Colin Mcraen ura

carl

Well-known member
Liittynyt
28.1.2009
Viestit
1119
Sitten käsittelyyn yhden rallimaailman tunnetuimman kuljettajan ura. Skotti saavutti varsin legendaarisen maineen ympäri maailmaa rajulla autonkäsittelyllään ja persoonallisuudellaan ja sai nimensä myös mm. tunnetun pelisarjan kanteen.
Ura käynnistyi 80-luvun lopulla isänsä Jimmy Mcraen jalanjäljissä ja suurempaan tietoisuuteen Colin nousi vuonna 1992 päästyään Subarun tiimiin. Jälleen oli uusi suomalaisyleisön suosikki syntynyt, kun Colin murjoi autonsa kahdesti rusinaksi Jyskälässä ja jatkoi sinnikkäästi matkaa. Vaikka autojen rypistäminen jatkui seuraavinakin vuosina, alkoi tulostakin tulla. Uran kruununa maailmanmestaruus 1995. Subaru vaihtui Fordiin vuonna 1999 ja vielä 2003 Citroeniin. Kartturi Nicky Gristin kanssa meni sukset jossain vaiheessa ristiin ja kartturiksi Citroenille palasi aikaisempi kartturi Derek Ringer. Citikkavuoden jälkeen skotti jäi hieman yllättäen tallipaikkojen ulkopuolelle. Muistaakseni hänellä oli kovat vaatimukset sopimusneuvotteluihin, eikä tämä oikein miellyttänyt tallipäälliköitä. Niinpä paikat jaettiin muille. Mcrae teki vielä pari tuurauskeikkaa Skodalle ja Kronos-Citroenille 2005 ja 2006. Ilmeisesti hänellä oli sopimusneuvottelut hyvällä mallilla kaudelle 2008 ja paluu MM-tasolle olisi ollut mahdollinen, mutta kohtalo puuttui peliin ja Mcrae menehtyi helikopterionnettomuudessa 2007 kotimaisemissaan.
Muistelisin, että sellaisia huhuja liikkui että Colin olisi Suzukin WrC-talliin ollut ehdolla kaudelle 2008.
Mcraesta varmaan suurimmalle osalle tulee ensimmäisenä mieleen lukuisat ulosajot ja autoa säälimätön ajotyyli. Kesken kilpailun haastatteluissa hän saattoi olla usein varsin äksy ja suorasanainen, mutta itselläni on sellainen käsitys että kisojen ulkopuolella hän oli ihan kohtelias herrasmies. Ainakin jotain videoita muistan nähneeni, kun kuskit porukalla söivät jossain ja siinä ainakin esiintyi hyvinkin ystävällisenä ja kohteliaana. Mcrae kuului myös niihin kuskeihin, joka ei välittänyt mielistellä ketään ja sanoi suoraan mielipiteensä. Luonteeltaan kisoissa aika kuumaverinen kaveri ja muutenkin vähän uhkarohkea koheltaja. Testejäkin taisi välillä ajella ilman kypärää ja kopterionnettomuudessakin taisi syynä olla juuri liiallinen riskinotto. Colin oli ehdottomasti yksi ralliautoilun suurimmista "rocktähdistä".
 

AnttiL

Absolutely incredible
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
7600
Muistan Colinista kuulleeni jo ennen Jyväskylää 1992, olisiko Ruutulipussa raportoitu 1991 Manx-rallista. Ja RAC:ssa 1991 taisi mies tehdä joitain hyviä aikoja. Viihdyttävä kuljettaja ratissa ja haastateltavana. On/Off-kuljettaja, joka parhaimillaan ei tehnyt yhtään virheitä, mutta huonoina päivinä ei pysynyt tiellä
 

Magnum2300

Well-known member
Liittynyt
28.10.2009
Viestit
104
1992 Jyväskylässä Subaru taisi kaatua jo testeissä. Sen jälkeen vielä kisassa nuo mainitut kaksi kaatoa.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4002
Sijainti
Parc Fermé
Kartturi Nicky Gristin kanssa meni sukset jossain vaiheessa ristiin ja kartturiksi Citroenille palasi aikaisempi kartturi Derek Ringer.
Muistaakseni jossain haastattelussa Colin vastasi johonkin kysymykseen "Ask the Welsh Wizard".. viitaten Gristiin...
 

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11142
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
Kartturi Nicky Gristin kanssa meni sukset jossain vaiheessa ristiin ja kartturiksi Citroenille palasi aikaisempi kartturi Derek Ringer. Citikkavuoden jälkeen skotti jäi hieman yllättäen tallipaikkojen ulkopuolelle. Muistaakseni hänellä oli kovat vaatimukset sopimusneuvotteluihin, eikä tämä oikein miellyttänyt tallipäälliköitä. Niinpä paikat jaettiin muille. Mcrae teki vielä pari tuurauskeikkaa Skodalle ja Kronos-Citroenille 2005 ja 2006.
Skodalla ja Kronoksella kartturina oli taas Grist, joten ihan sovittamattomia riidat eivät tainneet olla. Mutta kyllähän tämä kaksikko oli herkässä kirjoittamaan protesteja muista kilpailijoista!!
 

Saunatakki

Walk a Crooked Mile
Liittynyt
3.8.2014
Viestit
1999
Siitä(kin) jo kymmenen vuotta aikaa. Niin se aika vierii...

Oma rallin seuraaminen alkoi vasta vuosituhannen taitteessa, joten vuotensa Subarulla ovat tuttuja vain historiankirjojen lehdiltä. Ford-uransa suorituksia tuli siis seurattua ihan reaaliajassa; etenkin kolmen voiton putki kesältä 2001 on jäänyt mieleen niiden lukuisten kaatojen ym. näyttävien ajosuoritusten lisäksi.
 

KooHoo

Well-known member
Liittynyt
18.3.2012
Viestit
202
Sijainti
Espoo
Eka muisto Colinista on jäänyt mieleen Harri Pöntisen ansiosta. Pöntisellä oli studiossa vieraana Vatasen vaimo ja ne katsoivat Colinin kaadon nro 2. Pöntinen repesi ja Arin vaimon kommentin jälkeen kröhisi vähän ja yritti koota itseään.

https://youtu.be/svaqx3n-PMs?t=7159

Toinen kerta mikä joka on jäänyt mieleen on joku vuosista kun Colin ajoi Focuksella. Oltiin muistaakseni sunnuntaiaamuna jollain pätkällä lähellä lähtöä jossa kiihdytyksen jälkeen pätkä kääntyi yli 90 astetta pienemmälle tielle. Oltiin just ennen kääntymistä pienemmälle tielle ja kun Colin tuli hän veti niin leveäksi ennen kääntymistä että hän onnistui roiskuttamaan kurat pojan naamalle.:)

Alla sitten vuoden 1996 versio kaadosta.

 

maksimaalinen atakki

Tulos tai ulos
Liittynyt
30.3.2012
Viestit
872
Kaikella kunnioituksella. Kyllä Kilin Colin McReata saa syyttää oman rallikärpäsen puremisesta. Muistan ostaneeni ensimmäisiä PS1 pelejä heti kesällä 1998 Colin McRae Rally 1. Kyllä se oli ensimmäinen ja iso fanituksen kohde saati nesteralli 1998. Se pleikkaripelin kansi sinisine Subaruineen on jääny mieleen..Voitin vuonna 2000 Pelit-lehden lukijakisan jossa palkintona oli 1999 Great Brittania Ford Focus 1999 wrc-koottava, C. Mcrae.
Kyllä hän jäi mieleen ajotyylistään, muistan aina NesteRallissa, että kun Colin McRae tulee seuraavana sitä jotekin odotti enemmän. :alppu: Tietenkin 2001 loppusuoran kaato on jäänyt mieleen.

Oli miten oli lopulta, niin LEGENDA! :cool:

Rip. Colin McRae ja Richard Burns. :(
 

Böö

Well-known member
Liittynyt
21.5.2009
Viestit
851
Henkilökuva McRaesta. Yle TV2: Su 27.12.2020 klo 14:05.
 
Ylös