistelemään), kuin ihan normaalisti kasvatetutkaan. :rolleyes:


ETTÄ REVI SIITÄ !!! :frank:
Eiks tossa riisinkeitto teoriassa pitäisi sitten miettiä, että miltä ihminen maistuu sen jälkeen kun se on syönyt koko elämänsä joko kusessa tai lähdevedessä keitettyä riisiä?
ÄLÄKÄ REVI SIITÄ!!
 

lara

Namupala
Liittynyt
12.5.2007
Viestit
6165
Sijainti
Onnela
Itse jättänyt oikeastaan kaikki einekset pois päivittäisestä ruokavaliosta. Kun miettii vaikkapa jotain Atrian mikropitsan makuelämystä, niin eihän se ole mistääkn kotoisin. Yhtä helppoon, mutta paljon parempaan tulokseen pääsee vaikkapa keittämällä kattilassa karjalanpaistia ja porkkanapaloja.

Sitten kun noitten einesten ohella jättänyt sokeriset jogurtit ja laksatiiviset maidot pois, ni loppu toi pieriminen.
Joo ei oo lätyt oikein maistunut.
Kun jätin kaikki "vähä rasvaiset" tuotteet pois kesän jälkeen on paino pudonnut 3 kiloa vaikka en oo liikkunu sitäkään vähää kun alkuvuonna.
 
Ylös