Örfil
Guest
Onko tästä tietoa, että onko tällaisia tapauksia 1, 10, 100 vai 1000 per vuosi? Jotain kättä pitempää kaipaan luettavaksi.
Pitäisikö koulussa opiskelemisesta (istumisesta) maksaa?Mutta pitäiskö siitä saada joku raha vai ei?
Itse en ole joutunut ilmaisiin töihin koskaan ja kuitenkin työni oppinut. Nykymeininki on mennyt joidenkin ahneiden firmojen ja persaukisten koulujen takia ihan mahottomaksi.
Joitakin isoja firmoja löytyy joilla on vielä omat koulut ja niissä saa palkkaa teoriaopiskeluajaltakin. Niissä saattaa olla palkallista työharjoittelua 70% ajasta. Valtio kouluttaa myös muutamiin ammatteihin tuolla tavalla, esim. viranomaisia. Ne onkin sitten tehokkaita koulutuksia, tullimieheksi puolessatoista vuodessa, veturinkuljettajaksi 9 kuukaudessa jne. Moniin vähemmän vaativiin duuneihin joutuu opiskelemaan 3 vuotta, josta palkatonta työharjoittelua varmaan puoli vuotta(?) Vois kuvitella, että esimerkiks parturi-kampaajan sais koulutettua aika paljon lyhyemmässäkin ajassa.Pitäisikö koulussa opiskelemisesta (istumisesta) maksaa?
Tuo on tuskin mahdollista, jos noissa kertomissasi firmoissa noudatetaan edes jonkinlaista työehtosopimusta?Ilmaisesta työharjoittelusta josta ainakin osa firmoista ottaa täyden hyödyn ja pistää palkallisia pihalle.
Näköjään on.Tuo on tuskin mahdollista, jos noissa kertomissasi firmoissa noudatetaan edes jonkinlaista työehtosopimusta?
Niinpä.On valitettavaa, että olet tällaisia ihmisiä kohdannut. Mutta en nyt lähtisi tätä siltikään yleistämään kaikkiin Suomen yrittäjiin.
Esimerkki: vaimo aloitti ystävänsä kanssa oman liikkeen nyt tämän kuun alussa. Kuten edellisessäkin paikassa, jossa oli palkkatöissä, aikovat ottaa paikallisista oppilaitoksista harjoittelijoita töihin/työkokeiluun ja mitä nyt näitä juttuja olikaan. Pääsääntöisesti sieltä tulee ihmisiä, jotka eivät juurikaan pysty tekemään ammattitaitoisen ihmisen duunia, joita voisi laittaa sellaisenaan myyntiin. Hommat ovat lähinnä avustavia tehtäviä. Joka päivä pitää tällaiselle henkilölle keksiä järkevää tekemistä eli se sitoo varsinaisesta työajasta osan jo pelkästään siihen.
Suoranainen rahalla mitattava hyöty on plus miinus nolla, jollei jopa negatiivinen, mutta tätä kautta haluavat tarjota tilaisuuden kokeilla alaa ja lähes poikkeuksetta kaikki ovat olleet tyytyväisiä. Kumpikin näistä yrittäjäneidoista on itsekin tätä kautta alalle päätyneet, joten haluavat jatkaa tätä perinnettä.
Jos harjoittelijalle pitäisi maksaa täysi palkka, paikkaa ei voisi tarjota, koska se tarkoittaisi suoranaista persnettoa heille.
Pointti tässä on se, että tällainen työntekijä voi jatkaa opiskelujen jälkeen vakipaikan etsintää statuksella "omaan työkokemusta alalta opintojeni lisäksi" sen sijaan että hakisivat töitä statuksella "osaan asioita teoriassa, en ole tehnyt mitään käytännön työelämässä".
Mutta nämä ja "ilmaispaikat" yrityksissä eivät ole sama asia.Kyllähän siinä mieli mettä keittää, kun olet kymmenisen vuotta tehnyt työtä ja saanut siitä työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja joudut kortistoon, kun työsi siirtyy alihankkijan (säätiö joka tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa ym.) hommiin. Sitten TE-toimisto laittaa sinut tekemään entistä työtäsi 9e/pv korvauksella. Tiedän itse näitä tapauksia ja saamieni tietojeni mukaan vastaavia löytyy joka puolella Suomea. Suomi nousuun!
Yksityinen yritys tuossa ulkoisti toimintaa säätiön pyörittämälle työpajalle. Montako tapausta pitää olla, että voi yleistää?Mutta nämä ja "ilmaispaikat" yrityksissä eivät ole sama asia.
Eikä näitä voi yleistää, tuskin minuakaan ollaan laittamassa takaisin Nokialle 9 e/tunti. Voin lyödä tuosta vaikka koko omaisuuteni vetoa. Jos tuollaista sattuu kuntasektorilla (?), vika on kuntasektorin puolella, ei systeemissä yleensä.
Sovitaan vaikka että 20% tapauksista, niin alkaa olla jo iso luku. Näitä lukuja pitää aina verrata kokonaisuuteen.Montako tapausta pitää olla, että voi yleistää?