Nasan superteleskooppi lentää tähystelemään Maan kaltaisia planeettoja
julkaistu tänään klo 11:37, päivitetty tänään klo 13:18
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan voimakas teleskooppi alkaa haravoida Linnunradalta planeettoja, joilla voisi olla Maan tavoin elämää. Hanke on Nasalle lajissaan ensimmäinen.
Keplerin superteleskooppia kuljettava raketti on määrä laukaista Floridasta perjantaina. Teleskooppi asettuu avaruuteen tutkiskelemaan planeettoja, jotka kiertävät omia tähtiään suunnilleen samalla etäisyydellä kuin Maa Aurinkoa. Tälläisella vyöhykkeellä on sopivan leuto lämpötila sulalle vedelle, jota elämän kehittyminen edellyttää. Myös planeetan koolla on merkitystä.
Nasan tutkijoilla on teleskoopille suuret suunnitelmat. - Se saattaa muuttaa perusteellisesti ihmiskunnan käsitystä itsestään, sanoo Nasan astrofyysikko Jon Morse.
Hänen mukaansa Kepler lisää olennaisesti tietoa Maan kokoisten planeettojen määrästä galaksissamme. Teleskoopin tarkat laitteet kykenevät havaitsemaan pienet muutokset tähtien valossa planeettojen kulkiessa niiden ohitse. Nasassa Keplerin näkökykyä kuvataan sellaiseksi, että Maahan katsoessaan teleskooppi kykenisi havaitsemaan ihmiset heidän liikkeistään valaistulla verannalla.
Miltei 600 miljoonaa dollaria maksaneen projektin on määrä kestää kolme vuotta. Niiden aikana Kepler katsastaa yli sata tuhatta Auringon kaltaista tähteä Linnunradalla Joutsenen ja Lyyran tähdistöissä.
Astrofyysikko Alan Boss on vakuuttunut, että joko Kepler tai vuonna 2006 avaruuteen laukaistu ranskalainen Corot-satelliitti löytää Maan kokoisia planeettoja lähivuosina.
Corotin tähänastisiin löytöihin kuuluu pienin tunnettu eksoplaneetta eli aurinkokuntamme ulkopuolinen planeetta. Se on halkaisijaltaan pari kertaa Maan kokoinen. Planeetan kiertorata kulkee kuitenkin niin läheltä emotähteä, että olot ovat aivan liian polttavat elämän synnylle.
AFP, YLE Uutiset