Kaksi viikkoa presidenttinä toimineen Donald Trumpin todellinen suosio herättää edelleen kiistelyä Yhdysvalloissa. Perinteissä puhelinkyselytutkimuksissa presidentin ja tämän radikaalin politiikan kannatus on edelleen vaatimatonta – ennen presidentin virkaanastujaisia hänen suosionsa uutisoitiin olevan jopa ennätyksellisen alhaista.
CNN:n tuore kysely kertoi, että yhdysvaltalaisista 53 prosenttia ei hyväksy Trumpin toimia presidenttinä.
Kun gallupeihin saa vastata anonyymisti, presidentin kannatusluvut näyttävät yhtäkkiä paljon paremmilta, kirjoittaa verkkolehti Politico.
Jo syksyn presidentinvaaleissa Trumpin voitto yllätti ja kumosi gallupkyselyiden ennustukset vaalien lopputuloksesta. Politicon mukaan yhdysvaltalaiset saattavat tukea uutta presidenttiä ja hänen politiikkaansa auliimmin, jos heiltä kysytään aiheesta anonyymisti internetissä tai automatisoidulle vastaajalle puhelimessa kuin silloin, jos heidän täytyy kertoa mielipiteensä puhelimessa suoraan toiselle ihmiselle.
Perjantaina Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa tiedottaja Sean Spicerilta kysyttiin CBS-televisiokanavan gallupista, jonka mukaan vain 40 prosenttia kansasta tukee Trumpia.
Spicer vastasi tähän tiukasti viitaten toiseen, anonyymiin internet-kyselyyn. Politicon mukaan perjantaina julkistetun uusimman Rasmussen-tutkimuksen mukaan 54 prosenttia äänestäjistä hyväksyi presidentin työsuorituksen.
Erilaisten kyselyiden tulokset eroavat toisistaan selvästi. Perinteisillä haastattelumenetelmillä tehdyt gallupit osoittavat, että suurin osa kansasta ei hyväksy Trumpin asettamaa maahantulokieltoa seitsemän muslimimaan kansalaisille, eikä Yhdysvaltain Syyrian pakolaisohjelman keskeyttämistä.
Kun mielipidettä kysytään persoonattomammin internetissä, kansan tuki näille toimille on hieman suurempaa kuin vastustus. Esimerkiksi Rasmussen Reportsin automaattisilla puhelinsoitoilla toteutetussa kyselyssä 52 prosenttia äänestäjistä antoi tukensa presidentin politiikalle, kun taas 43 prosenttia vastusti sitä.
Myös samalla tavalla toteutetun demokraattisen mielipidemittausyritys Public Policy Pollingin kyselyssä maahantulokiellon vastustus (49 prosenttia) oli vain hieman suurempaa kuin sen vastustus (47 prosenttia).
Oikea ihminen linjan toisessa päässä ei ole ainoa ero kyselyiden välillä. Myös gallupeiden erilainen kysymyksenasettelu voi vaikuttaa tuloksiin. Esimerkiksi Rassmussenin gallupissa kysytään, tukeeko vastaaja maahantulokieltoa viittaamalla muslimimaiden kansalaisiin terroristiuhkina.
Erilaiset gallupkyselytulokset saavat kuitenkin pohtimaan, onko Trump suositumpi kuin perinteisillä tavoilla tehdyt kyselyt osoittavat. Mielipidetutkijat tutkivat uutta ilmiötä ja siitä kiistellään, voiko sosiaalisen hyväksynnän vinouma selittää sitä: tämän tulkinnan mukaan vastaajat eivät mielellään kerro tukevansa Trumpia, koska he uskovat, että muut näkevät hänet kielteisessä valossa.