F1-lisäluokat 2022

Alfaukko

Voorumisti
Liittynyt
26.3.2019
Viestit
2323
Drugovichille kolmas voitto neljään kisaan ja mukavassa mm-johdossa. Vaikea kuvitella hälle F1-paikkaa vaikka voittaisikin sarjan. Ei kuulu mihinkään kuskiakatemiaan.
Tiedä sitten olisiko silti mahdollisuuksia mukaan sarjaan, nimittäin nimi kuulostaa maksukuskilta 🤔
 

spotter90

Half Blind, Full Throttle
Liittynyt
8.9.2014
Viestit
8047
Sijainti
Helsinki
Tiedä sitten olisiko silti mahdollisuuksia mukaan sarjaan, nimittäin nimi kuulostaa maksukuskilta 🤔
Drugovichin sponsori on brasilialainen kuljetusajan firma Jaloto. Mick ei tullut pelkästään nimensä ja mestaruuksiensa ansiosta, vaan hänen oma sponsorinsa vaati hänelle kisakuskin paikaa Haasille.
 

JuuZa

Kulttuurispesialisti
Liittynyt
22.4.2006
Viestit
2008
Petri Sarasteen juttu Mika Salosta ja Jüri Vipsistä:
https://balticguide.ee/kisalli-ja-mestari/
Kisälli ja mestari
Syntyykö kokemuksesta ja nuoruudesta seuraava F1-menestystarina? Viro odottaa historiallista läpimurtoa kilpa-autojen kuninkuusluokassa.
Teksti Petri Saraste
Kuvat Red Bull talli / Mika Salo ja Jüri Vips
Kisälli ja mestariMika ja Jüri voisivat olla kuin isä ja poika. Mika on varikoilla tuttu mies ja Jüri on saavuttanut nuoresta iästään huolimatta jo paljon ja kunnianhimoa ja kärsivällisyyttä riittää.Kaksi F1-kuljettajaa liikkuvat Imolan varikolla Bolognassa kuin kotonaan. Mikan tuntevat kaikki formulapiireissä. Jüri on vielä hieman tuntemattomampi, paitsi kotimaassaan Virossa, jossa hänestä odotetaan kiivaasti maan tulevaa F1-tähteä.

Jüri Vips ja Mika Salo ovat tunteneet toisensa jo yli neljä vuotta. Mika on 55-vuotias ja Jüri 21-vuotias. Jüri ei ollut vielä syntynytkään, kun Mika jo osallistui Japanin GP-kisaan Lotus-kuskina 1994. Viimeisen kisansa Mika Salo ajoi myös Japanissa vuonna 2002, kun Jüri oli vasta kaksivuotias.Mika kiinnitti nuoreen kykyyn huomionsa toimiessaan tuomarina F3-luokassa
”Jüri oli nopea, mutta kun hänellä ei ollut nuorena virolaisena kuskina oikein tukea, niin päätin auttaa nuorukaista”, Salo muistelee ystävystymisen alkua.

”En ole hänen managerinsa, mutta meitä yhdistää moni asia, kuten Red Bull Racing -team. Olen avannut hänelle hieman ovia.” Jürin manageri on virolainen Marko Asmer, joka hänkin on entinen kilpa-ajaja – ensimmäinen virolainen F1-auton ratissa testikuljettajana vuonna 2003.

Mika Salo ehti ajaa lähes kymmenen vuotta kestäneellä urallaan yhteensä 111 F1-osakilpailua ja toimi pitkään sen jälkeen FIS-tuomaristossa.

Jüri Vipsin ura aloitti vuonna 2011 karting-kuskina, kuten niin moni muukin nykyinen formulakuski. Vuonna 2018 hänet kiinnitettiin Red Bullin nuorten kuljettajien ohjelmaan. Vuonna 2021 Vips voitti kaksi F2-kisaa ja nousi kuusi kertaa palkintokorokkeelle. Tällä kaudella hän kilpailee yhä F2-sarjassa, mutta on myös testi- ja varakuljettaja F1-luokassa. Nykyisin Vips ajaa yhä paljon simulaattorilla ja kiertää ympäri kisoja Red Bull tallin mukana.Onko F1-luokkaan pääsy mahdollista ilman suurta rahasäkkiä?
”Kyllä se mahdollista on, jos on tarpeeksi lahjakas. Mutta rahaa tarvitaan nyt, kun mukaan pääsee vielä jollakin järkevällä summalla. Virosta samoin kuin Suomesta on vaikea löytää sponsoreita. Tarvitaan kuitenkin paljon kärsivällisyyttä ja harjoittelua sekä onnistuneita perjantain harjoitusajoja. Peli on aika kovaa. Red Bullista putoaa nopeasti pois, jos ei menesty. Palaute tulee kyllä heti ja suoraan”, Mika Salo sanoo.

”Olen kyllä huomannut, että Helmut (nuorten kehitysprojekteista vastaava johtaja, itävaltalainen Helmut Marko) pitää Jürista.”Nuoresta iästään huolimatta Jüri Vips on ehtinyt saavuttaa jo paljon.

Jüri Vipsin menestys urallaan tähän mennessä:
  • 2013 Viron karting-juniorimestaruus
  • 2016–2017 Italian F4-mestaruus
  • 2017–2018 FIA F3 Euroopan mestaruus
  • 2019 FIA F3-mestaruus
  • 2019 Super Formula-mestaruus
  • 2020 FIA F2-mestaruus
  • 2021 FIA F2-mestaruus

F2-luokan voitto on avaamassa tien myös vähitellen F1-kuninkuusluokkaan.
Painetta pitää kestää
The Baltic Guide: Olet edennyt nopeasti jo F1-luokan tiimiin kolmanneksi kuskiksi, kuten niin monet muutkin nykyiset F1-tähdet. Kuinka lähellä sinulla on varsinainen sopimus kuninkuusluokkaan?

Jüri Vips
: ”Se on aika lähellä, mutta tämän kauden täytyy mennä erittäin hyvin eikä se ole mitenkään helppoa F2-luokassakaan, sillä se on myös hyvin kovatasoinen.”


Mitä F1-luokkaan eteneminen vaatii?

”Minun tapauksessani täytyy menestyä F2-luokassa ja ehkä voittaa se. Mutta on myös muita tekijöitä, joihin en itse pysty vaikuttamaan. Eli voittaminen ei yksin riitä.”


Olet nyt vasta 21-vuotias. Miten urasi Virossa alkoi?

”Kun olin vasta yhdeksänvuotias, niin veljeni vei minut karting-radalle ja siitä kaikki alkoi. Ajoin kartingia yhä enemmän ja voitin ensimmäisen Viron mestaruuteni, kun oli 11-vuotias.”


Mikä on tähänastisen urasi huippukohta?

”Ehkä se, kun pääsin jäseneksi Red Bull -akatemiaan. Se todella auttoi eteenpäin.”


Minkälaisessa paineessa formulakuskit elävät? Sanoit eräässä haastattelussa, että entinen kilpa-ajaja ja nykyinen Red Bull Racing Teamin neuvonantaja Helmut Marko, joka vastaa myös nuorten kuljettajien kehitysprojekteista, laittaa nuoret kuljettajat henkisesti lujille varsinkin alussa?

”Kyllä paine on kova, mutta se on kovaa myös F1-kisoissa ja se mitä hän tekee, on oikein, sillä hän haluaa pitää huolen siitä, että kuljettajat, jotka nousevat F1-luokkaan, osaavat hallita paineet.”


Mitkä tekijät tekevät hyvän tiimin? Meneekö tallin etu aina yksilön edun edelle?

”Monet tekijät. F2-tasolla teknologia on jo huippua ja taso on muutenkin korkealla. Kaikkien palasten täytyy loksahtaa kohdalleen. Mekaanikkojen ja insinöörien täytyy pelata saumattomasti yhteen ja tiimin täytyy olla huippu. On paljon komponentteja, joiden pitää sopia yhteen.”


Kuka on sinun henkilökohtainen suosikkisi F1-historiassa?

”Minulla ei ole ketään erityistä ykkössuosikkia, mutta kunnioitan monia entisiä ja nykyisiä kuljettajia, kuten Sennaa, Schumacheria, Verstappenia ja kaikkia heitä, joilta voin ottaa oppia.”


Viro on pieni maa. Onko pienestä maasta vaikeampi nousta F1-luokkaan?

”Kyllä näin on, koska esimerkiksi sponsorien saaminen on vaikeampaa. Ja F1 on myös pala isompaa kokonaisuutta. Esimerkiksi erilaisten tuotteiden mainostaminen on suurissa maissa helpompaa, kun valikoimaa on paljon. Mutta ei se mahdotonta silti ole, tai näin ainakin toivon.”


Kuinka paljon ehdit viettää aikaa Virossa?

”Valitettavasti en kovinkaan paljon nykyisin, koska asun Iso-Britanniassa, jossa tehdään paljon kehitystyötä tiimille ja tehtaat ovat siellä. Valitettavasti ei ole tarpeeksi aikaa viettää kotiväen kanssa, mutta yritän käydä kuukauden parin välein tapaamassa perhettä.”


Pääsy jäseneksi Red Bull-akatemiaan oli Jüri Vipsin uralla suuri käännekohta.

Uudelleen itsenäistyminen avasi tien myös autourheilun huipulle
Viron tie autourheilun huipulle alkoi 90-luvun lopulla, jolloin ralliajaja Marko Märtinalkoi saavuttaa menestystä. Hän ajoi rallia aina vuoteen 2005 asti ja keräsi viisi voittoa Ford ja Peugeot talleissa. Hänen paras kokonaissijoituksensa oli WCR:ssä kolmas sija.

Kilpailu-uransa jälkeen hän ryhtyi valmentamaan nykyistä mestaria Ott Tänakia, joka voitti maailmanmestaruuden ensimmäisen kerran vuonna 2019. Hyundai-tallin Tänak on saanut aikaan Virossa aikaan varsinaisen rallikuumeen. Hänen kaikkia tekemisiään ja sanomisiaan seurataan tarkemmin kuin kenenkään muun urheilijan.
Viro sai ensimmäistä kertaa järjestettäväkseen MM-osakilpailun vuonna 2020. Kun tiedotustilaisuus asiasta pidettiin, olivat paikalla niin pääministeri, valtionvarainministeri kuin kulttuuriministerikin. WRC-osakilpailu järjestettiin onnistuneesti ennätysajassa, eikä sen järjestämisestä Virossa juuri kuultu soraääniä.
Seuraavaksi voidaan alkaa odottamaan menestystä myös formuloissa. Marko Asmer avasi tämän polun ja pääsi myös ensimmäisenä F1-auton rattiin. Hän kilpaili lähinnä F3 -luokassa, mutta ei päässyt urallaan koskaan F1-luokassa testiajajaa pitemmälle. Nyt katseet on suunnattu nuoreen Jüri Vipsiin.
Paljon asiavirheitä, kuten tällaisesta julkaisusta ehkä odottaa sopii, mutta mukavaa että lisäluokista kirjoitetaan
 

spotter90

Half Blind, Full Throttle
Liittynyt
8.9.2014
Viestit
8047
Sijainti
Helsinki
Viron lupaus Vips paalulta pääkisaan. Toivottavasti ei tule mokia tai teknisiä murheita viikonlopun kisoissa.

 

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9118
Amaury Cordeelille rangaistuspisteet täyteen ja huilia Silverstonen viikonloppuun.
 

Davros

Well-known member
Liittynyt
14.5.2013
Viestit
5536
Pleikkarikuski Bolukbasille lätkäistiin jonkinmoinen sakko, kun hänen isänsä oli käynyt Roy Nissanyn luona jotain riehumassa kisan jälkeen. Semmoista tällä kertaa.
 

JuuZa

Kulttuurispesialisti
Liittynyt
22.4.2006
Viestit
2008
Aijai Vips oli sanonut n-sanan jossain pelistriimissä ja Lawson oli naureskellut päälle. Vips on nyt vapautettu Red Bullin velvollisuuksista 🥴 Taisi poika unohtaa että vaikka viron kielessä sana neeger on neutraali ihonväriä kuvaava termi sanasta negro, niin englanninkielisessä maailmassa nigger on pahin yksittäinen sana mitä voi sanoa. Ja niinhän se on suomeksikin todella halventava. Paitsi jos olet tummaihoinen, hyvissä väleissä tummaihoisen kanssa tai rap-artisti.


edit: niin siis ei sanonut nigger, vaan nigga. jos sillä nyt on mitään merkitystä.
 
Viimeksi muokattu:

spotter90

Half Blind, Full Throttle
Liittynyt
8.9.2014
Viestit
8047
Sijainti
Helsinki

Emma kivasti toinen, mutta sarjan mestari on jo selvä. W Seriesin tarkoitus on mainostaa naisten ajotaitoja F1-pomoille.

 
Viimeksi muokattu:

Davros

Well-known member
Liittynyt
14.5.2013
Viestit
5536
Nissany olisi ottanut Haugerin auton päällään vastaan ilman haloa. Rumasti olis käynyt.
 
Ylös