Forumin kovin marjanpoimija

  • Viestiketjun aloittaja haju
  • Aloituspäivämäärä

Sammypiru

Isä
Liittynyt
29.1.2002
Viestit
4765
Sijainti
f1racing.net
Olga sanoi:
Työkaverin mies on 'marjanpoimintahimoinen'. Niillä on joka paikka täynnä marjoja, eikä niitä juuri kukaan syö. Pakastimesta pitää sitten kantaa roskiin monen vuoden takaisia marjoja, että saa uudet mahtumaan.
Vähän sama ku mä tiedän pari tyyppiä, jotka tekevät klappeja semmoisia määriä, että heikompaa hirvittää. Sit vanhimmat on ollu kuivamassa jo 5 vuotta ja kun heität pesään, niin palaa sekunnissa.
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Thunder sanoi:
Marjoja poimin talteen siksi, että niistä voisi tehdä kotitekoista viiniä ja pitoisuus 17%. Piirakoita, yms.

Alkon viinivalikoimaan verrattuna kotitekoinen viini päihittää 0-107.
Paljon helpompi konsti on tehdä likööriä tai kunnolista glökiä!

Mustaherukkaa 4-5 litran lasipurkkiin, jaloviinaa sen verran, että peittyvät. Muhii 2-4 viikkoa, siivilöinti, fariinisokerista "makea liemi", sotketaan ja pullotetaan. Mausteita maun mukaan. Varmasti parempaa kuin alkon glökit!:thumbup: :alppu:
 

haju

Banned
Liittynyt
5.2.2006
Viestit
3208
Runar ja Kyllikki sanoi:
Ihan uteliaisuudesta ja ehkä virikkeiden saamiseksi: Mitä teet, haju, noista poimimistasi marjoista?
Mustikat pakastan, on vadelman ohella ehkäpä paras pakastemarja. Alkuperäinen maku säilyy yllättävän hyvin. Suurin osa mustikoista menee aamiaisella kaurapuuron ja jogurtin kanssa. Eikä todellakaan ole ongelma, että jäisivät käyttämättä. Kun omat marjat loppuvat, lisää haen kaupan pakastealtaasta. Lapset syövät mustikoita myös iltapalana. Herukat ja karviaiset jää pakastemarjoina taloudessamme helposti syömättä. Ne menee parhaiten mehuna.


HS - Elämä&Terveys - 30.7.2007
Marjat ovat terveellisimpiä tuoreina
JOUNI TIKKANEN
Mustikkakausi on maan lounais- ja eteläosissa parhaimmillaan ja vadelmakausi alkamassa. Myös lakkoja on vielä jonkin verran saatavissa.

Marjoja poimiessa ja ostaessa voi kiinnittää huomiota hinnan lisäksi niiden terveysvaikutuksiin.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) vanhempi tutkija Pirjo Mattila kertoo, että marjoissa on runsaasti niin sanottuja polyfenoleita.

"Polyfenolit ovat kaikki antioksidantteja eli yhdisteitä, jotka estävät elimistössä erilaisia hapettumisreaktioita. Hapettusmisreaktiot ovat yhteydessä hyvin moniin sairauksiin."

Yleisesti ottaen marjoissa on sitä enemmän polyfenoleita, mitä tummempia ne ovat.

Mattilan mukaan metsämustikan ja sisukseltaan vaaleamman pensasmustikan välillä ei ole kuitenkaan suurta eroa.

"Pensasmustikassa on hiukan vähemmän polyfenoleita, mutta ei mitenkään radikaalisti. Eri yhdisteryhmien pitoisuudet kyllä vaihtelevat."

Polyfenoleista hyötyy eniten, kun syö marjat tuoreena.

"Aika hyvin ne säilyvät hilloamisessakin, jos keittoaika ei veny pitkäksi. Kuivaaminen on ongelmallisempaa. Siihen vaikuttaa niin paljon käytetty aika ja lämpötila. Suosittelen säilömistä pakastamalla."

MTT tutki yhdessä Kuopion yliopiston kanssa eri elintarvikkeiden polyfenolipitoisuuksia vuosina 2003-2005.

Kahdenkymmenen eniten polyfenoleita sisältäneen elintarvikkeen joukossa oli tuolloin 16 marjaa, mukaan lukien mustikka, vadelma ja hilla.

"Vadelmassa on paljon niin sanottuja ellagitanniineja, jotka on yhdistetty muun muassa syövän estoon. Ne torjuvat myös mikrobeja."

Mustikassa taas on paljon antosyaaneja, värillisiä polyfenoleita. Ne on yhdistetty esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn.

Lakka eli hilla muistuttaa fenoliyhdistekoostumukseltaan paljon vadelmaa.
 

Trullinkaasu

Well-known member
Liittynyt
17.6.2007
Viestit
9312
haju sanoi:
Mustikat pakastan, on vadelman ohella ehkäpä paras pakastemarja. Alkuperäinen maku säilyy yllättävän hyvin. Suurin osa mustikoista menee aamiaisella kaurapuuron ja jogurtin kanssa. Eikä todellakaan ole ongelma, että jäisivät käyttämättä. Kun omat marjat loppuvat, lisää haen kaupan pakastealtaasta. Lapset syövät mustikoita myös iltapalana. Herukat ja karviaiset jää pakastemarjoina taloudessamme helposti syömättä. Ne menee parhaiten mehuna.
Minäkin pakastan mustikat + punaiset -ja mustat viinimarjat. Mutta vattu ja ei pakasteta, ne syödään ilman pakastusta, joissa maku on todella mehukas. Mielestäni punaisissa -ja mustissa viinimarjoissa maku säilyy paremmin, kuin mustikoissa, mutta anyway..

Herukoista ja karviaisista ei muuten juissia tehdä! ;)
 

Thunder

Vihan aiheuttaja
Liittynyt
20.1.2002
Viestit
7970
Vesku sanoi:
Paljon helpompi konsti on tehdä likööriä tai kunnolista glökiä!

Mustaherukkaa 4-5 litran lasipurkkiin, jaloviinaa sen verran, että peittyvät. Muhii 2-4 viikkoa, siivilöinti, fariinisokerista "makea liemi", sotketaan ja pullotetaan. Mausteita maun mukaan. Varmasti parempaa kuin alkon glökit!:thumbup: :alppu:
Oho! Kuulostaa hyvältä, otanpa tuon ohjeistuksesi talteen niin kokeilen sitten vähän ennen joulukuun alkamista.:thumbup:
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Marjat on ihan jees. Tosin en poimi niitä. Penskana käytiin aina puolukassa ja mustikassakin. Tai siis syksyisin.

Mustaherukka on helvetin pahaa, tiedoksi.
 

Thunder

Vihan aiheuttaja
Liittynyt
20.1.2002
Viestit
7970
Matxi sanoi:
Marjat on ihan jees. Tosin en poimi niitä. Penskana käytiin aina puolukassa ja mustikassakin. Tai siis syksyisin.

Mustaherukka on helvetin pahaa, tiedoksi.
Helvetin hyvää korjuuaikana, helvetin pahaa liian aikaisin tai liian myöhään, tiedoksi.
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Thunder sanoi:
Helvetin hyvää korjuuaikana, helvetin pahaa liian aikaisin tai liian myöhään, tiedoksi.
Punaset ja valkoset menee mutta mustaherukka ei uppoa lain. Ällöttävää se on.
 

Vellu

Kuninkaalleninen
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
18051
Sijainti
Vantaa, Finland
Kaikkea ihmiset meneekin maistelemaan ihan sen takia, että voisivat sanoa sen olevan pahaa.
 

Trullinkaasu

Well-known member
Liittynyt
17.6.2007
Viestit
9312
Mustikoita kannattaa muuten syödä maidon kera ja nopeimmat ainstainit jo varmaan hokasivatkin, että kyseessä on mustikkamaito. :idea: :thumbup:

Ja sokeria pinnalle. Nam. Vie kielen mennessään. Slurps.. :ahem: :alppu: :alppu: :thumbup: :tongue: :wink:
 

Matxi

81-04-05-07-08-14-15
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
30477
Sijainti
toalet
Trullinkaasu sanoi:
Mustikoita kannattaa muuten syödä maidon kera ja nopeimmat ainstainit jo varmaan hokasivatkin, että kyseessä on mustikkamaito. :idea: :thumbup:

Ja sokeria pinnalle. Nam. Vie kielen mennessään. Slurps.. :ahem: :alppu: :alppu: :thumbup: :tongue: :wink:
Turhaa siihen maitoa sotkemaan mukaan. Mustikkaa ja päälle sokeria niin on parempaa.
 

jenan

Kääkkä
Liittynyt
8.7.2002
Viestit
5402
Voisin poimia ainakin mustikoita ja viinimarjoja, jos puskissa ei väijyisi hämähäkkejä, ei joutuisi menemään metsäään tai riskeeraamaan henkeään tasapainoillen liukkaalla kivikasalla.

Oon kyllä poiminu varmaan puol litraa valkoisia viinimarjoja tänä kesänä, iski niihin niin karmea himo mutta kun bongasin ison hämähäkin, loppui keräily siihen.
 
Ylös