80-90 luvun suurajot

Ayrton-Ana

Well-known member
Liittynyt
5.2.2005
Viestit
901
Miten Kaidesoja lagailee noin pahasti Day2:n alussa :F? "Stefan Eriksson" :eek:
Tais Pekkaa vähän väsyttää vielä.

Taitaa tosin olla jo ilta kyseessä kun tarkemmin katoin :D. Tossa kakkospäivän alussa on muuten just sellasta hienoo tunnelmakuvaa pitkän matkaa jota ei nykypäivänä samalla tavalla näe.
 
Viimeksi muokattu:

Rallimies

Well-known member
Liittynyt
3.1.2004
Viestit
253
Sijainti
Konnevesi.
Ajamisen lisäksi tuolta löytyy muutama mukava tunnelmapala joista selviää että kuskien välinen kanssakäyminen on - tai oli - ehkä vähän erilaista kuin ratapuolen kuninkuusluokan kuskien kesken, kaikki mahtuvat saman pöydän ääreen. Ennakkolähetyksessä mestarisnelikko löylyttää toisiaan Savutuvan Apajalla ilman että kiuastakaan on vielä laitettu päälle, samoin toisen ajopäivän aamutunnelmista selviää että herja lentää heti aamuviideltä itse kullakin, vaikka silmät olisikin vielä ristissä.

Niin ja se Teemun hyppyri Ounissa oli kyllä ennen sitä vahvasti Bossen hyppyri, jos oikein muistan niin Rautiaisen selkää koeteltiin siinä hypyssä jo Celicalla -96 eikä Corollakaan vuotta myöhemmin järin matalalla lennä.
Täytyy kyllä sanoa että hienoja pätkiä kerta kaikkiaan. Uskomatonta mitenkä käsinkosketeltava on tuo fiilis ennen kisaa. Täytyy kyllä sanoa ettei 2000-luvulla ole ollut noin hienoja lähetyksiä TV:ssä. Ei ainakaan tuolla kolmosen puolella.

Kiitos mjs:lle jälleen kerran hienoista videoista. Näitä on kiva muistella erityisesti näin rallien kynnyksellä.
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Kiitos. ;)

Saattoi olla juuri tuolta 1997 vuodelta tarina kun Tommi ja Colin olivat menneet nuotituksen jälkeen ajelemaan enduropyörillä Tommin kavereiden kanssa. Lopulta kumppanukset olivat menneet oluselle ja tämän jälkeen kisailut pyörillä oli jatkunu.

1997 vuosi on siinä mielessä mielekäs, että nuoren polven katsojana aloin silloin kunnolla seuraamaan MM-sarjaa. Hienoja aikoja ja varmasti paljon otollisempaa aikaa jäädä koukkuun lajiin kuin tämän päivän junioreille, jotka eivät ole erityisesti moottoriurheiluperheistä tai omaa muita yhteyksiä etukäteen. Sama pätee tietysti ykkösiinkin, varmasti Häkkisen menestys ja sen mukana tullut formulahuuma toi lajiin paljon sellaisiakin faneja jotka eivät enää katselisikaan kisoja pelkästään suomalaisten takia.

Pekka Kaidesojasta pidän myös juontajana. Hän on itselle se aito ja alkuperäinen rallijuontaja ääni kun silloin suurimmassa osassa lähetyksiä oli äänessä kun alotin seuraamisen. Lähetykset oli myös toteutettu hienosti. Saatiin sitä dramatiikkaa ja jännityksen tunnetta mukaan koosteeseen ja välillä oli pientä musiikkitunnelmointiakin välissä.

Tommi ja Colin olivat tietääkseni useana vuonna ajelemassa enduroa ennen Jyskälää, ellei peräti joka vuosi -96 alkaen.

Kaidesoja oli minunkin suosikkini ralliselostajista, Pöntisen Harrin ohella. Asiantuntevaa ja innostunutta meininkiä vuodesta toiseen. Hän osasi kertoa olennaisen sekä olla myös hiljaa ja antaa kuvan puhua, kun sellainen tilanne oli (esim. incar-otoksissa):thumbup:
 
Viimeksi muokattu:

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Pistinpä tuon "behind the scenes" aamuherätyksen ihan omaksi klipikseen koska tämmöistä pätkää ei tosiaan näinä päivinä näe, mitä oikeasti tapahtuu kuskien kesken jne - vai tapahtuuko mitään.
http://www.youtube.com/watch?v=zZSC2OHkSAU
...

Niin sisältöä noissa tuon ajan lähetyksissä tosiaan löytyi, 45min täyttä asiaa vaikka incareja ei ollutkaan tulvaksi asti saati sitten näitä ah niin ihania splittiaikavertailuja. Eikä kulutettu puolta ajasta vanhan kertaamiseen. Maikkarin lähetyksissä kiinnostavin sisältö löytyykin sitten sieltä juontajan bikinien sisältä, mikä on sikälikin harmi juttu että näiltä seuduilta ei taida löytyä tarvittavaa uima-allasta saati bikinikelejä. Eli jää lähetykset katsomatta.. Mutta kelpaako sauna, Anette? :p
 

Ayrton-Ana

Well-known member
Liittynyt
5.2.2005
Viestit
901
Pisti silmään tuo skotlantilainen pillipiiparikin joka oli jo herättelemässä muita soitolla :D. Jäi mieleen, että kyseinen herra seuras aikanaan Colinia kai melkein joka ralliin ja oli tuttu näky monesti etenkin pätkien starteissa.

http://www.youtube.com/watch?v=zOcOE2V549s ei Suurajoja, mutta n. 5 minuutista eteenpäin Mäkinen vs. McRae superspecialilla 1997 RAC:ssa ja kyseinen pillipiipari esiintyy tässäkin. Vaikkei niin yleisöpyöritysten ystävä olisikaan niin tämän pätkän kaksintaistelu on jäänyt mieleen, menoa ja meininkiä kerrakseen. :D
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Kyseessä oli joko Colinin fani tai sitten vaan yksinkertaisesti Colinin sopimuksessa luki vaatimuksena että aamu pitää alkaa perusskottilaisella musiikkiesityksellä, muuten ei ajo maita. :p
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3326
Sijainti
Lahti
Täytyy kyllä sanoa ettei 2000-luvulla ole ollut noin hienoja lähetyksiä TV:ssä. Ei ainakaan tuolla kolmosen puolella.
Toivottavasti näitä nykyisiä lähetyksiä ei tarvitse katsoa joskus vuosikymmenien kuluttua simmut nostalgian kyynelissä, tyyliin "kyllä ne silloin vielä osasivat tunnelmoida!". Itse kaipailen lähetyksiin yllätyksellisyyttä ja erikoisia näkökulmia, mutta se taitaa olla ei niinkään taidollinen kuin tuotannollinen kysymys. Uskoisin.

Joku vuosi sitten telkkarissa pyöri Neil Colen juontama Ralli-X ohjelma vai mikä se oli, ja niistä pidin yli ymmärrykseni. Erilaisia olivat ne.
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Toivottavasti näitä nykyisiä lähetyksiä ei tarvitse katsoa joskus vuosikymmenien kuluttua simmut nostalgian kyynelissä, tyyliin "kyllä ne silloin vielä osasivat tunnelmoida!". Joku vuosi sitten telkkarissa pyöri Neil Colen juontama Ralli-X ohjelma vai mikä se oli, ja niistä pidin yli ymmärrykseni. Erilaisia olivat ne.
Nostalgiakaan ei tule tämän päivän lähetyksiä pelastamaan.

Joskus vahingossa satuin katsomaan tuota ralliX-häröilyä, niin aika väkisin väännettyä se tuntui olevan. Lisäksi keskityttiin kaikkeen muuhun paitsi itse rallia sivuaviin aiheisiin:D
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Toivottavasti näitä nykyisiä lähetyksiä ei tarvitse katsoa joskus vuosikymmenien kuluttua simmut nostalgian kyynelissä, tyyliin "kyllä ne silloin vielä osasivat tunnelmoida!".
Jos näin sattuu käymään niin silloin ei auta muuta kuin toivoa että näitä lähetyksiä ei keneltäkään löydy tallesta, koska ei noissa mene muuta kuin levytilaa hukkaan. Ja Eurosportin koosteissakin suomenkielinen selostus on aivan käsittämätöntä molotusta, pitää melkein vaihtaa aina toiselle kotimaiselle kielivalikosta.

Maikkarin lähetyksistä noin muuten on aika paha sanoa mitään kun kaikki katsottavaan aikaan tuleva sisältö on maksullisella, eikä niitä parinkymmenen minuutin mainospaloja jaksa katsella kukaan. Noin yleisellä tasolla kisoista lähetettävästä videomateriaalista pitää sanoa että tuntuu kuin ihan ne perusasiatkin on menneet koko ajan huonompaan suuntaan aikaisemmasta. Esim. perus-incarit ei tarjoa enää oikein mitään, kun ei sitä kuskin työskentelyä näe, näkyy vain mustaa jne. ja sitten vähän tietä sieltä jostain. Jos edes niihin saataisiin sitä oikeaa fiilistä niin sekin auttaisi etiäpäin - tai uusia kuvakulmia, vaikka kypäräkameraa tai jotain jolla se action tuodaan lähemmäs.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3326
Sijainti
Lahti
Nostalgiakaan ei tule tämän päivän lähetyksiä pelastamaan.

Joskus vahingossa satuin katsomaan tuota ralliX-häröilyä, niin aika väkisin väännettyä se tuntui olevan. Lisäksi keskityttiin kaikkeen muuhun paitsi itse rallia sivuaviin aiheisiin:D
Se muihin aiheisiin keskittyminen taisi olla juurikin kaikkein hauskinta Colen ohjelmissa. Kisatapahtumat sinällään kun tulevat useammallakin foorumilla nopeasti loppuunkalutuiksi, joten pikakatsaukset siihen, kuinka itse kilpailutapahtuma (jälleen kerran) kulki, ovat lähes ja aina jo vanhaa kauraa.

Siksi ne erilaiset vinkkelit ovat tervetulleita. Keksimiseen täytyy kuitenkin käyttää aikaa ja rahaa, niin, ja nähdä vaivaa.
 

Tinke79

Penkkapelle / videootti
Liittynyt
28.5.2009
Viestit
479
Sijainti
Urjala
Hyvää settiä tuo 1997 YLE-kooste. En ollut pitkään aikaan sitä katsonutkaan ja paljon oli unohtunut :)

Legendaarinen Ek3 "maalimutka" ajetaan muuten tänäkin vuonna :D tosin toimintaa siinä ei taida tuohon malliin enää olla kuin 1997 kisassa oli. Tuossa videolla kaatava kuski muuten on eräs J.Salo joka tässä muutama vuosi sitten, kun Jukojärvi ajettiin taas pitkän tauon jälkeen, muotoili Mitsun kylkeä puihin samassa paikassa :)

Niin ja tuon -97 kaatovideon YLE:lle kuvannut T.Hannonen on myös tietty monelle tuttu jannu SM-sarjasta...
 

Rontti

Well-known member
Liittynyt
18.4.2009
Viestit
143
Taitaa näistä nykylähetyksistä jäädä mieleen ainoastaan Loebin ylivoima ja Latvalan kohellukset... :D Itse lähetyksesthän ovat lähes ala arvoisia noihin 90-luvun vastaaviin verrattuna. Ja nyt eletään kuitenkin 2000-lukua!?
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Olisiko mjs/amjayesilla mitään lisämatskua jaettavaksi? Ja mitä sinulta löytyisi vuodelta 2000? Haen takaa Burnsin ulosajoa ja sen analysointia
Tuossapa olisi noista sen vuoden lähetyksistä koostettuna tuo tapaus Burns kaikkine analyyseineen, pikkaisen ylihän tuota kyllä pekuleerattiin studiossa mutta minkäpä sille voi kun rallihullussa maassa ollaan:
http://www.youtube.com/watch?v=KPNwDE3JxS4
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Ja oikeastaan tuon Mänttä-rallin kanssa samaan sarjaan kuuluu mielestäni Tampereella ajetut Channel four/PTV paalupaikka-rallit 90-luvulla. Kisa oli aluksi Hotelli Kauppi-ralli, sitten muutama vuosi ajettiin PTV-rallin nimellä. PTV-rallin jälkeen nimi muuttui Channel fouriksi sitten Exide-ralliksi ja lopuksi vielä Pirelli-ralliksi 2000-luvulla. Mutta periaatteessa sama kisa Tampereen maastoissa on kyseessä, vain nimi muuttui. Sielläkin oli vuosien varrella hieno osanotto mm. Mäkinen, Grönholm, Delecour, Kankkunen, Sainz, Nittel,Rådström, Trelles,Kytölehto, Märtin, Rovanperä, Gardemeister, Paasonen.
Tuosta Tampereen rallista löytyi tällainen pätkä missä dynamic duo Grönholm-Rautiainen ulkoiluttaa Peugeotia vuonna 2000 lämmittelykisana nesterallia varten. Seurataan kisaa kartturin näkökulmasta ja mukana mukavasti myös incaria:
http://www.youtube.com/watch?v=_JGmzGlhAr8
..

Mänttä-rallista ei ole toistaiseksi tullut itselle muuta vastaan kuin se yksi tuttu klippi missä Carlos kruunaa surullisen testikisan paketoimalla WRC-Corollan metsämaisemaan, huolella:
http://www.youtube.com/watch?v=VdgEMkmof3Y

Tuostakin jo kymmenen vuotta aikaa. :eek!:
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Löytyykö mjs:ltä sitä kohtaa missä Alén kiertelee Kankkusen autokokoelmaa läpi Paviljongissa ja kertoo muistojaan? Oli nääs juurikin saman vuoden lähetyksiä kuin tuo Burnsin maastoutuminen. Itseltäni on kyseinen kasetti hukkunut, mutta olisi mukava nähdä/kuulla se Markun juttutuokio taas!
 

mjs

Long easy right sumppuun
Liittynyt
10.7.2007
Viestit
8260
Tuo pätkä on todennäköisesti sitten juuri siinä viimeisessä lähetyksessä joka itsellä on tallessa vain puoliksi, katoin tuossa päivänä eräänä tuon 2000 kisan lähetykset läpi enkä muista moista pätkää siinä nähneeni, eli ei todennäköisesti löydy meikäläiseltä. Nää on ollu taas näitä juttuja kun nauha on muka riittänyt mutta ei sitten ihan..
 

anti-lag

enabled
Liittynyt
14.3.2009
Viestit
1395
Tuo pätkä on todennäköisesti sitten juuri siinä viimeisessä lähetyksessä joka itsellä on tallessa vain puoliksi, katoin tuossa päivänä eräänä tuon 2000 kisan lähetykset läpi enkä muista moista pätkää siinä nähneeni, eli ei todennäköisesti löydy meikäläiseltä. Nää on ollu taas näitä juttuja kun nauha on muka riittänyt mutta ei sitten ihan..
Aivan, se oli juuri se viimeinen lähetys. Yksi nauha olisi varmasti riittänyt, jos niitä turhia hutaisten tehtyjä tulosvälähdysspekulointilähetyksiä ei olisi tullut niin paljon. Niissäkin sitten kuitenkin oli aina jotain sellaista ajokuvaa, mitä ei oltu vielä aiemmin näytetty, joten kaikkihan ne oli nauhoitettava! :D
 
Viimeksi muokattu:
Ylös