Asiat hiukan niinkuin oikeisiin mittasuhteisiinsa :ahem:.Skrollaus huipentui hyvin
Ison-komeetan ennustetaan näkyvän kirkkaana kuin Kuu ja jopa päivänvalossa
YLE Tiede 3.7.2013 klo 14:28
Komeetta on ennusteiden mukaan kirkkaimmillaan marrakuun lopussa, jolloin se suorastaan hipoo Aurinkoa. Astronomit kehottavat kuitenkin malttiin, sillä "komeetat ovat kuin kissoja: niillä on häntä, ja ne tekevät juuri niin kuin itse haluavat".
The unusual variable star V838 Monocerotis (V838 Mon) continues to puzzle astronomers. This previously inconspicuous star underwent an outburst early in 2002, during which it temporarily increased in brightness to become 600,000 times more luminous than our Sun. Light from this sudden eruption is illuminating the interstellar dust surrounding the star, producing the most spectacular "light echo" in the history of astronomy.
As light from the eruption propagates outward into the dust, it is scattered by the dust and travels to the Earth. The scattered light has travelled an extra distance in comparison to light that reaches Earth directly from the stellar outburst. Such a light echo is the optical analogue of the sound echo produced when an Alpine yodel is reflected from the surrounding mountainsides.
The NASA/ESA Hubble Space Telescope has been observing the V838 Mon light echo since 2002. Each new observation of the light echo reveals a new and unique "thin-section" through the interstellar dust around the star. This video morphs images of the light echo from the Hubble taken at multiple times between 2002 and 2006. The numerous whorls and eddies in the interstellar dust are particularly noticeable. Possibly they have been produced by the effects of magnetic fields in the space between the stars.
credit: ESA/Hubble
Räikkösen Kimihän on kans tuolta Oortin pilvestä, oikeesti.Lähimpänä – eli alle Auringon halkaisijan päässä – tähteämme komeetta on tänään torstaina illalla, arvioivat brittiläiset tähtitieteilijät yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.
Ison on lähtöisin salaperäisestä, jäisten kappaleiden muodostamasta Oortin pilvestä, joka ympäröi aurinkokuntaa. Ison kuuluu niihin pilven komeettoihin, jotka vierailevat lähellä Aurinkoa vain kerran ja ajautuvat sitten ulos aurinkokunnasta.
Ei näytä hajonneen, siellä jatkaa matkaansa auringon painovoiman vuoksi suuntaansa muuttaneena.Jaa se on visiin hajonnut. "Vuosisadan komeetta". Heh heh. Melkoinen antikliimaksi taitaa tulla tästä spektaakkelista.
No ei kai tää maailmaa kaada.
Tuoreimmissa Ursan uutisissa tosin sanotaan, että Ison on kärsinyt pahoin auringon ohituksesta ja sen ytimen epäillään hajonneen.Ei näytä hajonneen, siellä jatkaa matkaansa auringon painovoiman vuoksi suuntaansa muuttaneena.
http://soho.esac.esa.int/data/realtime/c2/512/
Näin on näreet:Tuoreimmissa Ursan uutisissa tosin sanotaan, että Ison on kärsinyt pahoin auringon ohituksesta ja sen ytimen epäillään hajonneen.
29.11. klo 7.45 ISON selviytyi ohituksesta - kirkkaus kuitenkin kärsi
Vastoin odotuksia ISONin ydin näyttää selviytyneen Auringon ohituksestaan ja pyrstö on selvästi muodostumassa uudelleen. Vielä on kuitenkin mahdotonta sanoa, yltääkö se kirkkautensa puolesta enää havaittavaksi enää edes kiikareilla.
Karl Battams pitää ISONCampaign.org-sivuston blogissaan todennäköisimpänä selityksenä havainnoille seuraavaa: ISONin ytimestä lohkeili palasia ennen ohitusta. Lähimmässä ohituksessaan ydin menetti pyrstönsä kokonaan. Lopulta ydin selvisi pienentyneenä ja alkoi muodostaa sekä kaasu- että pölypyrstöä uudelleen
Tietojen mukaan se on lentäny tuolla 4 500 000 000 vuotta. Ei kai se yhteen auringon ohilentoon voi nyt nikeltyä. Tai tietysti svois, mutta ei nikelly.Koittas ny päättää ollako vai eikö olla. Tässä tulee muuten jännäkakka housuun.