Rajuin sääntömuutos motivoi Red Bull-aivot
Turun Sanomat, Jerez
LUIS VASCONCELOS
Suuresti odotettu suunnittelunero Adrian Neweyn tulkinta uusista formula 1 -säännöistä ei jättänyt ketään kylmäksi. Uusi Red Bull RB5-Renault eroaa selvästi omaperäisyydellään kaikista kuudesta aiemmin esitellyistä uutuusautoista.
Neweyn kynästä syntynyt kolmas Red Bull -auto kiinnittää kaikkien huomion muutamalla kekseliäällä yksityiskohdallaan.
Oman ajatusmaailmansa mukaisesti Newey on suunnitellut RB5:lle hyvin kapean keulaosan, joka sijoittuu suhteellisen ylös maasta. Etusiiven konseptillaan hän puolestaa meni huomattavasti muita pidemmälle. Kun muut tallit ovat esitelleet kaksi- tai kolmeosaisia etusiivekkeitä, Newey on luonut oman radikaalin kolmeosaisen etusiiven, missä jokaisen elementin siipiprofiili on hyvin lyhyt. Kaksiosainen yläsiipi liittyy siiven päätylevyyn.
Tämän myötä RB5:llä on tavallaan viisiosainen etusiiveke hyvin pienin väliaukoin, mikä lisää merkittävästi etupään vakautta sekä jarrutuksissa että mutkien keskiosissa.
Takajousitukset veto työnnöksi
Toinen mullistava idea löytyy takajousituksesta, joka on täysin erilainen kaikkiin aiempiin verrattuna. Pyrkimyksenä on puhdistaa ’’Kokis-pullon alueen’’ ilmavirtaus auton perään Newey piirsi sivuponttoonit laskemaan dramaattisesti takaosaa kohti saadakseen maksimimaaliset virtaukset niin siiven poikittaispalkkiin kuin yhä tärkeämpään pohjadiffusoriin.
Tästä syystä Newey ei voinut käyttää perinteisempää takajousitusta, koska tukivarsi olisi ollut ilmavirtauksen tiellä. Niinpä ensimmäisen kerran 20 vuoteen näemme F1-autossa vetotankojousituksen, kun kaikki muut jatkavat tutulla työntötankojousituksella.
Newey pystyi jättämään tukivarret pois päävirtausten tieltä ja tätä ratkaisua kukaan muu ei pysty tänä vuonna kopioimaan, ellei suunnittele sitten koko autoaan uudestaan.
Ydinkysymys RB5-konseptissa kuuluu, onko alempi tukivarsi riittävän jäykkä kestämään ne mutkissa syntyvät massiiviset kuormitukset. Jos näin on, Red Bull pystyy kohdentamaan ilmavirtaukset peräpäähän huomattavasti kilpailijoitaan paremmin, mikä tuottaisi selvän edun kaikkiin toisiin yleisen downforce-voiman kasvattamisessa. Juuri tähän jokainen pyrkii nyt, kun takarenkaat eivät pysty tuottamaan samaa pitotasoa kuin eturenkaat.
Jos Neweyn ratkaisut toimivat, kaikki huipputallit yrittävät kopioida niitä mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman nopeasti.
Toyota ja Williams eivät vakuuttaneet
Tapaninpäivänä 50 vuotta täyttänyt Newey itse myhäilee uutta haastettaan.
- Tämä on suurin sääntömuutos, jonka F1 on kokenut sitten vuoden 1983. Aerodynamiikan rajoitusten myötä siivistä tuli jopa entistä tärkeämpi osa-alue ja keskitimme työt nimenomaan hankkiaksemme etusiivistä maksimaalisen downforcen ja yleistehokkuuden. Peräosasta taas päädyimme vetotankojousitukseen tehostaaksemme ilmavirtausta sekä takasiipiin että pohjadiffusoriin.
Toyotan ja Williamsin kohutuista pohjaratkaisuista Newey ei ollut innostunut.
- Tutkin niitä, mutta emme havainneet suurta etua. Siksi emme lähteneet sille tielle. Mielestäni säännöt ovat selvät ja noiden kahden tallin ratkaisut ovat täysin laillisia. Ehkä he ovat löytäneet niistä jotain etua.
Kineettisen energian kierrätyssysteemiä (KERS) Red Bull kehittää yhdessä Renaultin kanssa. Sen mahdollisesta käyttämisestä avauskisasta päätetään maaliskuun viimeisen testijakson jälkeen.
Faktat
Tallien talvitesteihin käyttämät kilometrimäärät:
BMW Sauber 1520 km, Ferrari 1500, Toro Rosso 1120, Williams 946, McLaren 801, Toyota 656 ja Renault 595 km, Red Bull 0, Force India 0.
Julkaistu 9.2.2009 22:28:16