Toni_V sanoi:
Ainakin itse uskoisin että pintaan laitetaan aramidia (Kevlar) kovikkeeksi, hiilikuituhan on aika pehmeää. Eikös jossain vaiheessa puhuttu myös hiili-nanokuitu -kypäristä? Lienevät vielä kehityksen asteella.
Hiilikuidusta ei kyllä saa pehmeää tekemälläkään, hiilikuitu on kovinta ainetta, mitä käytetään komposiittituotteita. Sen vetolujuus ja kimmomoduuli on reilusti parempi kuin lasikuidulla ja aramidikuiduilla. Esimerkiksi lasikuituun nähden kimmomoduuli on yli nelinkertainen ja enemmänkin, riippuen kuidun kudontavasta. Murtovenymässä hiilikuitu ei pärjää lasikuidulle ja häviää niukasti arimidikuidulle, mutta kypärässä sillä ei ole mitään merkitystä, varsinkin kun suhteutetaan painoon, kimmomoduuliin ja vetolujuuteen.
Kypärää tehdessä todennäköisti käytetään osittain hiilikuitua ja kevlaria sekaisin ns. yhdistelmäkuituna, koska sillä saadaan käyttöön molempien aineiden parhaita ominaisuuksia. Kypärän rakenne koostunee useista kerroksista, jossa päälimmäisinä on hiilikuitulaminaatit (mahd. kevlariakin), sitten jonkinlainen ydinaine lisäämään kypärän kestävyyttä ilman painonlisäystä, alimmaisena taas hiilikuitkerrokset. Sitten tietysti pehmikkeet päälle ja muut lisämateriaalit. Sanoisin vieläpä, että kevlaria mieluummin kypärissä käytetään aramidikuidun palonkestävää sovellutusta, Nomexia, josta tehdään mm. ajohaalareita.
Käsittääkseni nanokuitua käytetään lähinnä hengityksen suodattimissa, joten todennäköisesti sitä jo käytetään huippukypärissä ilmankiertojärjestelmissä. Muunlaisesta sovelluksesta en ole kuullutkaan.