HS - Elämä&Terveys - 30.7.2007
Marjat ovat terveellisimpiä tuoreina
JOUNI TIKKANEN
Mustikkakausi on maan lounais- ja eteläosissa parhaimmillaan ja vadelmakausi alkamassa. Myös lakkoja on vielä jonkin verran saatavissa.
Marjoja poimiessa ja ostaessa voi kiinnittää huomiota hinnan lisäksi niiden terveysvaikutuksiin.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) vanhempi tutkija Pirjo Mattila kertoo, että marjoissa on runsaasti niin sanottuja polyfenoleita.
"Polyfenolit ovat kaikki antioksidantteja eli yhdisteitä, jotka estävät elimistössä erilaisia hapettumisreaktioita. Hapettusmisreaktiot ovat yhteydessä hyvin moniin sairauksiin."
Yleisesti ottaen marjoissa on sitä enemmän polyfenoleita, mitä tummempia ne ovat.
Mattilan mukaan metsämustikan ja sisukseltaan vaaleamman pensasmustikan välillä ei ole kuitenkaan suurta eroa.
"Pensasmustikassa on hiukan vähemmän polyfenoleita, mutta ei mitenkään radikaalisti. Eri yhdisteryhmien pitoisuudet kyllä vaihtelevat."
Polyfenoleista hyötyy eniten, kun syö marjat tuoreena.
"Aika hyvin ne säilyvät hilloamisessakin, jos keittoaika ei veny pitkäksi. Kuivaaminen on ongelmallisempaa. Siihen vaikuttaa niin paljon käytetty aika ja lämpötila. Suosittelen säilömistä pakastamalla."
MTT tutki yhdessä Kuopion yliopiston kanssa eri elintarvikkeiden polyfenolipitoisuuksia vuosina 2003-2005.
Kahdenkymmenen eniten polyfenoleita sisältäneen elintarvikkeen joukossa oli tuolloin 16 marjaa, mukaan lukien mustikka, vadelma ja hilla.
"Vadelmassa on paljon niin sanottuja ellagitanniineja, jotka on yhdistetty muun muassa syövän estoon. Ne torjuvat myös mikrobeja."
Mustikassa taas on paljon antosyaaneja, värillisiä polyfenoleita. Ne on yhdistetty esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn.
Lakka eli hilla muistuttaa fenoliyhdistekoostumukseltaan paljon vadelmaa.