Funtsin tätä tuossa vähän lisää:
Tietämättä kuinka paljon teillä kuluu päivittäin sitä vettä siellä möksällä, osaan kertoa, että 1000 litraa kylmää vettä haukkaa 58 kWh energiaa kun se lämmitetään kuumaksi käyttövedeksi. Se on fysikaalinen fakta ja on joka paikassa käytössä (mm Motiva tietää kertoa saman).
Eli jos mökillä lotrataan vaikka 100 litraa kuumaa vettä päivässä maksaa sen lämmittäminen sähköllä
- päivässä n. 0,7 euroa
- viikossa n. 5 euroa
- kuukaudessa n. 20 euroa
- 5 kuukaudessa n. 100 euroa.
Lämminvesivaraajan lämpöhäviöiden vuoksi voi noihin lisätä halutessaan vaikka 10% extraa
Jos tosta saa keräimillä nipistettyä 60-80% kesäaikaan pois, säästyy kesässä 60-80 euroa rahaa.
Kuulostaa äkkipäätään sellaselta summalta, jonka vuoksi ei kovin laajamittaisia hankkeita kannattane käynnistellä.
Mielekäs takaisinmaksuaika energiaa säästäville ratkaisuille yksityistalouksissa on mun mielestäni maksimissaan sellaset 15 vuotta, joten tsydeemi pitäis saada rakennettua jollain 1000-1200 eurolla, jotta homma olisi taloudellisesti mielekästä.
Itse unohtaisin ton vaihtoehdon.
Jollet sitten halua ryhtyä pellepelottomaksi ja rakenna itse sinne jostain vanhasta ilmaisesta patterista mustaksi maalattua lämpökeräintä, jonka avulla käyttövettä lämmitetään aurinkokylvyssä lähes ilmaiseksi ja kierrätetään edelleen esivaraajaan, josta varsinainen varaaja saa esilämmitettyä vettä - jolloin tarvittavan sähkölämmityksen osuus pienenee kun lämminvesivaraajaan sisään tuleva vesi on jo valmiiksi vähän lämmintä. Tosin kauhee homma ja säästö ei kuitenkaan ole kovin merkittävä. Pitäis olla ainakin harrastuneisuutta aiheeseen jotta olis jotain tolkkua.
Tosin, onhan noi oman elämänsä Einsteinit noitakin rakennelleet.