sämpylä taikina kohoamassa ...
teille vain jolla vähenkin jauhopeukalo syyhyä kannattaa kokeilla irkku leipää.. vähän erilaista kuin ns normi leipä..itse olen monesti tehnyt ja miehikin on tykännyt ..sooda korvaa hiivan ja piimä tuo oman makunsa.
5 dl vehnäjauhoja
4–5 dl grahamjauhoja
2 tl sokeria
1 1/2 tl suolaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
(2 tl kuminansiemeniä)
(1 dl rusinoita)
4 dl piimää
2 munaa
2 rkl voisulaa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla tai voitele ja jauhota valurautainen paistinpannu. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää halutessasi kuminansiemeniä ja rusinoita. Lisää piimä, munat ja voisula ja sekoita taikina nopeasti käsin tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa lainkaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mutta halutessasi lisää hieman grahamjauhoja.
Muotoile taikina jauhotetulla leivinpöydällä pyöreäksi limpuksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle tai valurautapannuun.
Leikkaa terävällä veitsellä leivän pintaan risti, paina veitsi syvälle taikinaan. Nosta leipä saman tien uuniin ja paista leipää 30–40 minuuttia, kunnes se pohjaan kopautettaessa kuulostaa ontolta.
Kääräise leipä pyyhkeeseen hetkeksi jäähtymään. Leipä on parhaimmillaan tuoreena, vielä lämpimänä.