Kehittyvissä maissa kypsyy tulevia maailmanvaltiaita
Kehittyvät taloudet ovat Maailmanpankin arvion mukaan jo viiden vuoden päästä suurempia kuin kehittyneet. Suuri keskiluokka ja teknologian nopea omaksuminen kirittävät kehittyviä talouksia. Niitä paisuttavat myös perushyödykkeiden korkeat hinnat ja niiden keskinäisen kaupan kasvu.
Koska kehittyvillä talouksilla on yleensä varsin vähän velkaa, ne voivat ryhtyä infrastruktuurihankkeisiin lainarahalla. Kehitysedellytykset ovat kunnossa.
Kehittyvien maiden yritysten kasvu on syntynyt viennistä, mutta länsimaiden velkaantumisen ja markkinoiden kypsymisen myötä kotimarkkinoiden merkitys on kasvanut. Runsasväkisten BRIC-maiden kotimarkkinayritykset voivatkin olla melkoisia jättejä.
”Kehittyvien markkinoiden suuryritykset voidaan luokitella kolmeen ryhmään. Noin neljännes yrityksistä on pankkeja, toinen neljännes öljy- ja raaka-aineyrityksiä ja noin puolet muita yrityksiä. Näiden muiden yritysten kasvupotentiaali on suurin”, aiemmin FIMissä sijoitusjohtajana työskennellyt kehittyvien markkinoiden asiantuntija Raoul Konnos arvioi.
Pankeista tulee paikallisjättejä
Pankkineljänneksestä tulee entistä suurempia pelureita, kun maiden taloudet kasvavat, sillä pankkitoiminta on lähellä talouden sydäntä. Pankkijätit jäänevät paikallisiksi tai korkeintaan alueellisiksi toimijoiksi, sillä länsimaiden kypsät markkinat eivät kiinnosta pankkeja: kotimarkkinallakin riittää tekemistä ja tulospotentiaalia.
Pankit ovat myös olleet ostoksilla muilla kehittyvillä markkinoilla, ja muun muassa kiinalainen Industrial and Commercial Bank of China, joka on markkina-arvoltaan maailman suurin pankki, osti muutama vuosi sitten 5,5 miljardilla dollarilla viidenneksen osuuden eteläafrikkalaisesta Standard Bankista.
Brasiliassa pankinjohtajat ovat vastuussa pankin toiminnasta henkilökohtaisella omaisuudellaan. Siksi finanssikriisi ei aiheuttanut brasilialaisille pankeille juuri ongelmia.
Suurimpia brasilialaisia pankkeja, kuten vuonna 2008 fuusioitunutta Itaú Unibancoa ja kasvavaa Brasilian keskiluokkaa tavoittelevaa Banco Bradescoa, voi ostaa suoraan New Yorkista. Myös New Yorkissa listattu intialainen pankkijätti ICICI on herättänyt kansainvälisten sijoittajien kiinnostusta.
Lue Arvopaperista 11/2010, mitkä kehittyvien maiden yritykset voivat tulevaisuudessa nousta maailmanjäteiksi ja mitkä ovat eri toimialojen ja markkinoiden kiinnostavimmat yhtiöt.