Samalle viivalle
Maanantai 1.2.2010 klo 00.47
Kun kansalaisille on selvinnyt, ettei tästä allikosta nousta pitämällä päätä pensaassa, poliitikot ovat ryhtyneet ihmettelemään, mistä saisivat lisää rahaa tuhlattavaksi. Kun he eivät osaa edes turhia karsia, he miettivät, miten veroja pitäisi korottaa.
Ehdotus pääomatuloveron korottamisesta muutamalla prosentilla ei korjaa pääomatulojen ja palkkatulojen erilaisen kohtelun aiheuttamaa epäoikeudenmukaisuutta. Se johtaa vain siihen, että pienituloisilta kerätään pienistä pääomatuloista edelleenkin veroa palkkatuloa isommalla prosentilla ja suurituloisilta pienemmällä prosentilla kuin palkasta.
Eikä se korjaa sitäkään, että pelkkää pääomatuloa nauttiva käyttää kunnallisia palveluita vapaamatkustajana maksamatta palveluista euroakaan.
Olen esittänyt pääomatulojen verottamista työtulon kanssa rinnakkaisena tulonlähteenä samalla progressiivisella asteikolla kuin työtulojakin. Ehdotukseni sisältää senkin, että myös pääomatuloista maksetaan kunnallisveroa. Ehdotus ei ole ottanut tulta eduskunnassa. Selvennän mallia taas kerran, jotta ymmärtäisivät.
Nykyään pienistä ja suurista pääomatuloista maksetaan veroa 28 prosenttia. Jos työtuloa ja pääomatuloa verotettaisiin samalla tavalla erillisinä rinnakkaisina tulonlähteinä ja kummastakin maksettaisiin myös kunnallisveroa, tapahtuisi seuraavaa. Jos pääomatulot ovat alle 30 000 euroa vuodessa, verotus kevenisi. Jos pääomatulot ylittävät 30 000 euroa vuodessa, verotus kiristyisi.
Eli mummo, jolla on pieni eläke ja yksi yksiö vuokralla voittaisi. Korkeampia veroja joutuisivat maksamaan vain ne, joilla on tuloja tuottavaa irtonaista pääomaa yli puoli miljoonaa euroa tai jotka ovat siirtyneet ottamaan työpalkkansa pääomatuloina.
Ehdotukseni myötä myös kyseenalainen verokikkailu loppuisi, koska palkan siirtäminen pääomatuloksi ei enää takaisi pääsyä veronalennusaateliin.
Poistaisin myös pörssin ulkopuolisten yhtiöiden omistajilta oikeuden ottaa verottomina osinkoina yhtiöistään 90 000 euroa. Se, että yhtiö on maksanut voitoistaan veroa ennen osingonmaksua, ei tilannetta muuta. Niin on maksanut sellainenkin yhtiö, jonka toimitusjohtaja ottaa yhtiöstä palkkaa.
Niiltä omistajilta, jotka tuon 90 000 euroa ottavat, kysyisinkin, että eikö omatunto kolkuta edes hieman, kun viette lastanne tarhaan tai kouluun tai käytätte jotain muuta kunnan palvelua. Niistä ette te, eikä yhtiönne ole maksanut euroakaan.
Todetaan vielä sekin, että samansuuruisesta palkkatulosta joutuu maksamaan 42,5 prosenttia veroa. Ja sekin, että samansuuruisiin nettoansioihin päästäkseen pitää nauttia 175 000 euron vuosipalkkaa.
Verotuksen tulee olla oikeudenmukainen. Eikö ryhdytä tavoittelemaan yksikertaista, tasapuolisesti eri tulonlähteitä kohtelevaa ja oikeudenmukaista, kunkin kantokyvyn huomioon ottavaa verotusta?