http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005064873.html
Trump vetää maton alta Sipilän kuuden minuutin kikyltä – Yhdysvaltain rajavero pakottaisi hallituksen leikkauksiin tai rakenneuudistuksiin
Donald Trumpin talouspolitiikka uhkaa romuttaa Juha Sipilän (kesk) hallituksen toiveet kasvusta, arvioi Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen.
Suomen talous näyttää piristymisen merkkejä.
Viimeksi perjantaina OP Ryhmä esitteli optimistisia kasvulukuja. Suomi olisi siirtymässä nousukauteen – toki pieneen sellaiseen, mutta nousuun kuitenkin.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen talouspolitiikan kulmakivi on vientiteollisuuden veto. Viennin pyörät pitää saada pyörimään, tehtaisiin tilauksia ja ihmisille töitä. Se toisi verotuloja ja helpottaisi julkisen talouden ahdinkoa ja parantaa työllisyysastetta.
Tähän tähdättiin heti hallitusneuvotteluiden yhteydessä 2015 laajalla yhteiskuntasopimuksella, mutta kun se meni karille, työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittiin kilpailukykyä parantava kiky-sopimus viime vuonna.
Eräänlainen köyhän miehen tupo.
Työaika pitenee peräti kuusi minuuttia päivässä, kaksi tuntia kuukaudessa ja kolme päivää vuodessa, ja nyt työpaikoilla sommitellaan erinäköisiä viritelmiä kiky-tuntien sijoittelussa palkansaajien työaikaan. Kikyn vaikutuksista on vielä vaikea sanoa mitään. Sipilän hallitus hehkutti kesällä, että kiky antaa potkua vientiteollisuudelle, jos ei heti niin ainakin pitkällä aika välillä.
Jälleen nähdään, että se mitä hallituksessa, työmarkkinoilla tai yksittäisissä vientiyhtiöissä puuhastellaan, on loppujen lopuksi aina sidoksissa siihen, mitä isot pojat päättävät Euroopassa tai Atlantin takana. Ja Atlantin takaa kuuluu nyt kummia. Presidentti Donald Trump haluaa Meksikon rajamuurin lisäksi rajoittaa kaikkea tavaratuontia Yhdysvaltoihin rajaverolla. Trump ajaa protektionismia, jossa suojaudutaan lisämaksuilla tai -veroilla tuonnilta ja suojellaan kotimarkkinayrityksiä. Suomi elää viennistä. Siksi rajamaksu olisi myrkkyä isoille suomalaisille pörssiyhtiöille, varsinkin niille, joilla ei ole tuotantoa Yhdysvalloissa.
Vientiteollisuus kärsisi myös siitä, että Trump on vilautellut globaalia kauppasotaa Kiinan kanssa, mikä sotkisi kaikkien, myös suomalaisten, vientiponnistuksia Aasiassa.
Trumpin maalaama kansainvälisen talouden kauhukuva tarkoittanee toteutuessaan, että Suomen orastava talouskasvu tyrehtyy heti lähtötelineissä – pahimpaan mahdolliseen aikaan. Edessä voivat olla julkisen talouden leikkaukset, joista valtiovarainministeriö ja muutamat tutkijat ovat jo varoittaneet. Tosin hallitus vakuuttaa, että leikkausesityksiä ei tule: kiky riittää. Samaa korosti Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).
Tämä on virallinen viesti – ainakin kuntavaaleihin saakka.
Eikä tässä kaikki. Näyttää siltä, että Trumpin ja toisaalta Britannian pääministerin Theresa Mayn villi ajatus on käynnistää kansainvälinen verokilpailu. Trump kaavailee yhteisöverokannan laskemista 35 prosentista jopa 15 prosenttiin, ja yhteisöverokannan laskua on väläytellyt EU:sta lähtevä Britanniakin: 17 prosenttiin tai sen alle. Tavoitteena on houkutella kotimaisia yrityksiä investoimaan kotimaahan ja toisaalta haalia ulkomaisia investointeja ja yrityksiä maahan.
Trumpin ja Mayn silmissä siintää Irlanti. Konkurssikypsä saarivaltio potki taloutensa nousuun alentamalla rajusti yritysverotustaan.
Jos ”verotauti” leviää muuallekin, Suomen on pakko reagoida, koska alempi verotus kilpailijamaissa parantaa siellä toimivien yritysten hintakilpailukykyä. Suomessa yhteisöveron lasku nykyisestä 20 prosentista tietää verotulojen vähenemistä, ja se taas tietää – arvasitte oikein – julkisen talouden leikkauksia.
Trump tykittää esityksiä ja päätöksiä sisä- ja ulkopolitiikassa sarjatulella. Niillä on vaikutusta Suomeenkin, haluttiin sitä tai ei. Suomalaiset, kovin jäykät työmarkkinat eivät kyllä pysy tässä leikissä mukana alkuunkaan; ja nyt en puhu mistään tuloneuvotteluiden Suomen mallista. Koko systeemiin tarvitaan isoja rakenteellisia uudistuksista, joilla voitaisiin helpottaa työllistymistä ja lisätä joustavaa, yrityskohtaista reagointia.
Ehkä Trumpin varjo saa näihin ikuisuushankkeisiin vauhtia.
Viimeinkin.