Jos nyt olisi vuosi 1939...

Dominic

Senior Member
Liittynyt
9.2.2000
Viestit
47813
Sijainti
Turku
Suomen kansallinen identiteetti nojaa edelleen käsittämättömän voimakkaasti noihin tapahtumiin. En tiedä millainen on tilanne muissa 'vapaissa maissa', mutta sodan asettaminen näin suurelle jalustalle on ainakin omasta mielestäni hieman arveluttavaa.
Jos olisi mahdollista, niin olisi aika mielenkiintoista tietää ja nähdä minkälainen kansa täällä eläisi, mikäli Suomi olisi välttänyt toisen maailmansodan täysin ja kyennyt pysymään myös täysin puolueettomana.

Tuolla sodalla on mm. perusteltu Suomen teollisuuden nopeaa kasvua sodan jälkeen, lähinnä kun täytyi maksaa sotakorvauksia NL:lle. Oltaisiinko tässä jos sotaa ei olisi. Olisiko asiat taloudellisesti paremmin vai huonommin. Entä miten asiat olisivat kansallisen itsetunnon kannalta?

Siihen, että oltaisiinko tässä jos sotaa ei olisi ollut, osaan kyllä vastata. Aivan varmasti ei oltaisi. Suomi ei olisi sama Suomi, millaisena me se tunnetaan. Mutta kysymykseen, missä sitten oltaisiin ja minkälaisessa Suomessa, onkin paljon hankalampi vastata.
 
Viimeksi muokattu:

Fagerholm

Oman elämänsä Sutil
Liittynyt
19.12.2004
Viestit
39266
Sijainti
Semminki
- Tulipahan postattua vaikka viestit joihin viittaan ovat jo vuosia sitten kirjoitettuja. Nämä asiat eivät kuitenkaan vanhene joten suotakoon se minulle.
Hyvä huomio. :eek:
Ilmankos Ferrarifanaatikko ei pahemmin kommentoinut vastaprovoiluani.
Pitäis varmaan itsekkin joskus tsekkailla noita viestien päivämääriä joita kommentoi.
 

Edson

Well-known member
Liittynyt
11.6.2009
Viestit
746
Minä olen miettinyt paljon, että missä menee se kunnioituksen ja sodan ihannoinnin välinen raja. Minusta minä seison kuitenkin vielä sen rajan terveemmällä puolen. Eikä sekään olisi tervettä, että ei saisi sanoa ääneen, että arvostaa veteraaneja ja itsenäistä Suomea.
Juu, kyllähän sodista täytyy pystyä puhumaan ja itsekin tuon ajan ihmisten tekoja itsenäisen Suomen puolesta kunnioitan. Silti on vaikeaa lukea sulattelematta muutaman viikon ajan mediassa olleita sotajuttuja joissa hehkutetaan talvisotaa, kuin se olisi ollut pelkkää voittokulkua Suomelle vaikka oikeastihan se oli molemmille osapuolille täyttä helvettiä. Tuskin alla olevan esimerkin kaltainen uutisointi on hyväksi Suomen nuorisollekaan sillä sodista ei opita romantisoimalla niitä.

 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Suomen kansallinen identiteetti nojaa edelleen käsittämättömän voimakkaasti noihin tapahtumiin. En tiedä millainen on tilanne muissa 'vapaissa maissa', mutta sodan asettaminen näin suurelle jalustalle on ainakin omasta mielestäni hieman arveluttavaa. Yhtenä suurimmista syistä lieneekin se, että markkinamiehet ovat nähneet Talvisodassa rahan kiiluvan. 80 miljoonaa euroa jakamatonta keräysvaluuttaa ja kolme painosta IS Talvisota-lehteä kertovat jo karua kieltä siitä kuinka suuri markkina-arvo tuolla yhdellä sanalla on, sota.
Virosta voisi hakea vertaisesimerkkiä siihen, millaiset tunnelmat ovat, kun ei sodittu. Heillä on valtaisat traumat siitä, ettei pantu vastaan, vaan maa lähes lahjoitettiin NL:lle. Näin, vaikka oikeasti Virolla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia NL:ää vastaan.

Minusta siinä, että nyt puhutaan Talvisodasta, ei ole sodan ihannointia. Enempi on kyse siitä, että muistellaan kunnioittaen sitä, että kansa puolustautui yhtenäisenä, kun itsenäisyys oli uhattuna. Vanhat sisäiset kaunat kyettiin unohtamaan ja maa pelastui.

Markkinamiehistä olen samaa mieltä. Viittaan nyt esim. Renny Harlinin Mannerheim- projektiin: täytyyhän meidän saada rahaa, kun kerran oikein Marskista elokuvaa tehdään. Meidän isänmaallinen velvollisuutemme on saada rahaa!
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Pakko oikoa yksi harha-ajatus: Itsenäisyyshän ei nimenomaan ollut veteraanien ansiota, vaan armollisen Leninin joka antoi meille oikeuden perustaa Suomen tasavallan 1917. Eli ilman Neuvostoliittoa tässä oltaisiin kituuteltu aika pitkään Tsaarin vallan alla.
Oiotaan takaisin:
Suomessa itsenäistymisaikeet olivat virinneet kauan ennen bolsevikkien nousua. Saksassa koulutettujen jääkärien oli määrä palata Suomeen vähin äänin värväämään ja kouluttamaan joukkoja tsaarin Venäjästä irrottautumista varten sekä toimimaan johtajatehtävissä taistelussa. Se oli koko jääkäriliikkeen juju. Venäjällä kuitenkin tiedettiin asiasta ja pfadfindereitä (etujoukkoja) jahdattiin rikollisina.

Bolsevikkien ottaessa vallan Suomen edustus reagoi heti tiedostaen emämaan sekasortoisen tilan. Jääkärit olivat vielä Saksassa, mutta tieto pataljoonan taisteluvalmiudesta edesauttoi Leninin päätöstä. Suomen niemen separatistiliike ei olisikaan ihan pelkkä talonpoikaiskapina, vaan suurvallan kouluttamat ja itärintaman taisteluiden karaisemat jääkärit olisivat taidoiltaan venäläisten joukkojen vertaisia, ellei jopa parempia. Lisäksi Venäjän sisäisissä ongelmissa oli aivan riittävästi tekemistä, käytiinhän Venäjälläkin sisällissotaa vuoteen 1920 saakka.
Samasta syystähän Suomi oli paremmissa neuvotteluasetelmissä vuonna 1920 Tartossa kun ensimmäinen virallinen raja Neuvosto-Venäjän ja itsenäisen Suomen väliin piirrettiin.

Mikään ei koskaan ole yhden ainoan tekijän syytä tai ansiota. Itsenäisyyden saamiseen vaikutti jääkäriliike ja Venäjän tietoisuus siitä, Venäjän sisäiset ongelmat ja Suomen eduskunnan reagointi saamaansa mahdollisuuteen.
Itsenäisyyden säilyttämiseen talvisodassa taas vaikutti kansan yhtenäistyminen ja peräänantamattomuus yhtä lailla kuin Stalinin vainoharhat, jotka tapattivat käytännössä kaikki puna-armeijan kokeneet kenraalit, ja äärimmäisen epäedullisesti valittu hyökkäysajankohta.. jos olisivat lähteneet kesällä, niin olisi hyvinkin saattanut käydä toisin.

edit:
Lisään tuohon Leninin ajatustenjuoksuun: Suomessahan olis myös kova proletariaatin nousu, kuten emämaassakin. Lenin saattoi senkin vuoksi päästää Suomen "ilmaiseksi" omille teilleen, koska uskoi punakapinan niittävän menestystä myös täällä (syöden myös jääkärien rivejä, sillä toisin kuin punikit tapaavat väittää, jääkäripataljoonan miehet eivät olleet pelkkiä porvareita) ja sen myötä olisi Suomikin liittynyt sosialistiseen perheeseen ja ennen pitkää Neuvosto-Venäjään. Se suunnitelma meni kuitenkin vituiksi.
 
Viimeksi muokattu:

Formulanomi

Seksikäs rumä kääpiö
Liittynyt
22.10.1999
Viestit
41380
Sijainti
Toisaalla
Entäs voiko käyttää sanaa terminologia? Eiköhän sekin (ja monet muut sanat) ole myös vierasperäisiä.

Olisi ehkä vielä itsenäisempää ja suomalaisempaa olla vaikkapa löylyssä ja murjottaa.
 

Otto Hokkanen

Well-known member
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
8542
Sijainti
Tampere
Lisään tuohon Leninin ajatustenjuoksuun: Suomessahan olis myös kova proletariaatin nousu, kuten emämaassakin.
Jeh. Tämän olinkin juuri aikeissa mainita. Leninhän oli majaillut Suomessa maanpaossa ja oli hyvin perillä täkäläisten punaisten suosiosta ja suunnitelmista.

Eikä Lenin nyt ihan väärässä ollut: kyllähän se kapina täälläkin syttyi, eikä vallankumous nyt niin kovin kaukana ollut. Toki punakaartit lopulta saivat turpaansa aika rumasti ja Lenin-sedän kavereita lahdattiin sankoin joukoin, mutta kun se ennustaminen on niin pirun vaikeaa...
 
Ylös