Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus vol. 2

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Harva työllistyy työkkärin kautta

Eli saako vetää mutkat suoriksi ja todeta, että julkisella sektorilla:
- 25% on hyvä onnistumisprosentti
- Vaikka ei olla tyytyväisiä tulokseen, niin ollaan tehokkaita
On tuossa sekin harha, että työkkärin pitkäaikaisiksi asiakkaiksi jäävät ne, joilla on ongelmia löytää duunia. Ne joilla on sopevaa koulutusta/kokemusta löytää töitä suoraan tai yksityisten välittäjien kautta. Yksityiset kuorii kerman ja julkiselle jää haastavammat ja vähemmän tuottoisat tapaukset, kuten hoiva-alallakin.
 

markoj

Custom User
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
38925
Jos maisteri on työttömänä ja vapaana on ruohonleikkaajan paikka, niin miksei maisteri voisi ruohoa leikata? Tietysti on mahdollista, että ruohonleikkaajan tutkinnon suorittanut leikkaisi ruohon paremmin, tuntisi ruohonleikkurit syvällisemmin ja osaisi viimeistellä reunukset nätimmin.

Entä jos sellaista ruohonleikkaaja tutkinnon saanutta ei ole saatavilla - pitäisikö ruohot jättää leikkaamatta? Vai pitäisikö ne leikkuuttaa jollakin merkonomilla, kun maisterille ko. homma ei oikein sovi?!
Tunnen muutaman maisterin, joille en luovuttas niin arvokasta laitetta käytettäväksi, kuin ruohonleikkuri.

edit: Eräskin käytti nelitahtista nurmitasaajaansa kakstahtibensalla, eikä koskaan vaihtanut öljyjä tai muuten huoltanut laitetta. Osti vaan uuden parin vuoden välein ja ihmetteli laitteiden heikkoutta. Sittemmin löytänyt paremmin kykyjään vastaavia hommia opettamalla muita tekniikkaan keskittyvässä oppilaitoksessa ja asuu kerrostalossa.
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Entistä harvempi löytää töitä työvoimatoimiston kautta

Entistä harvempi löytää työtä perinteisen työvoimatoimiston kautta. Tilastojen mukaan työvoimatoimiston avulla työllistyi viime vuonna vähemmän kuin joka neljäs työnhakija.

Työvoimatoimiston kautta työllistyi viime vuonna vähemmän kuin joka neljäs työnhakija. Tilanne on huonontunut vuosi vuodelta. Työministeriön mukaan tilanne näyttää huonolta.

- Ei siihen ihan tyytyväinen voi olla, että kyllä se korkeampikin voisi olla, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen.

Työttömien kurssittaminen ja koko työ- ja elinkeinotoimistojen pyörittäminen kustantaa veronmaksajalle vajaat 200 miljoonaa euroa vuodessa. Räisänen pitää työvoimatoimistoja tehokkaina.

- Kyllä ne on tutkimusten mukaan tehokkain kanava työpaikkojen täytössä, Räisänen toteaa.

Yhä useampi työnantaja hakee kuitenkin työntekijänsä yksityisen sektorin kautta. Laaja julkinen rekrytointiprosessi koetaan raskaaksi ja monimutkaiseksi. Työnhakijat pitävät työn saamista työvoimatoimiston kautta vaikeana. Toimistoista haetaankin tietoa ja kontakteja.

- Työtä on vaikea saada, mutta kyllä sieltä tietoa saa, sanoo työnhakija Mikko Kujala.

Yle Uutiset
Luultavasti työkkäri on tehokkain tietyntyyppisten töiden täyttämissä, mutta kuten tuosta uutisesta voi lukea, niin yli 75%:ia työllistyy muita reittejä pitkin.

Jos työkkärin tilannetta halutaan parantaa, niin melkeinpä veikkaisin, että sinne halutaan lisää rahaa ja resursseja. Sen sijaan noihin boldattuihin ongelmiin tuskin kosketaan millään tavoin. Tai no korkeintaan luomalla joitakin raportointi- ja valvontavastuita lisää työnantajille ja työntekijöille.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Tupakointi, seksin osto tai myynti, huumeet jne. ovat kestoaiheita. Ei liene olemassa systeemiä jossa tyytyväisyys olisi sadan prosentin luokkaa?
Tietysti tyytymättömiä on aina. Ainahan sitä löytyy ihmisiä, jotka haluavat kieltää seksin oston, homoseksuaalisuuden, tupakoinnin, alkoholin, huumeet ja ties mitä. Nämä ihmiset eivät ole tyytyväisiä ennen kuin kaikki heidän vaatimansa on kielletty. Sitten on ihmisiä, jotka vastustavat tälläisiä kieltoja.
Molemmat eivät tietenkään voi olla mitenkään samaan aikaan tyytyväisiä.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tietysti tyytymättömiä on aina. Ainahan sitä löytyy ihmisiä, jotka haluavat kieltää seksin oston, homoseksuaalisuuden, tupakoinnin, alkoholin, huumeet ja ties mitä. Nämä ihmiset eivät ole tyytyväisiä ennen kuin kaikki heidän vaatimansa on kielletty. Sitten on ihmisiä, jotka vastustavat tälläisiä kieltoja.
Molemmat eivät tietenkään voi olla mitenkään samaan aikaan tyytyväisiä.
Alkoholin, tupakan, homouden ja seksin oston kieltäminen lailla muistuttaa enemmän julistusta miten asian pitäisi olla. Ne eivät toimi käytännössä lainkaan. Huumeet eivät ole tavallaan vakiinnuttaneet paikkaansa ja niille korvaavana tuotteena on alkoholi, en mä nä huumeiden sallimisessa mitään järkeä haittojen takia, mutta toisaalta narkkarit voisivat rekisteröityä ja saisivat sitten ilmaiset huumeet valtiolta, se veisi pohjan laittomalta huumekaupalta.

Toisaalta, jos alkoholi keksittäisiin nyt, niin tuskinpa sille missään annettaisiin myyntilupaa.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Palkittu Kekomäki keskittäisi kirurgian
KOTIMAA | Turun Sanomat 13:16

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon saanut Martti Kekomäki keskittäisi kirurgian sairaaloihin, joissa tehdään paljon leikkauksia. Näin voitaisiin hänen mielestään leikata enemmän, tehokkaammin ja turvallisemmin.

– On eri asia, tehdäänkö sairaalassa joitain leikkauksia vuodessa viisi vai viisikymmentä. Jos leikkauksia tehdään harvoin, riskit ovat suuremmat ja virheet todennäköisempiä, sanoo professori Kekomäki.

Tästäkin säännöstä voi kuitenkin olla poikkeuksia. Hyvänä esimerkkinä Kekomäki pitää pientä Porvoon sairaalan, jossa anestesiavalmistelu hoidetaan leikkaussalin ulkopuolella ja kotiuttamiseen pyritään mahdollisimman nopeasti.

Kekomäki palkitaan työstään terveydenhuollon johtamisen ja terveystaloustieteen periaatteiden edistäjänä. Hän on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon professori. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.
Olen muutaman kerran ollut kuulemassa Kekomäen esityksiä. Ne ovat aina olleet parasta A-luokkaa ja uskon, että tässäkin asiassa hän on ns. jäljillä...
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
HK-Scan mukaan säästötalkoisiin:

HK-Scan aloittaa yt-neuvottelut Suomessa

TALOUS | Turun Sanomat 13:58 Päivitetty 14:17
Lihatalo HK-Scan aloittaa Suomen toimintoja koskevat yt-neuvottelut. Neuvottelujen piirissä ovat konsernin emoyhtiön HK-Scan Oyj:n Suomessa toimiva henkilöstö sekä HK Ruokatalo Oy:n ja sen hankintayhtiö HK Agri Oy:n henkilöstöt tietyin rajauksin.

HK:lla on pääkonttori Turussa ja toimipisteet muun muassa Forssassa, Eurassa, Säkylässä ja Mellilässä.

Mahdollisten henkilöstövaikutusten arvioidaan kohdistuvan enimmillään 295 työntekijään, toimihenkilöön tai ylempään toimihenkilöön. HK:n tiedotteen mukaan tavoitteena on saada irtisanomisten määrä jäämään alle puoleen arvioidusta toimenkuvamuutosten tai muiden lievempien henkilöstöratkaisujen kautta. HK-Scan työllistää Suomessa noin 2 400 henkilöä.

Neuvottelujen taustalla on HK-Scanin Suomen toimintojen rakenteiden ja toimintojen uudelleenjärjestelyt. Suunnitelluilla toimenpiteillä tavoitellaan noin viiden miljoonan euron tulosparannusta vuositasolla ja ne on suunniteltu toteutettavan pääosin vuoden 2013 loppuun mennessä.
TS
http://www.ts.fi/uutiset/talous/434644/HKScan+aloittaa+ytneuvottelut+Suomessa
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Niitähän on tässä esitetty kaksi kappaletta. Koska otit Sveitsin järjestelmän hyvyyden esille, toivoin sinulta edes yleisen tason esimerkkejä sen hyvistä tuotoksista.
Kaksi kappaletta, joista toiseen puututtiin ja tilanne korjattiin ja toinen puolestaan lähinnä myrsky vesilasissa. Pitäisikö tässä nyt erikseen mainita Unkarin Jobbik ja esim. Itävallan vapauspuolue? Molemmat maat ovat EU-jäseniä.

Sveitsi on aidosti itsenäinen, riippumaton ja puolueeton valtio. Kansalaisten kokonaishyvinvointi ja tyytyväisyys on korkeaa tasoa kaikilla mittareilla mitattuna.

On muitakin näkökulmia kuin edut. Voidaan väittää, että yksilöillä on oikeuksia, joita ei saa loukata utilitarististen hyöty-haitta-laskelmien vuoksi.
Mitä järjestelmää siis kannatat, jos et voi hyväksyä demokratiaa missään muodossa etkä tuskin diktatuurikaan? Anarkokapitalismia?

Jos laitetaan vastakkain esim. tupakoitsija ja tupakoimaton henkilö, niin he ovat erittäinkin monessa tapauksessa täysin eri mieltä tupakoinnista. Sille että valtio/valtiot ovat jo pitkään olleet tupakoimattoman puolella on esittää runsaastikin hyviä ja painavia syitä, mutta siltikään ne eivät saisi olla perusteena tupakan ja tupakoinninvastaisen kampanjan ylilyönneille.

Tällöin tapaus tukee vain oikeuslaitoksen oikeudenmukaisuutta, ei niinkään suoran demokratian.
Mikään järjestelmä ei ole täydellinen enkä ole muistaakseni sellaista väittänytkään. Puolisuorassa demokratiassa balanssi on kuitenkin erittäin hyvä. Molemmilla osapuolilla on mahdollisuus korjata virheitä ja veto-oikeus tarvittaessa.
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Voisit vastata itse kysymykseen - miksi tervettä ja työkykyistä ihmistä ei voisi sijoittaa muuhun työhön kuin mihin hän on alunperin koulutettu? Oletuksena tietysti, että hän voi työstä suoritua kunnialla.
En heittänyt tuota linkkiä sattumalta. Mihin tarvitsemme samaa määrää ruohonleikkaajia kun koneet tekevät enenevässä määrin kaikkialla homman itse? Sama kysymys voidaan kohta ulottaa moneen ja niin moneen muuhunkin tehtävään.

Jos terve ja työkykyinen ihminen sopii hänelle tarjottuun tehtävään, hänellä on motivaatio ko. työhön ja työstä maksetaan oikeaa palkkaa, niin eihän tuossa mitään ongelmaa olekaan.
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Tietysti tyytymättömiä on aina. Ainahan sitä löytyy ihmisiä, jotka haluavat kieltää seksin oston, homoseksuaalisuuden, tupakoinnin, alkoholin, huumeet ja ties mitä. Nämä ihmiset eivät ole tyytyväisiä ennen kuin kaikki heidän vaatimansa on kielletty. Sitten on ihmisiä, jotka vastustavat tälläisiä kieltoja.
Molemmat eivät tietenkään voi olla mitenkään samaan aikaan tyytyväisiä.
Voidaan kieltää, mutta rajoituksiksihan ne jäävät.
 

Hawke

Well-known member
Liittynyt
10.3.2010
Viestit
873
Kaksi kappaletta, joista toiseen puututtiin ja tilanne korjattiin ja toinen puolestaan lähinnä myrsky vesilasissa. Pitäisikö tässä nyt erikseen mainita Unkarin Jobbik ja esim. Itävallan vapauspuolue? Molemmat maat ovat EU-jäseniä.

Sveitsi on aidosti itsenäinen, riippumaton ja puolueeton valtio. Kansalaisten kokonaishyvinvointi ja tyytyväisyys on korkeaa tasoa kaikilla mittareilla mitattuna.
Kyllä minä myönnän, että myös edustuksellisessa demokratiassa tehdään usein huonoja päätöksiä. Mutta jos Unkarissa ja Itävallassa olisi suora demokratia, tuskin kyseisten puolueiden kannattajat äänestäisivät kansanäänestyksissä yhtään viisaammin.

Sveitsiläisten hyvinvointi on korkealla tasolla, mutta ei erityisesti korkeammalla kuin edustuksellisen demokratian maissa, joten tästä on vaikea päätellä mitään. Tuskin syynä hyvinvointiin on ensisijaisesti demokratian muoto vaan esim. taloudelliset ja kultturilliset tekijät. Pitäisi katsoa tarkemmin tehtyjä päätöksiä ja käytäntöjä, jotta osaisi sanoa tarkemmin järjestelmän hyvyydestä.

Minareettikiellossa olennaista ei ole minareettien määrä vaan kyse on periaatteesta, että ne voidaan kieltää. EU-jäsenyydet ja valtioiden itsenäisyys eivät ole tässä relevantteja.

Mitä järjestelmää siis kannatat, jos et voi hyväksyä demokratiaa missään muodossa etkä tuskin diktatuurikaan? Anarkokapitalismia?

Jos laitetaan vastakkain esim. tupakoitsija ja tupakoimaton henkilö, niin he ovat erittäinkin monessa tapauksessa täysin eri mieltä tupakoinnista. Sille että valtio/valtiot ovat jo pitkään olleet tupakoimattoman puolella on esittää runsaastikin hyviä ja painavia syitä, mutta siltikään ne eivät saisi olla perusteena tupakan ja tupakoinninvastaisen kampanjan ylilyönneille.
Filosofinen anarkismi: poliittisilla auktoriteeteilla tai hallinnollisilla järjestelmillä ei ole itseisarvoa, vain välinearvoa. Päätösten viisaus ratkaisee, ja vain viisaita päätöksiä on moraalinen velvollisuus noudattaa.

Ideaalitilanne on viisaiden ja hyveellisten valta, mutta heidän tunnistamisensa on vaikeaa, joten paras järjestelmä riippuu tilanteesta. Olennaista on se, että demokratian yksipuolisen hehkuttamisen sijaan keskityttäisiin päätettäviä kysymyksiä koskeviin argumentteihin.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
http://www.uusisuomi.fi/raha/56246-yrittajat-kyllastyivat-taysin-valtion-turha-byrokratia-maksaa-160-eu-suomalainen
Uusi Suomi sanoi:
Yrittäjät kyllästyivät täysin: ”Valtion turha byrokratia maksaa 160 € / suomalainen”

Suomalainen jäykkä byrokratia aiheuttaa yrityksille joutavia kuluja noin 900 miljoonalla eurolla, arvioivat kauppakamarit. Suomalaista kohden liiallisen byrokratian lasku on 160 euroa.

Turhat menot aiheutuvat yrittäjien mukaan jäykästä hallinnosta, turhista tiedonantovelvollisuuksista ja joutavista lupaprosesseista.

– Suomalaisyritykset pystyisivät säästämään ainakin 900 miljoonaa euroa, jos hallinnollinen taakka ja turhat tiedonantovelvoitteet vähenisivät neljänneksellä, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä.

Valtionhallinnon tavoite on vuodesta 2009 ollut vähentää turhaa byrokratiaa neljänneksellä. Kauppakamarien teettämän selvityksen mukaan byrokratia väheni tästä yhdellä prosentilla.
En ihmettelisi yhtään, jos heidän laskelmansa pitäisivät paikkansa. Hyvä me! Ehkä pitäisi perustaa työryhmä miettimään mitä asialle pitäisi tehdä.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Jos terve ja työkykyinen ihminen sopii hänelle tarjottuun tehtävään, hänellä on motivaatio ko. työhön ja työstä maksetaan oikeaa palkkaa, niin eihän tuossa mitään ongelmaa olekaan.
Entä jos ei ole motivaatiota? Pitääkö muiden maksaa ko. henkilön lorvailu kortistossa? Siitähän tässä on loppujen lopuksi kyse.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Hieman yllättynyt miten näin on voinut käydä 107:n kerran.:(

Sote-raportista tulossa sekava torso


Raportti sosiaali- ja terveys-
palveluiden uudistuksesta vaikuttaa
jäävän raakileeksi. Myös työryhmän
johdossa tuntuu olevan yhä epäselvyyttä
tulevaisuuden suhteen.

- Meillä ei ole vielä mitään lopullista
mallia
, sanoo STM:n kansliapäällikkö ja
työryhmän vpj. Päivi Sillanaukee.

Yle Uutisten tietojen mukaan osa
työryhmään kuuluvista asiantuntijoista
on turhautunut raportin sekavuuteen ja
siihen, että heidän mielipiteensä on
jäänyt politikoinnin jalkoihin
.

Sote-työryhmän on määrä julkistaa
loppuraporttinsa torstaina.
No olipahan sentään työryhmä tekemässä nollaraporttia!

Pasila! Porilaisten marssi!:thumbup:
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Eiköhän sieltä pian Maria, Jutta ja Katainen ole kehumassa raporttia loistavan yhteistyön tuloksena. Muistetaan mainita, että ei ollut ideologista liimaa vaan kaikki olivat aidosti isänmaan asialla.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Entä jos ei ole motivaatiota? Pitääkö muiden maksaa ko. henkilön lorvailu kortistossa? Siitähän tässä on loppujen lopuksi kyse.
Tätä kysymystä voisi laajentaa siten, että kysytään, pitääkö muiden maksaa esim. virkamiesten suojatyöpaikkojen aiheuttamat kustannukset? Valtion budjetista löytyy satoja erilaisia menoeriä, joiden kohdalla voi kysyä saman kysymyksen. Esim. maataloustukea, taiteiden tukemista, kehitysapua, kaksikielisyyden tukemista ja ties mitä.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Eiköhän sieltä pian Maria, Jutta ja Katainen ole kehumassa raporttia loistavan yhteistyön tuloksena. Muistetaan mainita, että ei ollut ideologista liimaa vaan kaikki olivat aidosti isänmaan asialla.
No just näin. Eiköhän ne ota sille pienet!:alppu:
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Tätä kysymystä voisi laajentaa siten, että kysytään, pitääkö muiden maksaa esim. virkamiesten suojatyöpaikkojen aiheuttamat kustannukset?
Kenen sitten, ei kai ne itsekään niitä voi maksaa?

Valtion budjetista löytyy satoja erilaisia menoeriä, joiden kohdalla voi kysyä saman kysymyksen. Esim. maataloustukea, taiteiden tukemista, kehitysapua, kaksikielisyyden tukemista ja ties mitä.
Samaa mieltä, osa on tarpeellista ja perusteltua, osa taas ihan rahanjakamista rahanjakamisen ilosta.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Kenen sitten,
ei kai ne itsekään niitä voi maksaa?
Ei ketään pidä pakottaa maksamaan virkamiesten suojatyöpaikkojen kustannuksia. Millä ihmeen perusteella toisten olisi pakko maksaa näitä? Ei siitä, että he eivät voi maksaa itse aiheuttamiaan kustannuksia, seuraa se, että joidenkin muiden ihmisten velvollisuutena olisi maksaa ne. Jos olet eri mieltä, voisit perustella, mihin tälläinen velvollisuus perustuisi.
 
Ylös