Mikäköhän tuon ystävänpäivän syntyhistoria ylipäätään lienee? Joku funtsinu, että pakko kai meidänkin on Valentine's Dayta juhlia, mutta ei jörö suomalainen kuitenkaan vaimolleen kukkasia ja lahjoja raaski tai edes kehtaa ostaa joten muutetaas vähän nimeä...
Lähde: Savonlinnan OKL:
Ystävänpäivää vietetään eri puolilla maailmaa 14. helmikuuta. Suomessa tätä juhlaa on vietetty 1980-luvun puolivälin jälkeen, ja vuodesta 1987 se on ollut kalenterissa virallisena juhlapäivänä.
Ystävänpäivän perinne on kuitenkin paljon vanhempi. Jo muinaiset roomalaiset viettivät helmikuun 14. päivänä äitiyden ja avioliiton suojelijan Junon päivää. Suomeen ystävänpäivä tuli Amerikasta, mutta juhlan juuret ovat kuitenkin eurooppalaisessa kansanperinteessä ja katolisessa pyhimystarustossa.
Ystävänpäivän englantilaisperäinen nimitys on St. Valentines Day ja myös pelkkää Valentine -nimeä käytetään. Juhlan taustahahmo on pyhä Valentinus, marttyyri, jonka muistopäivää on vuodesta 350 alkaen vietetty 14. helmikuuta. Pyhimykseen liittyy useita legendoja, mutta useimmat viittaavat 200-luvulla eläneeseen Ternin kaupungin piispaan. Yhden legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita ja toimi täten sotapäälliköitä vastaan. Valentinus vangittiin ja kiitolliset sotamiesten vaimot lähettivät hänelle kaltereiden taakse lahjoja ja kukkia. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan, ja hän kuoli kristittynä marttyyrina.
Englannissa ystävänpäivän vietolla on pitkät perinteet. Juhlan viettoon liittyy paljon uskomuksia ja tapoja. Jo vuosisatojen ajan ovat englantilaisneidot uskoneet Valentinuksen eli Valentinen päivän ennustuksiin; aamulla ensimmäiseksi vastaan tuleva mies on vanhan uskomuksen mukaan Valentine. Englannissa Valentinuksen päivä julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi vuonna 1537. 1800-luvun puoliväliin mennessä ystävänpäivän vietto levisi Yhdysvaltoihin. Koululaiset ja nuoret viettävät ystävänpäivää jakamalla omatekoisia kortteja ja värssyjä. Aikuisilla ystävänpäivä on suosittu kihla- tai vihkipäivä. Manner-Eurooppaan ystävänpäivä tuli vasta 1900-luvulla. Ranskassa, Belgiassa, Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa on tapana muistaa ystävää kukkalähetyksillä.
Suomeen ystävänpäivä levisi Amerikasta mm. vaihto-oppilaiden ja sarjakuvien välityksellä. Ensin se oli lähinnä lasten ja nuorten suosima juhlapäivä. Myöhemmin sydänyhdistykset, Punainen Risti ja postilaitos ovat viritelleet juhlaperinnettä aikuistenkin keskuuteen hyvällä menestyksellä. Ystävien muistaminen on tärkeä ja huomionarvoinen asia. Ystävänpäivän tienoilla kaupoissa on paljon kivoja kortteja ja pikkuisia lahjoiksi sopivia muistoesineitä, mutta tietysti itse tehdyt kortit tai lahjat lämmittävät mieltä vielä enemmän. - Toki ystäviä saa ja tuleekin muistaa myös muina päivinä kuin helmikuun 14:ntenä.