Sebastian Vettel-kaikkien aikojen sensaatio?

Status
Ei avoinna uusille viesteille.

kurski

Oisko minkä tyyppistä ?
Liittynyt
6.10.2009
Viestit
18411
Vettel teki Räikköset

Turun Sanomat 14.11 2010 23:30:22

Kolmannen kerran formula 1 -historiassa päätöskisaan yhteispisteissä kolmospaikalla lähtenyt kuljettaja valloitti maailmanmestaruuden. Aikojen alussa 1950 siihen pystyi Giuseppe Farina Alfa Romeolle, 2007 sen teki Kimi Räikkönen Ferrarilla ja sunnuntaina Sebastian Vettel Red Bullin RB6- autolla.

Uskomattoman käänteikäs kausi huipentui arvoisellaan tavalla, kun vahvana ennakkosuosikkina finaaliin lähtenyt Ferrarin Fernando Alonso erehtyi taktiikassaan pahasti ja seurasi MM-kakkosena kisaan lähteneen Red Bullin Mark Webberin varikkoajoitusta.

Webberin oma MM-taisto kutistui kisa kisalta ja lopulta hänestä tuli se, joka auttoi tallikaverinsa mestaruuteen. Webber osui kuudennella kierroksella muuriin, valitti takarenkaitaan ja tuli aikaisin varikolle. Vaikka Alonso ajoi Webberin edellä, Ferrari seurasi pisteissä lähimmän vastustajansa taktiikkaa ja otti espanjalaisen yhtä aikaa vaihtamaan renkaitaan.

Ferrarilla havahduttiin vasta paljon myöhemmin, että ensimmäisen kierroksen turva-autotilanteessa koviin kumeihin pyöränsä vaihtaneet Mercedeksen Nico Rosberg ja Renaultin Vitali Petrov oli edellä radalla, missä ohittaminen käytännössä on mahdotonta.

Fair play palkittiin

Näin Vettel pääsi livahtamaan kaikkien aikojen nuorimpana maailmanmestaruuteen voitettuaan kauden viimeistä Grand Prix -kisaa suvereeniin tyyliin. Samalla hän palkitsi ylenpalttisesti Red Bull-patruuna Dietrich Mateschitzin kunniakkaan periaatteen olla turvautumatta kiistanalaisiin tallimääräyksiin, joilla Ferrari oli nostanut Alonson MM-johtoon.

Vettel olisi voittanut mestaruuden, jos Alonso olisi päässyt viidenneksikin, mutta nyt Ferrari jäi seitsemänneksi ja siten Saksa sai kaikkien aikojen toisen mestarinsa neljän pisteen pesäerolla.

Vettel liikuttui kyyneliin palkintoseremoniassa, vaikka sanoikin, ettei edes tajunnut, mitä oli tehnyt.

Ei ajatuksia
MM-taistoon


Kolme vuotta sitten Vettelin debyyttikaudella MM-tittelin samalla lailla voittanut Räikkönen kuuluu uuden mestarin ystäväpiiriin. Hän sanoi ajaneensa koko ajan niin keskittyneesti, ettei halunnut edes tietää mestaruustilanteesta, vaikka hänen ranskalainen kilpainsinöörinsä Guillaume ’Rocky’ Rocquelin infosi, mitä pitikin.

– Kun heräsin aamulla, en halunnut ajatella mitään muuta kuin omaa kisaani. En halunnut tietää, missä muut menevät, vaikka kiusaus katsoa sitä näyttötauluista olikin välillä aikamoinen. Viimeiset kymmenen kierrosta insinöörini kertoi eroista ja vauhdistamme osittain vain siksi, että tietäisin, miten ajaa. Näiden 19 kisan aikana hän ei kuitenkaan ole kertaakaan ollut yhtä eloisa kuin nämä viimeiset kymmenen kierrosta.

– Aloin välillä vilkuilla, mitä oikein on menossa ja huomasin, että Hamilton oli Renaultin perässä ja luulin, että Alonso on sitten siellä niiden perässä. Yritin vaan unohtaa sen ja keskittyä omaan tekemiseeni, Vettel selvitti.

Kimin nousu
Vettelin mielessä


Vettel osaa monta sanaa suomea, mutta sanaa maailmanmestari hän ei suoralta kädeltä muistanut.

– Tiedän tienneeni sen, mutta ei tule mieleen. Sehän on kansainvälistä kieltä. Kun sanot World Champion Saksassa, kaikki ymmärtävät, mitä se merkitsee. Uskon, että samoin se toimisi Suomessakin.

– Mutta itse asiassa tuolla ajaessani mietin Kimin tilannetta silloin kolme vuotta sitten. Pitää sitten Kimistä tai ei, meillä oli tässä kisassa samanlaiset lähtökohdat, vaikka olimme vahvemmissa asemissa puuttuvien pisteiden määrässä. Kun tuntee Kimin, tietää, että siinä on iso etu tällaisissa tilanteissa, kun ei välitä mitään ja antaa vaan mennä. Juuri se oli meidän tavoitteemme koko tämän viikonlopun ajan.

– Mitä Kimi saavutti silloin, oli jotain aivan erityistä. Meistä siellä silloin ajaneista kukaan ei uskonut, että se voisi olla mahdollista, mutta Kimi todisti kaikkien olleen väärässä. Me teimme nyt saman. Kuka olisi uskonut, että kolmosruudusta lähtenyt Ferrari noin hyvällä kisavauhdilla jäisi seitsemänneksi?

– Niin se vaan menee joskus. Olen todella ylpeä, että sain nimeni niin kunniakkaaseen mestarilistaan, Vettel myhäili.
Hieman Vettelin mietteitä kisan jälkeen...
 

nordic man

Well-known member
Liittynyt
9.5.2009
Viestit
3786
Taisin mainita vuoden 2008 Monzan GP:n jälkimainingeissa jotakin sen tapaista, että huomaavatkos muut yhtäläisyyttä Belgian 1992 ja Monzan 2008 välillä.

En kuitenkaan uskonut että Vettel astelee Schumin jalanjälkiä näin tarkasti:

- Mukaan täysin yllättäen kesken kauden, sensaatio avauskilpailussaan -> vaihto uuteen talliin ja tie auki tähtiin.

- Avausvoitto erittäin haasteellisissa olosuhteissa.

- Ensimmäinen maailmanmestaruus kolmannella täydellä kaudella.
Ja mestaruus "hiljattain" mukaan tulleella yksityistallilla...
Tallikaveri loukkaantuu ennen kauden alkua (1994 ja 2009)

"Pelottavan" samantapaista on ollut kyllä vaikka kaikki ei mätsääkkään, mutta hienoa silti olisi jos Vettelistä tulisi "yhtä hyvä".
Niin montaa mestaruutta kuin Schumilla on ei tarvi voittaa, ei ainankaan yhtä ylivoimaisia kuin 1995,2001,2002 ja 2004
 

zenit

Well-known member
Liittynyt
11.6.2008
Viestit
651
Sijainti
Lahti
Eikös myös Prost tehnyt saman 1986?
Mansellin ja Piquet:n takaa mestariksi?
Suomenkielisen wikipedian Prostia käsittelevän artikkelin mukaan

"Tämä (1986) oli vasta toinen kerta, kun MM-sarjan kolmannella sijalla ollut kuljettaja voitti tuurimestaruuden viimeisessä kisassa."
 

Micqou

Well-known member
Liittynyt
14.9.2008
Viestit
299
Suomenkielisen wikipedian Prostia käsittelevän artikkelin mukaan

"Tämä (1986) oli vasta toinen kerta, kun MM-sarjan kolmannella sijalla ollut kuljettaja voitti tuurimestaruuden viimeisessä kisassa."
Tuurimestaruuksille kyllä huutonaurua.. :D
 

Capello

Well-known member
Liittynyt
25.8.2010
Viestit
352
Kyllä se vain niin on, että nykyformuloissa Schumin saavutuksiin yltäminen vaatii aivan uskomatonta taitoa ja tuuria ainakin kahdesta syystä. Nykyisin kilpailu on keskimäärin kovempaa ja hyviä autoja, joilla voi voittaa on paljon.
Myös uudet säännöt (ennen kaikkea rahankäytön osalta), jotka pyrkivät tekemään voittamisen vielä vain vaikeammaksi. Ja tulevaisuudessa saatetaan ehkä siirtyä yhteisiin moottoreihin, mikä lisäisi tätä entisestään.

Ei se nyt mahdotonta ole, mutta ei mikään helppo työ. :D
 

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9277
Prost oli itse asiassa kakkosena MM-pisteissä. Toki siinä vaiheessa kun Mansellin rengas poksahti, oli Piquet'n perässä ja oli siten jäämässä kolmanneksi MM-taistelussa. Ennen kisaa hän taisi olla pisteen Nelsonia edellä.
 

Ambomaan Mambo

Well-known member
Liittynyt
11.12.2001
Viestit
2472
Riippuu lasketaanko avuiksi tiimikaverin sabotointi tiimin toimesta. Ilmeisesti ei tässä tapauksessa, kun yleisön suosikki voitti..
En puhuisi sabotoinnista, mutta viimeistään Brasiliassa nähtiin, kumpaa kuljettajaa talli tahtoi mestariksi. Millä tahansa mittarilla ajateltuna olisi ollut fiksumpaa päästää Webber voittoon. Tässä kohtaa jälkiviisaat voivat toki päteä miten tällä tempulla olisikaan käynyt Abu Dhabin jälkeen, mutta se on turhaa. Fair Play on kieltämättä hyvä tekosyy, mutta onhan se selvää että tallin omalla kasvatilla on pienoinen suosikkiasema tallin sisällä, vrt. Hamilton. Kuten joku jossain toikissa aiemmin totesikin, tallimääräyksiä ei tehty kun Webber oli pistekärjessä. Mikä olisi ollut ykkös- kakkoskuskiasetelma, jos Vettel olisi ollut kärjessä? Todennäköisesti sama kuin Abu Dhabin aika-ajojen jälkeen, kun Webberin kisan missioksi kerrottiin Alonson takanapitäminen.

Enkä edelläolevaan perustuen välttämättä pitäisi mahdottomuutena, että Webberin auton kulkua hieman rajoitettiin Abu Dhabissa, Turkin kaltaista tapahtumaa ei kauden päätöksessä haluttu nähdä, ja tämä olisi ollut hyvinkin mahdollista molempien kuljettajien omatessa mestaruusmahdollisuudet. Webber kuitenkin oli viimevuotinen kisan voittaja ja yksi koko tämän kauden tasaisimmista suorittajista, ja tänä vuonna jäi kisan kierrosajoissa jopa kakkostiimin Buemille. Ei Webberkään niin heikkohermoinen kaveri kuitenkaan ole.

Kaikesta huolimatta mestaruus meni oikeaan osoitteeseen, selkeästi kauden nopein kuski voitti vaikka virhearviointejakin nähtiin, mutta jos tekniikka olisi kestänyt useammin maaliin asti, ei mestaruustaistoa olisi tarvinnut jännätä enää pitkään aikaan.
 

kurski

Oisko minkä tyyppistä ?
Liittynyt
6.10.2009
Viestit
18411
Maikkarin lehdistökatsauksesta:


Sebastian Vettelin uskomaton F1-maailmanmestaruus kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana oli päivän ykkösuutinen Saksassa. Italiassa ja Espanjassa puolestaan pohdittiin epätoivoisesti, miten Ferrari onnistui tunaroimaan mestaruuden Fernando Alonson käsistä.

Hamburger Abendblatt kutsui Vetteliä "Saksan uudeksi supertähdeksi" ja ylisti nuorukaisen miellyttävää persoonaa.

- Tässä on jälleen uudet kasvot uudelle, nuorelle ja sympaattiselle Saksalle. Laulaja (euroviisuvoittaja) Lena Meyer-Landruth, siirtolaistaustainen jalkapalloammattilainen Mesut Özil ja ammattilaisgolfari Martin Kaymer saivat rinnalleen Sebastian Vettelin.

- Vettel on uuden sukupolven kuljettaja, jossa yhdistyvät hänen vastustajiensa parhaat puolet: Michael Schumacherin tahto, Lewis Hamiltonin huolettomuus, Jenson Buttonin tyylikkyys ja Fernando Alonson häikäilemättömyys.

Bild totesi Vettelin seuranneen Schumin viitoittamaa tietä.

- Saksalainen urheiluelämä sai yhden historiallisen päivän lisää: 14. marraskuuta 2010. Meidän Sebastian Vettelistä tuli kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari, ja minkälainen sellainen.

- Vettel näytti, että aina kannattaa uskoa omiin mahdollisuuksiinsa loppuun asti ja antaa kaikkensa. Hän on taistellut aina rehellisin keinoin ja ilman tallimääräyksiä. Vettel on todellinen mestari, josta Saksa voi olla erittäin ylpeä.

Myös Frankfurter Allgemeine Zeitung muistutti Vettelin nousseen mestariksi omilla avuillaan.

- Ferrarin yritys saavuttaa tavoitteensa käyttämällä kiellettyä tallimääräystä kariutui viimeisessä kilpailussa. Moottoriurheilupuristit voivat huoahtaa helpotuksesta. Sääntörikkomus ei saa kannattaa.

FAZ arvioi kuitenkin Red Bullin kuskipolitiikan johtuneen siitä, että Vettel ja Webber eivät saaneet selvää paremmuudestaan. Maailmanmestarina Vettel ottanee ykköskuljettajan valtikan itselleen.

- Red Bullin voimamiesten vapaa taistelu saattaa olla ohi, sillä uusi maailmanmestari markkinoi titteliään myös tallin sisällä. (MTV3)
 

de rong

Banned
Liittynyt
17.1.2005
Viestit
3194
Totta kai voitti! Red Bull oli kauden paras auto, mutta olihan kuljettajakin ihan jees. Pienen särön mestaruuteen tekee ykköskuljettajan status. Onko tämä mestaruus sen arvokkaampi kuin Buttonin viime kaudella? Minun mielestä ei. Molemmat hyviä kuljettajia ja mestareita ylivoimaisella autolla.
Kyllä Vettel Buttonia parempi on. Ei epäilystäkään. Samaa miehissä on et kumpiki oli semmosia superjunnuja ku tulivat F1-kuvioihin. Tohon listaan vois lisätä viel Kimi Räikkösen.

Saa nähä toteutuuko sen jonku Red Bull-pomon haave et Vettel dominoi nyt 5 kautta niinku Schumi 2000-2004? Toivottavasti on tasasempaa ja veikkaisin et on. Tuskin kukaan saa niin lahjana enää voittoja ja mestaruuksiaku Schumi ylivoimasella Ferrarillaan sillo 6-10 vuotta sitten.
 

kurski

Oisko minkä tyyppistä ?
Liittynyt
6.10.2009
Viestit
18411
Sebastian Vettel on Bild-lehden tietojen mukaan tekemässä jatkosopimuksen Red Bull-tallin kanssa. Uuden sopimuksensa myötä Vettel jatkaisi Red Bullilla vuoteen 2014 saakka. Vettel tienaa Bildin mukaan uudesta sopimuksestaan 12 miljoonaa euroa kaudessa, vaikka sopimus tuo hänelle enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän pr-tilaisuuksia.
 

JVR

Banned
Liittynyt
17.6.2007
Viestit
2963
4 kautta vielä Red Bullillla, mutta sen jälkeen viimeistään alkaa Ferrari-pesti kuumottaa :rolleyes:
 

VilleH

Banned
Liittynyt
24.6.2010
Viestit
2087
Sijainti
Kuopio
Oikein fiksu päätös Vetteliltä jatkaa kunnon tallissa vielä muutamat kaudet !! Ferrarilta voi sit rahat hakea pois kunhan se Alonso on eka saanut monoa sieltä :)
 

Skenejeesus

Viihdekäyttäjä
Liittynyt
8.1.2008
Viestit
4207
Sijainti
Maranello
Suomalaissponsori TS:lle: Vettel antaa mammanpojan vaikutelman

Formula ykkösten Sauber-tallia Mad-Croc-yrityksensä kautta sponsoroiva Ari Koivula ei pidä hallitsevan maailmanmestarin Sebastian Vettelin tyylistä.

Vettel edustaa Mad-Crocin kanssa kilpailevaa energiajuomamerkkiä Red Bullia.

- Dynaaminen, aikaansa seuraava nuori ei samaistu silleen Vettelin hiustyyliin ja kehonkieleen, jotka antavat sellaisen mammanpojan vaikutelman. Siitä puuttuu se tietty aggressiivisuus, Koivula lataa Turun Sanomille.
Kyllä on isot ongelmat kun pitää toista alkaa kritisoimaan hiustyylinkin takia. Eiköhän "dynaaminen, aikaansa seuraava nuori" aina Maailman Mestaria arvosta.
 

Sam the Man

Registered Yes-man
Liittynyt
21.9.2009
Viestit
1351
Kyllä on isot ongelmat kun pitää toista alkaa kritisoimaan hiustyylinkin takia. Eiköhän "dynaaminen, aikaansa seuraava nuori" aina Maailman Mestaria arvosta.
Arvostaminen ja samaistuminen ovat aivan eri asiat. Markkinointimiehet ovat selvästi enemmän kiinnostuneita jälkimmäisestä. Itsekkin arvostan Alonson mestaruuksia vaikka kaveri täysi ällö onkin. Kyse on siitä haluaako joku vaikka pitää samanlaista pipoa kun Vettel ja ostaa sen jne.
 
Status
Ei avoinna uusille viesteille.
Ylös