Kaivellaanpa tätä toikkia vähän ylös.
Tuli aiemmin lueskeltua mielenkiinnolla tuosta gnz:n VDR (Video Disk Recorder) -projektista, ja asiaa tarkemmin tutkailtua päätin itsekin rakennella nurkassa lojuvasta koneenraadosta moisen.
Elikkäs, pohjana oli tuollainen P2 333mhz- kone, johon laitoin Gentoo Linuxin käyttöjärjestelmäksi. Muukin distro toki kelpaa ja vartavasten VDR-käyttöön on myös LinVDR. Koska noin hitaalla prosessorilla MPEG-videon purku ei oikein onnistu, homma pitää hoitaa joko erillisellä purkukortilla tai hankkia sellainen digikortti, jossa tuo ominaisuus on. Purkuominaisuudella varustetut ns. fullfeature kortit tosin tuppaavat maksamaan aika paljon, joten päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon eli hommasin Huuto.netistä RealMagic Hollywood+ purkukortin 15e:llä. Kyseisen kortin (sama kuin Creative DXR3) saa toimimaan VDR-ohjelmiston kanssa pluginillä. Kortista saa myös äänet ulos analogisena ja digitaalisena.
Hitaammassa prosessorissa ja erillisessä purkamisessa on myös se hyvä puoli, että koneessa ei tarvitse niin tehokasta jäähdytystä -> hiljaisempi. Jos aikoo katsoa koneella DivX-videoita jne. niin sitten tarvitaan tehokkaampi prosessori. Tuo VDR-ohjelmisto ei sinällään tarvitse prosessoritehoa juuri lainkaan, kovalevyksikin kelpaa hyvin 5400rpm-nopeuksinen. Itselläni on tuossa kopassa äänieristykset sekä virtalähteen tuulettimien lisäksi prosessorilla 80mm Papstin tuuletin, joten on aika vaikeaa erottaa onko kone käynnissä vai ei.
Aikani ihmeteltyäni sain purkukortin Linux-ajurin pelittämään (versio on tällä hetkellä 0.15 joten ongelmia ilmenee hyvin todennäköisesti tuon kanssa) ja pistin Technisat Airstar 2- terrestiaalidigikortin tilaukseen Verkkokauppa.comista, hintaa 75e (sama satelliittiversiona ~50e ja kaapeliversiona ~100e). Kortti taitaa olla halvimpia ilman purkuominaisuutta olevia kortteja mitä Suomesta saa, mukana on lisäksi kaukosäädin ja IR-palikka sarjaporttiin. Kaukosäädin on tietysti aika pakollinen jos jokapäiväiseen käyttöön boksia suunnittelee.
Uudemmissa Linux-kerneleissä on myös suoraan tuki kyseiselle kortille, joten moduulien kääntäminen ja lataus riittää että kortti toimii. Salauskorttiahan tuohon ei saa, sellaisiakin kortteja on mutta ne maksavat tällähetkellä Conax-moduuleineen mansikoita. Toisaalta mielestäni maksullisten kanavien hinta/laatu on sitä luokkaa että en ole niistä juuri kiinnostunutkaan.
Kun totesin että kone löysi kortin, tv- ja radiokanavat etsittiin scan ohjelmalla, jonka asetustiedostoon piti ensin käydä katsomassa Digitan sivuilta lähimmän lähettimen taajuudet. Sen jälkeen vuorossa oli VDR-softan kääntö ja asennus, jonka kautta katselu, valikot ja tallennus jne. tapahtuu. Toinen vaihtoehto on MythTV, joka tosin ei kai ole ihan yhtä kehittynyt. Tuosta VDR:stä on tällä hetkellä stable versiot 1.2.xx sekä developer-versiot 1.3.xx, tällä hetkellä käytössäni on uusin developer-1.3.25 joka tuntuu toimivan ihan hyvin. Noissa versioita on vähän enemmän ominaisuuksia ja pahimpia puutteita on korjattu. Eri versioita tosin saattaa joutua testailemaan että löytää vakaan yhdistelmän.
Jotta tuon purkukortin saa toimimaan VDR:n kanssa, tarvitaan vielä dxr3plugin, joka käännetään erikseen. Mitä noita sivuja olen lueskellut niin tuonkin kanssa saattaa joutua hieman tappelemaan, itselläkin meni hetki kun sai toimimaan.
Tämän jälkeen testailin ja kuvahan tuli pienen säädön jälkeen näkyviin. Sen jälkeen piti asentaa LIRC jonka avulla tuon kortin mukana tulleen kaukosäätimen sai pelittämään. Vaihdoin lopulta tuon mukana tulleen säätimen tuollaiseen Philipsin yleiskaukosäätimeen niin ei tarvitse montaa kapulaa. Sille ei ollut valmista asetustiedostoa, mutta tuolle IR-palikalle voi "opettaa" minkä tahansa kaukosäätimen.
Sen jälkeen asentelin sitten vielä muutaman hyödyllisen pluginin ja patchin, mm. subtitles jolla saa YLE:n tekstitykset toimimaan, osdteletext teksti-tv:lle, mp3 jolla voi soittaa mp3:sia ja CD-levyjä valikoiden kautta, text2skin valikoiden ulkoasujen vaihtamiseen, epgsearch jolla voi etsiä ja ajastaa hakusanoilla ohjelmatiedoista sekä SysInfo jolla näkee järjestelmän tietoja. Suomen kieli on tuossa VDR:ssä mukana ja noihin plugineihin saa myös suomennoksia.
Asentelin vielä tuohon ACPI wakeup- skriptin jonka avulla koneen voi sammuttaa kokonaan (ei siis virransäästötila), ja kone "herää" vaikkapa 5min ennen kuin ajastuksissa oleva nauhoitus alkaa. Kone myös osaa sammuttaa itsensä kun se on ollut käyttämättömänä määritellyn ajan.
Vakaasti tuo tuntuisi pelittävän ja nauhoituksetkin toimivat ilman virheitä tekstityksineen. Samasta kanavanipusta voi myös katsella ilman tökkimistä toista kanavaa kun toista tallennetaan. Hankkimalla toisen digikortin eri nippuakin voi toki nauhoittaa/katsella. Taukotallennuskin onnistuu, eli kesken ohjelman voi painaa pausea ja jääkaapilla käynnin jälkeen jatkaa siitä mihin jäätiin.
Ohjelmatiedot näkyvät viikoksi eteenpäin ja tuon epgsearchin avulla on kätevää etsiä vaikka tulevien F1-kisojen aikataulut. Jos nyt jotain valittamista pitäisi löytää niin heti kanavanvaihdon jälkeen kuva/ääni pätkii sekunnin pari, mutta tuokin luultavasti korjaantuu jahka uusia versioita ilmaantuu.
Vertailun vuoksi koitin tuota korttia Windows-koneessa mukana tulleilla softilla, ja ne vaikuttivat aika kauheilta.
Ihan tyytyväinen olen siis projektiin, hintaa kertyi ~100e + koneenraadon jäännösarvo joka on lähellä nollaa
Isompi kovalevy tosin on hankintalistalla tuon 15Gt:n tilalle, siihen kun ei kovin montaa tuntia ohjelmaa saatikka mp3:sia mahdu (1h vie ~2Gt). Niin ja tietysti tuo tämänhetkinen telkkari vuodelta Elvis on aikamoinen pullonkaula, digitekniikan tuomasta paremmasta kuvanlaadusta kun sillä ei oikein pääse nauttimaan.
Tässä muutama heikkolaatuinen kuva valikoista.
Jos joku innostuu niin tässä muutama linkki josta voi olla hyötyä:
http://www.cadsoft.de/vdr/
http://www.linuxtv.org/vdrwiki/index.php/Main_Page
http://dxr3.sourceforge.net/
http://www.netholic.com/
http://www.malila.fi/vdr/
http://www.rautasaitti.com/yabbse/index.php?board=7;action=display;threadid=1365 http://www.rautasaitti.com/yabbse/index.php?board=7;action=display;threadid=1492
http://www.vdrskins.org/vdrskins/index.php?lang=finnish
http://www.saunalahti.fi/~rahrenbe/vdr/patches/
http://www.lirc.org
Jonkun verran Linux-kokemustahan tuollaisen rakentaminen vaatii ja ongelmia varmasti tulee asennuksessa jossain vaiheessa, koska tuo softa (ja varsinkin dxr3 -ajurit) on kuitenkin vielä suht kehitysasteella. Noita sivustoja lukemalla ja Googlettamalla pääsee kuitenkin aika pitkälle.