Ok. Tosin näillä tiedoilla en uskalla ottaa kantaa.Ensimmäinen on linkki hesarin uutiseen kilpailukykymittauksesta. Toinen Kauppalehden uutisblogiin jossa kerrotaan jo ministeriön todenneen "väärin mitattu".
Ok. Tosin näillä tiedoilla en uskalla ottaa kantaa.Ensimmäinen on linkki hesarin uutiseen kilpailukykymittauksesta. Toinen Kauppalehden uutisblogiin jossa kerrotaan jo ministeriön todenneen "väärin mitattu".
Ok. Tosin näillä tiedoilla en uskalla ottaa kantaa.
Asioista kieltämättä saa aivan erilaisen kuvan, kun se puretaan ja tehdään vertailuja ihan ns. tavallisiin kansalaisiin.Vahteran kirjoitus oli kyllä melko järkkyttävää luettavaa.
Näin juuri! Sen takia meidän pitäisikin itse miettiä mikä on meidän kilpailukyky eikä uskoa ihme tilastoja (suuntaan jos toiseenkaan)Tottakai Suomen kilpailukyky laski vuonna 2009 kaikissa niissä mittauksissa, jotka antavat BKT:n muutokselle suuren painoarvon, Puhumattakaan sitten siitä, että tutkimus käyttää sekä viennin kehitystä että BKT:tä muuttujina, jolloin viennin laskun vaikutus entisestään korostuu. USA:n talous ei ole viennistä riippuvainen, mutta Suomen on vahvasti vientivetoinen, jolloin viennin lasku heijastuu välittömästi myös BKT:hen ja sitä kautta kilpailukykymittaukseen. Veikkaan, että nyt "väärin mitattu" kommentteja kritisoivat puhuvat itse väärästä mittaustavasta, kun Suomen kilpailukyky 2010 ja etenkin 2011 mittauksissa taas nousee ilman mitään rakenteellisia muutoksia, kun vienti alkaa taas vetää.
Tutkimuksen on itseasiassa aikaisempina vuosina, kun Suomen sijoitus oli hyvä, sanottu mittaavan vääriä asioita ja kertovan menneisyydestä. Nyt kun Suomen sijoitus tippui esimerkiksi EK ottaa tutkimuksen "yllättäen" vakavasti. On todennäköistä, että ensi vuonna kritiikkiä tutkimuksta kohtaan tulee enemmän ja 2011 tutkimukselle ei haluta antaa mitään painoarvoa.
Tarkoitit varmaan, että pitäisi miettiä, miten sitä kilpailukykyä saisi parannettua. On jo varmaan riittävästi erilaisia työryhmiä ja komiteoita, jotka miettivät ja laskevat kuinka kilpailukykyisiä me olemme ja mitä muut meistä ajattelevat.Näin juuri! Sen takia meidän pitäisikin itse miettiä mikä on meidän kilpailukyky eikä uskoa ihme tilastoja (suuntaan jos toiseenkaan)
No just näin! Tai jos edes perustettais pari työryhmää miettimään näiden eri työryhmien työn koordinoimista.Tarkoitit varmaan, että pitäisi miettiä, miten sitä kilpailukykyä saisi parannettua. On jo varmaan riittävästi erilaisia työryhmiä ja komiteoita, jotka miettivät ja laskevat kuinka kilpailukykyisiä me olemme ja mitä muut meistä ajattelevat.
Äkkiseltään tuo vaikuttaa vaan byrokratian lisäämiseltä, mutta kun hiukan tarkemmin miettii, niin tuollaisilla "työryhmien koordinoimistyöryhmillä" saataisiin varmaan mukavasti karsittua (turhia) päällekkäisyyksiä.Tai jos edes perustettais pari työryhmää miettimään näiden eri työryhmien työn koordinoimista.
Ja jossain Civilization pelissä todetaan "Byrokratia kasvaa täyttääkseen kasvavan byrokratian tarpeet"Äkkiseltään tuo vaikuttaa vaan byrokratian lisäämiseltä, mutta kun hiukan tarkemmin miettii, niin tuollaisilla "työryhmien koordinoimistyöryhmillä" saataisiin varmaan mukavasti karsittua (turhia) päällekkäisyyksiä.
Juice Leskisen "Ajan henki" -levyllä, muistaakseni, on hyvä lause: "Valtio on huolestunut byrokratian kasvusta, tilannetta pohtimaan on asetettu komitea."
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi aikoo vähentää rajusti työvoimaansa.
Viraston hallinto- ja strategiajohtaja Marko Sillanpää myöntää vain, että vähennystarve on noin 100 henkilötyövuotta. Vähennysten määrä selviää yt-neuvotteluissa.
Vuoden alussa toimintansa aloittaneessa virastossa on noin 550 työntekijää. Heidän työpanoksensa on noin 530 henkilötyövuotta.
- Haluamme ensin kertoa työntekijöille edessä olevista yt-neuvotteluista, Sillanpää sanoi lauantaina.
Tiedotustilaisuus yt-neuvotteluista on maanantaina. Sen jälkeen virasto kertoo, mihin toimintoihin vähennystarve kohdistuu.
Trafi muodostettiin liittämällä yhteen Ajoneuvohallintokeskus, Ilmailuhallinto, Merenkulkulaitoksen meriturvallisuustoiminto ja Rautatievirasto.
Trafin henkilöstövähennyksistä kertoi ensin STT.
YLE Uutiset
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/05/trafi_vahentaa_rajusti_vakeaan_1703468.html
Ajoneuvojen sähköiset rekisteri-ilmoitukset käyttöön
Julkaisuaika: 20.05.2010 13.58
Tiedote: Liikenne
Valtioneuvosto on hyväksynyt asetusmuutoksen, joka mahdollistaa sähköisen ajoneuvojen rekisteröinnin. Sähköinen palvelu nopeuttaa rekisteröintiä, lisää rekisterin ajantasaisuutta ja alentaa rekisteröinnistä syntyviä kustannuksia.
Liikenteen turvallisuusviraston internetsivuille tulevassa rekisteröintipalvelussa voi ilmoittaa auton liikennekäyttöön otosta ja poistosta. Palvelun kautta voi myös tilata ajoneuvolle uuden rekisteröintitodistuksen kadonneen tai turmeltuneen todistuksen tilalle. Aiemmin vastaavat ilmoitukset on täytynyt tehdä henkilökohtaisesti joko katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössä.
Sähköinen palvelu on aluksi vain henkilöasiakkaiden käytössä. Sähköiset rekisteröintipalvelut otetaan vaiheittain käyttöön. Palvelutarjontaa on tarkoitus laajentaa ja kehittää asiakkailta saadun palautteen perusteella. Ajonevojen rekisteri-ilmoituksia on edelleen mahdollista tehdä myös perinteisellä tavalla.
Samanaikaisesti sähköisen palvelun käyttöön oton kanssa liikenne- ja viestintäministeriö muuttaa Liikenteen turvallisuusviraston maksuasetusta. Muutoksen myötä sähköinen palvelu on mahdollista hinnoitella erikseen. Sähköisen rekisteröinnin hinta on 6,5 euroa.
Valtioneuvosto päätti ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun asetuksen muuttamisesta 20. toukokuuta 2010. Uusi asetus on tarkoitus tulla voimaan 26. toukokuuta 2010.
Vastaavanlaisia sähköisiä rekisteröintimalleja on tällä hetkellä käytössä Ruotsissa, Islannissa, Virossa, Alankomaissa ja Iso-Britanniassa.
http://www.lvm.fi/web/fi/tiedote/view/1163597
Toki vastuullisena puolueena oppositio vaatisi näiden tekemistä, eikä nostaisi yleislakkoa jos näistä edes puhutaanEuroopan kriisissä viivyttely maksaa
..
Tällä viikolla myös tiukkaa talouskuria noudattava Saksa ja euroalueen ulkopuolelle jättäytynyt Britannia käynnistivät julkisen talouden leikkauksia. Suomessa ei ole ilmoitettu säästötarpeista. Poliitikot hallituksessa ja oppositiossa haluaisivat ilmeisesti kävellä tyhjän päällä ainakin ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin asti.
Tähänastiset toimet eurokriisissä viittaavat siihen, ettei viivyttely kannata. Uhkia on torjuttu, mutta kustannukset kasvavat.
...
Suomen lähtöasema oli hyvä, ja euron kurssin heikkeneminen parantaa Suomen kaltaisten vientivetoisten maiden asemaa vertailussa jonkin verran. Suomella on kuitenkin lähes yhtä suuri julkisten menojen rakenteellinen alijäämä eli kestävyysvaje kuin Britannialla, ja Suomi velkaantuu Britannian tavoin erityisen nopeasti. Yksi oleellinen ero on siinä, että Britanniassa vaalit on jo pidetty.
Osingot siis laskivat n. 40 % laman alkaessa. Eikö olisi vähintään kohtuullista, että palkansaajatkin olisivat osallistuneet lamatalkoisiin siten, että palkkojakin olisi leikattu saman verran? Palkat ovat kuitenkin jatkaneet nousuaan lamankin aikana:Helsingin pörssin yritykset maksoivat 8,6 miljardin euron ennätysosingot keväällä 2008 edellisen vuoden tuloksista. TeliaSoneran ja Nordean osalta summassa ovat mukana vain Suomeen maksetut osingot verojen jälkeen. Viime keväänä osinkopotti pieneni kerralla 40 prosenttia noin viiteen ja puoleen miljardiin euroon.
Lähde:
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/11/ensi_kevaan_osinkoihin_on_luvassa_reilu_leikkaus_1157260.html
Palkat nousivat pirteästi, mutta eivät kauan
julkaistu tänään klo 10:14, päivitetty tänään klo 10:29
Suomalaisten reaalipalkkojen poikkeuksellisen kova nousu on taittunut, mutta oli edelleen yli pitkän ajan keskiarvon. Inflaation kiihtyminen alkaa kuitenkin nakertaa palkkoja nopeasti.
Vuoden alussa reaalipalkat nousivat yli kolme prosenttia. Nousua selittää osaltaan harvinaisen hidas hintojen nousu. Tammi-maaliskussa inflaatio oli vain 0,2 prosenttia. Palkansaajien nimellispalkat nousivat 3,3 prosenttia.
Vuoden alun reaalipalkkojen nousu on edelleen pirteää, sillä 2000-luvulla palkansaajat ovat saaneet tyytyä 2,2 prosentin reaalipalkojen nousuun.
Harvinaista herkkua
Reaalipalkkojen nousu hidastuu kuitenkin nopeasti. Huhtikuussa inflaatio oli jo 0,9 prosenttia. Hintojen nousun voi odottaa kiihtyvän myös loppuvuonna mm. arvonlisäveron korotuksen takia.
Viime vuonna reaaliansiot nousivat nopeammin kuin koskaan 2000-luvulla eli 3,9 prosenttia edellisvuodesta. Nimellispalkat nousivat tammi-maaliskuussa yksityisellä sektorilla 3,0 prosenttia. Kunnilla nousu oli 4,1 ja valtiolla 3,6 prosenttia.
Viime vuoden ja tämän vuoden alunkin reaalipalkkojen nousu on ollut harvinaista herkkua, sillä vuodesta 1948 lähtien suomalaisten reaalipalkat ovat nousseet keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa.
YLE Uutiset / Antti Parviala
Lähde:
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/05/palkat_nousivat_pirteasti_mutta_eivat_kauan_1718365.html
Ei työntekoa ja sijoittamista verrata suoraan keskenään.Osingot siis laskivat n. 40 % laman alkaessa. Eikö olisi vähintään kohtuullista, että palkansaajatkin olisivat osallistuneet lamatalkoisiin siten, että palkkojakin olisi leikattu saman verran? Palkat ovat kuitenkin jatkaneet nousuaan lamankin aikana:
Tuo pitäisi kertoa myös pääministerille ja SAK:lle:Ei työntekoa ja sijoittamista verrata suoraan keskenään.
Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mielestä osakkeenomistajien ei pitäisi nyt vaatia yrityksiltä osinkoja. Vanhanen kehottaa osakkeenomistajia ottamaan mallia valtiosta, joka ei merkittäviä osinkoja odota. Jos osakkeenomistajat eivät jousta osinko-odotuksissaan, Vanhasen mukaan on turha perätä palkansaajiltakaan palkkamalttia.
Pääministeri Matti Vanhanen kehottaa osakkeenomistajia tyytymään pienempiin osinkoihin tai luopumaan osingoista kokonaan, jotta yritysten ei tarvitse vähentää työntekijöitä.
- Tällaisessa taloustilanteessa osakkeenomistajien pitää luopua omastaan, ja otetaan ne osingot sitten hyvinä aikoina.
Lähde:
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/01/vanhanen_omistajat_voisivat_pidattaytya_osingoista_487699.html
SAK:n Huutola: Ylisuuret osingot syövät investointeja ja palkkamalttia
Lähde:
http://www.sak.fi/suomi/ajankohtaista.jsp?location1=1&lang=fi&ao=tyomarkkinauutiset&sl2=3&id=33811
Tuo pitäisi kertoa myös pääministerille ja SAK:lle:
Jep, parempi realisoida saatavat nyt heti mulle kuin kehittää firmaa pitkällä tähtäimellä :ahem:SAK:n Huutola: Ylisuuret osingot syövät investointeja ja palkkamalttia
Soon se kvarttaalitalous.Jep, parempi realisoida saatavat nyt heti mulle kuin kehittää firmaa pitkällä tähtäimellä :ahem:
Kirkan Hetki lyö alkaa soida väkisinkin tuota kelloa katsoessa... Millä tuon kellon saisi pysähtymään tai kääntymään toiseen suuntaan? Koskemalla rakenteisiin? Nythän sitä ollaan jo monessa EU:n kärkimaassa tehty niin ja ollaan heivaamassa satojatuhansia julkistalouden työntekijöitä pihalle.. Vaalien pelossako Kokoomus ja Kepu eivät toteuta samaa linjaa?