Eduskunta on saanut jaettua valiokuntiensa puheenjohtajan paikat eri puolueiden kesken. Perussuomalaiset saivat johtoonsa ulkoasiainvaliokunnan ja SDP suuren valiokunnan. Puhemiehistön kokoonpanosta on odotettavissa riitaa keskustan ja perussuomalaisten välille.
Eduskuntavaalien suurvoittaja perussuomalaiset sai johtoonsa paitsi ulkoasiainvaliokunnan, myös puolustus- ja hallintovaliokunnat.
Kokoomus johtaa valtiovarainvaliokuntaa, sivistysvaliokuntaa, lakivaliokuntaa ja liikennevaliokuntaa.
Suurta valiokuntaa johtaa SDP, kuten viime vaalikaudellakin. Jos puolue menee hallitukseen, EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta ei näin ollen ole opposition johdossa, kuten perinteisesti on ollut. Sosialidemokraatit johtavat myös perustuslaki- ja tulevaisuusvaliokuntia sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaa.
Keskustalle menivät maa- ja metsätalousvaliokunnan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä talousvaliokunnan puheenjohtajuudet.
Vasemmistoliitto sai johdettavakseen ympäristövaliokunnan ja vihreät tarkastusvaliokunnan.
Kristillisdemokraatit ja RKP jäivät myös uudessa eduskunnassa vaille valiokuntapuheenjohtajuuksia.
Puhemiehen paikasta odotettavissa kiista
Eduskunnan puhemiesten paikat menevät kolmelle suurimmalle puolueelle eli kokoomukselle, SDP:lle ja perussuomalaisille. Kokoomuksen ehdokas puhemieheksi on Ben Zyskowicz ja ensimmäiseksi varapuhemieheksi nousee SDP:n Jutta Urpilainen. Perussuomalaisten ryhmä valitsee oman ehdokkaansa toisen varapuhemiehen paikalle keskiviikkona vähän ennen puhemiehen vaalia.
Uutta hallitusta lähtee tunnustelemaan kokoomuksen Jyrki Katainen.
Puhemiehistön kokoonpanoon palataan, kun hallitusneuvottelut on käyty, mutta perussuomalaiset on jo ilmoittanut, että puolue pitää kiinni paikastaan puhemiehistössä.
Keskusta ei aio purematta niellä perussuomalaisten linjausta. Timo Kalli on ilmoittanut, että hän pyytää tarvittaessa valtiosääntöoikeuden asiantuntijoilta lausuntoa asiassa.
YLE Uutiset