Hyvinvointi/pahoinvointivaltion tulevaisuus vol. 2

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Jos koon 45 kenkiä tarvitseville on tarjolla vain kenkiä kokoa 38-39, niin pitääkö tuolloin tilannetta korjataksemme ryhtyä esim. vanhaan kiinalaistyyppiseen jalkojen sitomiseen tai muihin vastaaviin toimenpiteisiin vai pitäisikö vain yrittää etsiä hieman suurempia ja sopivampia kenkiä?

Sama vertaus voidaan kääntää myös toisinpäin. Jos koon 38-39 kenkiä tarvitsevalle pakkosyötetään koon 45 kengät, niin ne eivät ole käytössä erityisen miellyttävät.
Sanotaanko näin. Jos terve ja työkykyinen ihminen ei ota hänelle tarjottua työtä vastaan (johon hän kykenisi kohtuun rajoissa), niin hän ei osallistu yhteiskunnan rakentamiseen ja niiden auttamiseen, jotka eivät siihen itse kykene. Hän syö loismaisesti yhteisestä kakusta ja siksi kaikki korvaukset tulisi häneltä evätä.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Oi Kallis Suomi syn...työryhmien maa, soi sana kultainen.
Sote-työryhmän esitys oli, että perustetaan uusi työryhmä, niin työ- ja elinkeinoministeriö ei jää pekkaa pahemmaksi kuin sosiaali- ja terveysministeriö.

Työryhmä tarkastelee meriteollisuutta


Työ- ja elinkeinoministeriön perustama
Meriteollisuus 2020-työryhmä aloittaa
työnsä
. Ryhmän tehtävänä on arvioida
meriteollisuuden rakennemuutoksen
kokonaisvaikutuksia talouteen lyhyellä
ja pitkällä aikavälillä.

Työryhmän puheenjohtajana toimii
vuorineuvos Ole Johansson. Muut ryhmän
jäsenet edustavat meriteollisuuden
toimijoita ja valtionhallintoa.

Ensimmäisiä ehdotuksia odotetaan
maaliskuun budjettiriiheen mennessä.
Valmis esitys toimenpiteistä toimialan
uudistamiseksi ja kilpailukyvyn
kehittämiseksi valmistuu 15.6. mennessä
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Kunta- ja SOTE-uudistus ovat oikeansuuntaisia liikkeitä hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Jos nämä uudistukset kuitenkin rampautetaan minimaalisiksi niin silloin alkaa olla melko yhdentekevää kannattaako niitä tehdä lainkaan vaan ajetaanko helvettiin nykyisillä parametreillä.
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Sanotaanko näin. Jos terve ja työkykyinen ihminen ei ota hänelle tarjottua työtä vastaan (johon hän kykenisi kohtuun rajoissa), niin hän ei osallistu yhteiskunnan rakentamiseen ja niiden auttamiseen, jotka eivät siihen itse kykene. Hän syö loismaisesti yhteisestä kakusta ja siksi kaikki korvaukset tulisi häneltä evätä.
Ok. Eli unohdetaan täydellisesti palkat ja työn sopivuus?

"Työstä kieltäytyjiltä" kaikki korvaukset pois? Eli kerjäläisiksi ja/tai hämärähommiin siinä reilusti alipalkattujen pätkätöiden välillä/ohessa?

Eivätkö kaikki jotka nauttivat yhteiskunnan tukia ilman että niitä todella tarvitsevat syö loismaisesti yhteisestä kakusta? Työttömien kohdalla rahat riittävät hädin tuskin minimiin.
 
Viimeksi muokattu:

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Muistanko omiani vai onko työttömien veroprosentti joskus aiemmin ollut nolla? Nyt mitä verokonetta testannut, niin näyttäisi melkein kunnallisveron menevän, eli hyvässä lykyssä ei tuo 20% ennakonpidätys edes riitä veron maksuun, vaan mätkyjä vielä päälle tulisi. Testasin äyrikuningas (tai ainakin lähellä sitä) Kiteellä kirkkoon kuuluvan maksavan 21,15% veroa pelkistä työttömyyskorvauksista.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
http://www.sss.fi/mielipiteet/paakirjoitus/437024.html
Alkupään säästöt kertautuvat kustannuksina

Syrjäytymisen ehkäisy aloitetaan Suomessa liian myöhään. Myöhästyminen aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja käy yhteiskunnalle taloudellisestikin kalliiksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen tutkimusraportin mukaan suomalaiset hyvinvointiongelmat kuten kouluttamattomuus sekä mielenterveys- ja toimeentulo-ongelmat kasautuvat.

Ongelmiin pitäisi pureutua niiden alkuvaiheissa, mutta juuri ennaltaehkäisystä kunnat leikkasivat 1990-luvun lamassa rahaa.

TUTKIMUKSESSA on seurattu kaikkien Suomessa vuonna 1987 syntyneitten vaiheita yhdistämällä sosiaali- ja terveyspalveluista, koulutuksesta ja rikollisuudesta kertovia rekisteritietoja.

Tuloksista selviää muun muassa, että joka viidenneltä ikäluokan edustajalta puuttuu toisen asteen koulutus. Niin ikään viidennes heistä on ollut psykiatrian erikoissairaanhoidossa tai käyttänyt psyykelääkkeitä ennen aikuisikää.

Joka neljännellä on ollut toimeentulovaikeuksia, ja yhtä moni on jäänyt kiinni rötöksistä.

MASENNUS nousi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Suomen yleisimmäksi työkyvyttömyyseläkkeen perusteeksi.

Vuonna 2011 työkyvyttömyyseläkkeelle joutui mielenterveyden tai käyttäytymishäiriöiden takia lähes 1 600 alle 30-vuotiasta suomalaista, mikä on kyseenalainen ennätys. Määrä kasvoi viidessä vuodessa yli 40 prosenttia.

Huonon kehityksen ja perusterveydenhuoltoon lamavuosina tehtyjen leikkausten suhde on tuskin sattumaa.

THL:N mukaan äitiys- ja lastenneuvolan tai kouluterveydenhuollon palveluita ei ole laman jälkeen nostettu ennalleen.

Kun perusterveydenhuollosta on leikattu, ovat erikoissairaanhoidon ja muiden kalliimpien palvelujen asiakkuudet kasvaneet 20 vuodessa jyrkästi.

Syrjäytyminen on ketju, jossa ongelmat kasautuvat. Pitkän ongelmaketjun purkaminen on vaikeaa ellei joskus suorastaan mahdotonta, ja tällaisia tapauksia meillä on jo kymmeniä tuhansia.

THL:n mukaan lasten ja nuorten vointi pitäisi selvittää jo siinä vaiheessa, kun heidän vanhemmillaan on ongelmia. Aikainen puuttuminen olisi tehokkain tapa säästää ihmisiä ja rahaa.
Tähän ei ole paljoa lisättävää. Säästäminen on halpaa.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
"Työstä kieltäytyjiltä" kaikki korvaukset pois? Eli kerjäläisiksi ja/tai hämärähommiin siinä reilusti alipalkattujen pätkätöiden välillä/ohessa?
Mikäli tervettä ja työkykyistä ihmistä haluttaa alkaa enemmän kerjäläiseksi kuin mennä tarjottuihin töihin, niin minkäs sille mahtaa? Noilla korvauksilla viittasin työttömyyskorvauksiin, en esim. asumistukiin.

Eivätkö kaikki jotka nauttivat yhteiskunnan tukia ilman että niitä todella tarvitsevat syö loismaisesti yhteisestä kakusta?
Periaatteessa juuri noin. Nettikeskustelussa on helppo vetää mutkia suoraksi. Todellisuus on kuitenkin huomattavasti mutkikkaampi kaikkine kannustinloukkuineen ja vaihtelevine elämäntilanteineen.

Kokonaisuutena asia on kuitenkin niin, että terveiden ja työkykyisten ihmisten tulisi työskennellä, jotta siihen kykenemättömät (sairaat, vammaiset, lapset, vanhukset..) tulisivat kunnolla hoidetuksi. Nythän tilanne ei kaikilta osin ole tämä.

Ainakin minä maksan veroja mieluummin siitä, että koulujen ryhmäkoot pysyvät pieninä kuin vaikka siitä, että Jamppa 23v etsii itseään kortistossa eikä voi ottaa tarjottua työtä vastaan, kun se ei motivoi ja palkkakin on vain vähän korvauksia parempi.

Lähtökohtaisesti yksilö on itse vastuussa ja vasta myöhemmin yhteiskunta. Ei toistepäin.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Valtion kilpailukykyä ei ole olemassa. Hyvä, että näitä luonnonlakeina pidettyjä totuuksia hieman ravistellaan.

Mutta kukin uskossaan. Suomessahan tämä kilpailukyky ymmärretään yleisimmin muotoon, että täytyy kilpailla siitä kuinka vapaasti pörssiyritykset saavat mellastaa kansalaisten kustannuksella.


Suomen kilpailukyvystä huolehtiminen on taas kerran noussut julkisen keskustelun esityslistalla aivan kiireellisyysjärjestyksen kärkeen. Taloustieteessä ei kuitenkaan pidetä yksiselitteisenä, että näin tulisi olla.

Maailman ehkä tunnetuin ekonomisti, nobelisti Paul Krugman, kirjoitti jo 20 vuotta sitten artikkelin, joka on yhä hänen kuuluisimpiaan. Sen otsikko oli Competitiveness – A Dangerous Obsession eli kilpailukyky – vaarallinen pakkomielle. Krugmanin muita julkaisuja on suomennettu viime aikoina kiitettävästi, mutta tätä ei. Se tuntuu jotenkin tahattoman paljastavalta.

Jos Krugman on liian vasemmistolainen, niin entä englantilainen Samuel Brittan? 50-vuotisen uran tehnyt Financial Times -lehden taloustoimittaja on konservatiivien, kokoomuksen veljespuolueen, entinen neuvonantaja ja pidäkkeettömän markkinatalouden puolestapuhuja. Erityisen syvästi hän inhoaa ay-liikettä ja yleissitovia työehtosopimuksia.

Brittanin teksteillä on silti sellaisia riemastuttavan rempseitä otsikoita kuin "Vientiponnistelut voisi jo lopettaa" tai "Kilpailukyky nostaa rumaa päätään".

Kumpikin ekonomisteistamme toteaa, että asiaa, josta yleensä puhutaan "kilpailukykynä", ei edes ole olemassa. Yritykset voivat kilpailla toisia yrityksiä vastaan ja kilpailevatkin. Mutta kansakunnat eivät kilpaile tässä samassa mielessä.

Yritysten kilpailusta todistaa vaikkapa se, että niiden oma henkilöstö boikotoi kilpailijoitaan aina kun mahdollista – myös silloin, kun ne ovat omaa firmaa halvempia. K-marketin kassa ei tee omia ostoksiaan S-marketissa eikä päinvastoin. Ja jos tekeekin, niin siitä tulee sanomista. Perusteluksi ei riitä, että ostos oli omassa kaupassa sillä kertaa kalliimpi.

Ettei Suomi kilpaile Ruotsia tai Kiinaa vastaan, näkyy siitä, etteivät suomalaiset samalla tavoin boikotoi niiden tuotteita. Päinvastoin: täällä esitetään jatkuvasti Kiinan kilpailukykyä kauhistelevia puheenvuoroja, jotka on kirjoitettu kiinalaisella tietokoneella. Eikä kukaan kutsu kirjoittajia puhutteluun.

Brittan ja Krugman korostavat myös, että tavaroiden ja palvelujen vienti ulkomaille tuottaa kansantalouden arvonlisäyksestä joka tapauksessa vain vähemmistön. Vaikkapa Yhdysvalloissa ja Japanissa viennin arvo on vain noin 10 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomessakin, jonka sanotaan elävän muka kokonaan viennistä, se on alle 40 prosenttia. Silloinkin mukana ovat kaikki ne vientituotteet, joiden raaka-aineet on alun perin tuotu ulkomailta.

Tässä valtioiden vertaaminen yrityksiin vie taas päinvastaisella tavalla harhaan. Yritysten asiakkaina ovat aina enimmäkseen muut kuin oma henkilöstö. Niiden vastaava lukema on siis poikkeuksetta yli 99 prosenttia. Yritysten riippuvuus "viennistä" itsensä ulkopuolelle on niin paljon suurempaa kuin valtioiden, että rinnastus ontuu.

Kilpailukykypuhe on usein vain savuverho sille, että valtiovalta suosii politiikallaan vientiyrityksiä kotimarkkinayritysten kustannuksella. Edellisiä hymistellään ja palvotaan, mutta jälkimmäiset saavat kärvistellä omillaan.

Vientituotteista ulkomailta saatua rahaa ei kuitenkaan voi syödä, vaikka sitä olisi kuinka monta säkillistä. Se on ensin vaihdettava kotimaisen leipomon leipään.

Viennin suosimista pidetään jonkinlaisena viisaana alistumisena kapitalismin armottomien lakien edessä. Mutta eikö se, että poliitikot valitsevat yritysten joukosta omat suosikkinsa ja ajavat puolueellisesti niiden etua, ole juuri kapitalistista kilpailua rajoittavaa tökeröä mestarointia, suunnitelmataloutta?
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Vientituotteista ulkomailta saatua rahaa ei kuitenkaan voi syödä, vaikka sitä olisi kuinka monta säkillistä. Se on ensin vaihdettava kotimaisen leipomon leipään.
Tiettävästi kotimarkkinoilta ansaittua rahaa ei myöskään voi eikä kannata syödä.
 

Hawke

Well-known member
Liittynyt
10.3.2010
Viestit
873
Valtion kilpailukykyä ei ole olemassa. Hyvä, että näitä luonnonlakeina pidettyjä totuuksia hieman ravistellaan.

Mutta kukin uskossaan. Suomessahan tämä kilpailukyky ymmärretään yleisimmin muotoon, että täytyy kilpailla siitä kuinka vapaasti pörssiyritykset saavat mellastaa kansalaisten kustannuksella.
Kannatatko siis jyrkkää protektionismia ja keskusjohtoista sosialismia? Onko paljon ylevämpää, että pörssiyritysten sijaan valtion virkamiehet mellastavat kansalaisten kustannuksella? Sitä harrastetaan nykyäänkin aivan riittävästi.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Kannatatko siis jyrkkää protektionismia ja keskusjohtoista sosialismia? Onko paljon ylevämpää, että pörssiyritysten sijaan valtion virkamiehet mellastavat kansalaisten kustannuksella? Sitä harrastetaan nykyäänkin aivan riittävästi.
En kannata.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
No miten sitten ratkaiset työpaikkojen siirtymisen ulkomaille ja valtion velkaantumisen, jos suomalaisten yritysten kilpailukykyä ei kannata parantaa?
Luitko sä tota juttua ollenkaan?

Kannattaa aloittaa otsikosta ja siirtyä siitä sitten itse juttuun.
 

Hawke

Well-known member
Liittynyt
10.3.2010
Viestit
873
Luitko sä tota juttua ollenkaan?

Kannattaa aloittaa otsikosta ja siirtyä siitä sitten itse juttuun.
Miksi oletat, että jutun johtopäätökset pitävät paikkansa? Jutun neuvona oli olla tekemättä asialle mitään, koska ongelmaa ei ole. Mutta tätähän on kokeiltu nyt jo jonkin aikaa, ja todellisuus on eri mieltä. Korkeintaan neuvona oli protektionismi, jonka äsken kielsit. Otsikkokin perustuu siihen, että valtioiden kilpailukyvyn käsite on ymmärretty väärin.

Ei pelkkä lukeminen riitä, kannattaa lukea kriittisesti.
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Minusta taloussysteemiä kuuluu tarkastalla kriittisesti ja myös kritisoida sitä sen kaikista puutteista ja vioista. Ja aina voi ehdottaa parannuksia ja korjauksia, kunhan perustelee ne.

On kuitenkin hyvin vaikea ymmärtää, että Uschanovin kaltaiset kirjoittajat saavat huomiota. Useimmat jutut ovat täynnä asiavirheitä, todistamattomia väittämiä ja kovin aatteellisesti suuntatuneita. Tämä viimeisin ei tehnyt poikkeusta.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Itse näin Uschanovin jutun pointin kilpailukyky -mantran käytön kritisoinnissa. Keskustelun kritiikissä siis. Se, että kilpailukyvyllä, sen parantamisella tai sen menettämisellä perustellaan ja pelotellaan jo kohta kaikkia poliittisia ja taloudellisia toimia. Kilpailukyvystä on tehty ikäänkuin arvojen arvo, josta johdetaan kaikki toiminta. Se tässä kilpailukyky hokemassa on unohtunut, että monelle perustelulle ei ole mitään näyttöä tai sitten on vastakkaista. Tai se, että keskenään ristiriitaisia vaatimuksia esitetään kilpailukykyyn vedoten. Esimerkkinä jälkimmäisestä se, että ensin vedotaan lattiatason työntekijöiden palkkamalttiin ja heti perään johtotason ylisuurien palkkojen puolesta. Ensimmäinen on tässä keskustelussa yrityksille kilpailukyvyn heikennys ja toinen kilpailukyvyn parannus. Näitä ristiriitaisuuksia ja mielivaltaisuuksia on koko talouskeskustelu täynnä ja niitä käytetään kulloisenkin puhujan etujen ajamiseen. Tämän tilan kritiikkinä siis jutun luin.

Ja tuo taas mainittu kriittinen lukeminen ei todellakaan ole sitä, että luetaan eekoon julistuksia kuin jumalan sanaa.
 

Hawke

Well-known member
Liittynyt
10.3.2010
Viestit
873
Ja tuo taas mainittu kriittinen lukeminen ei todellakaan ole sitä, että luetaan eekoon julistuksia kuin jumalan sanaa.
Väitteet on perusteltava huolellisesti siitä riippumatta, kuka väitteet esittää ja sopivatko johtopäätökset omaan arvomaailmaan ja omiin tarkoitusperiin. Jos ei vaadi tätä ja tulkitsee itselle sopivat mielipiteet faktoiksi kategorisesti sulkien pois epämiellyttävät johtopäätökset, ei harjoita kriittistä lukutaitoa.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Ja tuo taas mainittu kriittinen lukeminen ei todellakaan ole sitä, että luetaan eekoon julistuksia kuin jumalan sanaa.
Koko eekoon ja ammattiyhdistysliikkeen lakkauttaminen saattaisi olla yksi avain yhteiskunnan selviytymiseen Suomessa......
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Mikäli tervettä ja työkykyistä ihmistä haluttaa alkaa enemmän kerjäläiseksi kuin mennä tarjottuihin töihin, niin minkäs sille mahtaa? Noilla korvauksilla viittasin työttömyyskorvauksiin, en esim. asumistukiin.
Tulkitsin asian niin, että viittasit "kaikilla korvauksilla" sananmukaisesti ja kirjaimellisesti kaikkiin yhteiskunnan tukiin (ml. perusturva).

Periaatteessa juuri noin. Nettikeskustelussa on helppo vetää mutkia suoraksi. Todellisuus on kuitenkin huomattavasti mutkikkaampi kaikkine kannustinloukkuineen ja vaihtelevine elämäntilanteineen.

Kokonaisuutena asia on kuitenkin niin, että terveiden ja työkykyisten ihmisten tulisi työskennellä, jotta siihen kykenemättömät (sairaat, vammaiset, lapset, vanhukset..) tulisivat kunnolla hoidetuksi. Nythän tilanne ei kaikilta osin ole tämä.

Ainakin minä maksan veroja mieluummin siitä, että koulujen ryhmäkoot pysyvät pieninä kuin vaikka siitä, että Jamppa 23v etsii itseään kortistossa eikä voi ottaa tarjottua työtä vastaan, kun se ei motivoi ja palkkakin on vain vähän korvauksia parempi.

Lähtökohtaisesti yksilö on itse vastuussa ja vasta myöhemmin yhteiskunta. Ei toistepäin.
Niin, esimerkki Björn Wahlroos: ehdoton ja fundamentaali maataloustukien vastustaja, mutta silti n. 300 000 €uroa vuodessa maistuu liian hyvältä että niistä voisi kieltäytyä ja olla aidosti sanojensa ja asiansa mittainen.

En epäile hetkeäkään etteikö ylivoimainen enemmistö terveistä ja työkykyisistä työttömistä ja kansalaisista ylipäätään halua tehdä työtä ja olla työssä. Valitettavasti asia nyt vain on niin, että kun yhä enemmän ja enemmän eri aloja tehostetaan, koneellistetaan, kilpailutetaan, siirretään ulkomaille jne. jne. jatkuvasti ja kiihtyvään tahtiin (+taantuma), niin on melko absurdia ryhtyä syyttämään tilanteesta työttömiä. Vai pitäisikö heidän kenties ryhtyä uusluddiiteiksi?

Kaiken järjen mukaan systeemin tulisi kokonaisuudessaan muuttua radikaalisti tilanteen korjaamiseksi, mutta se ei ole muuttunut - ainakaan oikeaan suuntaan.

Se ei ole laiskuutta että vaatii oikeaa palkkaa, oikeita työehtoja ja oikeaa työtä.

Mitä muuten voidaan tehdä esim. siinä tilanteessa, jossa työelämä sairastuttaa ihmiset?

Eivätkö yksilö ja yhteiskunta ole molemmat vastuussa toisilleen?
 
Ylös