Iskeekö USA ja/tai sen liittolaiset Pohjois-Koreaan?

Suoritetaanko Pohjois-Koreaan ohjusisku?


  • Äänestäjiä yhteensä
    16

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Lisätietoa.

Seismologian tutkijat uskovat nyt, että
järistys johtui todennäköisesti
Pohjois-Korean edellisen ydinkokeen
aiheuttaman maanjäristyksen
jälkijäristyksestä.

Ydinsulkusopimusta valvova
kansainvälinen CTBTO-järjestö kertoo,
että syyskuun 3. tehty edellinen
räjäytys oli niin voimakas, että sillä
voi olla seismisiä jälkiseuraamuksia.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Uho on kova. Toivottavasti nuo jyrätää pikimiten maanrakoon.

Pohjois-Korean ulkoministeri raivosi YK:ssa pitämässään puheessa Trumpille: Rakettimme tulevat väistämättä vierailemaan Yhdysvaltain maaperällä

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-Ho kutsui Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia "henkisesti häiriintyneeksi" ja "suuruudenhulluksi".

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen sanasota otti lauantaina uusia kierroksia, kun Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-Ho puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa.

Rin mukaan Pohjois-Korea tekee "säälimättömän ennaltaehkäisevän iskun", jos se havaitsee, että Yhdysvallat tai sen liittolaiset aikovat tehdä iskun tuhotakseen Pohjois-Korean ydinaseohjelman. Maan tavoitteena ei ole Rin mukaan käyttää ydinaseitaan sellaisia maita vastaan, jotka eivät liity Yhdysvaltojen Pohjois-Korealle vihamieliseen koalitioon. Sen sijaan maan tavoitteena on ulkoministerin mukaan muodostaa yhtä voimakkaat sotavoimat kuin Yhdysvalloilla.

Ri oli myös vihastunut Trumpin YK:lle aiemmin tällä viikolla pitämästä puheesta, jossa tämä kutsui Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia "rakettimieheksi itsemurhatehtävällä" ja sanoi tarvittaessa Yhdysvaltojen tuhoavan Pohjois-Korean täysin.

Rin mukaan Trump on häiriintynyt ja itse itsemurhatehtävällä. Rin mukaan Trumpin kommentti Kim Jong-unista rakettimiehenä oli "peruuttamaton virhe" ja varmisti sen, että "Pohjois-Korean raketit tulevat väistämättä vierailemaan Yhdysvaltojen valtion koko alueella".
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Havaijilla valmistaudutaan Rakettimiehen iskuun.

Havaijilla opiskeleva laivastoupseeri Sami Gustafsson,27, on seurannut, miten saarista koostuva Yhdysvaltojen osavaltio valmistautuu Pohjois-Korean mahdolliseen ohjusiskuun. Osavaltion pääkaupungissa Honolulussa pidettiin tiistaina kokous, joka mm. arvioi mahdollisen iskun seurauksia. Asukkaille on annettu yksityiskohtaiset neuvot, miten varautua iskuun ja miten suojautua, jos hälytyssireenit soivat (IL 22.9.)

- Tällä viikolla pidettiin suljettu kokous, Gustafsson kertoo viranomaisten ja sotilasvirkamiesten tapaamista. Hän arvioi, että kokous pidettiin tarkoituksella salassa, koska etenkään turisteja ei haluttu säikäyttää. Turismi on tärkeä tulonlähde Havaijille.

- Yleispaniikkia yritetään selvästi välttää, että se ei vaikuttaisi turismiin. Paikalliset ihmiset ovat huolissaan. Omat tuttavani ovat ostaneet taskulamppuja ja makuupusseja ja muutenkin varanneet juomaa ja muonaa.


Suurin osa selviäisi

Arvioiden mukaan Pohjois-Korea käyttäisi mahdollisesta iskussa sadan kilotonnin ydinohjuksen taistelukärkeä. Viranomaiset rauhoittelevat ihmisiä toteamalla, että ohjuksen tuho ei yltäisi laajalle. Hawaii Emergency Management Agency toteaa laajan tuhon uhasta, että yli 90 prosenttia väestöstä selväisi iskun suorista vaikutuksista.

Gustafsson on seurannut eri lähteitä ja toteaa, että ydinohjus "tappaisi noin 10 prosenttia väestöstä hyvinkin välittömästi".


Viranomaiset ovat antaneet varsin tarkat ohjeet, miten varautua mahdolliseen iskuun. Ihmisiä kehotetaan varaamaan kahden viikon ruoka- ja vesivarastot samaan tapaan kuin saarilla varaudutaan ongelmiin huoltoliikenteessä tai vaikkapa tsunamin tuhoihin.


Kohteena Pearl Harbor

- Turistit eivät juurikaan tiedä osavaltion valmistautumisesta Pohjois-Korean ohjusiskuun.

Gustafsson sanoo, ettei ole havainnut mitään erityistä esimerkiksi japanilaisten turistien liikkumisessa. Kuitenkin juuri Honolulun asukkaiden arvioidaan olevan vaaravyöhykkeessä, jos Pohjois-Korea iskee. Lisäksi Pohjois-Korean laukaisemat ohjukset ovat lentäneet Japanin yli, mikä on raivostuttanut ja pelästyttänyt japanilaisia.

Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston päätukikohta Pearl Harbour sijaitsee Honolulun länsipuolella. Japanin laivasto iski tukikohtaan joulukuussa 1941, mikä sai Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan. Nyt tukikohdan odotetaan olevan jälleen kohteena.

- Se on strategisesti erittäin tärkeä alue.

Ei pelota

Gustafsson suorittaa maisteritutkintoa yliopiston diplomatia- ja sotilaskoulutusohjelmassa. Hän luonnehtii itseään optimistiksi ja kertoo pitävänsä Pohjois-Korean uhittelua vastauksena presidentti Donald Trumpin "aggressiiviseen linjaan".

- Haluan olla optimistinen ja ajattelin että tällaista (iskua) tuskin tulee tapahtumaan, mutta en pidä sitä mahdottomanakaan, hän sanoo ja muistuttaa Pohjois-Korean ja sen johtajan arvaamattomuudesta.

Gustafsson ei ole varautunut iskuun kokoamalla ruokavarastoja.

- En ole ehtinyt enkä halunnut. Asun Honolulussa hyvinkin lähellä Pearl Harbouria. Silloin ei juomapullolla ja ruualla tee mitään, jos tänne kolisee.

Entä pelottaako nuorta miestä nyt asuminen Honolulun alueella?

- Ei suomalaista upseeria voi pelottaa.
 

uuci

Well-known member
Liittynyt
13.5.2010
Viestit
3562
Trumpin ja Kimin sanasota vaikuttaa siltä, että kaksi sekoa kiistelee kumpi on sekompi.
 

Mickey

Well-known member
Liittynyt
22.3.2000
Viestit
8105
Trumppikin alkaa vaikuttamaan yhtä uskottavalta kuin Kimi, ehkä se on tarkoituskin.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Lähenee, lähenee.

Sotahistorian dosentti: Yhdysvallat on lähempänä iskemistä Pohjois-Koreaan kuin koskaan aiemmin

Markku Salomaa uskoo USA:n tekevän Pohjois-Koreaan ennaltaehkäisevän iskun ennen kuin Pohjois-Korea ehtii toteuttaa uhkauksensa vetypommikokeesta Tyynellämerellä.

Jos Pohjois-Korea toteuttaisi ulkoministerinsä YK:ssa esittämän uhkauksensa tehdä vetypommikoe ilmakehässä Tyynellämerellä, sodan syttyminen olisi lähestulkoon varmaa.

- Jos Pohjois-Korea räjäyttää pommin Tyynellämerellä, siitä lähtee ilmakehään saastepilvi, joka leviää kaikkialle maapallolla 48 tunnissa. Arvaan, että amerikkalaisten on pakko siinä vaiheessa eliminoida Pohjois-Korean ohjus- ja ydinasekapasiteetti, Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa Itä-Suomen yliopistosta kertoo Iltalehdelle.

Vaikka vetypommia testattaisiin, Salomaa ei usko, että Pohjois-Korealla on edelleenkään tarvittavaa teknologiaa vetypommin laukaisemiseksi ohjuksessa. Sen sijaan Pohjois-Korea voisi teoriassa kuljettaa vetypommin merelle räjäytettäväksi rahtilaivassa, tai jopa salakuljettaa pommin toisen valtion lipun alla seilaavan rahtilaivan kyydissä yhdysvaltalaiseen satamaan.

Kriisi syvenee

Näin pitkälle tuskin päästään, koska tilanne on Salomaan mukaan kiristynyt niin nopeasti, että yhdysvaltalaiskenraalit todennäköisesti painostavat parhaillaan presidentti Donald Trumpia ennaltaehkäisevään iskuun.

- Oma arvioni on, että nyt ollaan lähempänä kuin koskaan sitä, että Yhdysvallat tekee ennaltaehkäisevän iskun Pohjois-Korean ydinteknologisiin laitoksiin ja ohjustukikohtiin, hän sanoo.

Yhdysvallat tekisi Salomaan mukaan iskun sadalla Minuteman-ohjuksella, jotka pystyisivät tuhoamaan Pohjois-Korean ydinasekapasiteetin 20 minuutissa laukaisusta.

Suuri riski tässä olisi Pohjois-Korean kostoisku 40 kilometrin päässä rajasta sijaitsevaan Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin pitkän kantaman tykistöllä. Vaihtoehdot alkavat Salomaan mukaan kuitenkin olla vähissä.

- Tämä kehittyy niin nopeasti, että näemme varmasti lähiviikkoina, tapahtuuko aseellinen yhteenotto. Jos Pohjois-Korea räjäyttää jotakin ilmakehässä, se on amerikkalaisille signaali, että ne eivät välitä enää mistään, ja johtopäätös tulee olemaan se, että uhka on poistettava heti.

- Jos sen sijaan tehdään ennaltaehkäisevä isku, se tulee aika pian. YK:n yleiskokous päättyy maanantaina, ja arvelen, että pian sen jälkeen tapahtuu, jos on tapahtuakseen, Salomaa pohtii.

Riskialtis isku

Dosentin mukaan Yhdysvallat pyrkisi ennaltaehkäisevässä iskussa tuhoamaan Pohjois-Korean sotavalmiuden, mutta välttäisi osumista siviileihin tai edes maan diktaattoriin Kim Jong-uniin. Isku todennäköisesti tuomittaisiin voimakkaasti etenkin Kiinan ja Venäjän toimesta.

- Uskon, että suurin osa kansainvälisestä yhteisöstä ja valtioista kuitenkin antaisi ainakin hiljaisen hyväksyntänsä sille, jos Yhdysvallat poistaisi tämän uhkan, Salomaa arvelee.
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Jos P-K:lla on yhtään pelisilmää, perääntyvät pian, diagnosoivat että USA pelkää heitä, ja ilmoittautuvat kriisin voittajaksi.
Tässä on vielä mahdollisuuksia purkaa tilanne ihan puhumallakin. Oli ne sanat sitten diplomaattisia tai lapsellista nimittelyä. Mutta jollakin tavalla se jännite pian purkautuu. Saa nähdä.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Jos P-K:lla on yhtään pelisilmää, perääntyvät pian, diagnosoivat että USA pelkää heitä, ja ilmoittautuvat kriisin voittajaksi.
Tässä on vielä mahdollisuuksia purkaa tilanne ihan puhumallakin. Oli ne sanat sitten diplomaattisia tai lapsellista nimittelyä. Mutta jollakin tavalla se jännite pian purkautuu. Saa nähdä.
Toivotaan näin. Onneksi Trumpilla riittää "vihollisia" kotimaassaankin, kuten NBA, NFL ym. :D
 

ToXiCiTy

I am fabulous!
Liittynyt
20.4.2008
Viestit
16731
Sijainti
Järvenpää
Toivotaan näin. Onneksi Trumpilla riittää "vihollisia" kotimaassaankin, kuten NBA, NFL ym. :D
Katselen tässä juuri pelejä ja ei mennyt ihan Trumpin toiveiden mukaan hommat. Suurinosa pelaajista polvistui kansallislaulun aikana. Naurettavinta koko hommassa on se, että joukkueet eivät olleet edes kentällä hymnin aikoihin ennen vuotta 2009. Jenkkien armeija maksoi NFL:lle miljoonia jotta pelaajat ovat kentällä hymnin aikoihin. Rekrytoinnin takia katsos.
 

Mickey

Well-known member
Liittynyt
22.3.2000
Viestit
8105
Ensimmäinen on monimutkainen kysymys. Eri ajoaineet käyttäytyvät eri tavalla eri ilmanpaineissa, joten kantoraketin eri vaiheissa käytetään nykyään eri ajoaineita, riippuen siitä missä korkeudessa kunkin vaiheen on laskettu vaikuttavan. UDMH on epäilemättä ollut paras tunnettu ajoaine kohtuu pitkään, koska sitä käytettiin niin pitkään kaikissa vaiheissa.

Toiseen: Nestemäistä polttoainetta käyttävät raketit tankataan laukaisualustalla. Tankattuna tämmösen keksinnön siirtäminen on aina hiukan verran riskaapelia. Toki P-Kn käsitys riskienhallinnasta voi olla jotain ihan muuta kuin meillä..

Kolmanteen ei ole sen parempaa käryä, kuin mitä avaruustutkimukseen käytettävien rakettien osalta. Ne tankataan pari tuntia ennen laukaisua. Itse tankkausoperaation kestoa en pysty varmuudella, mutta arvioisin sen olevan lähempänä tuntia kuin puolta..
Jos P-K:lla kestää esim. kaksi tuntia siirtää ja tankata joita rakettejaan, jenkit ehtii tuhota ne laukaisualustoille?
Ainakin jos koneet ovat jo valmiiksi ilmassa. Tai ehkä kauempaakin risteilyohjuksilla?
Tietävät mitä seurata satelliiteillaan ja lennokeillaan.
 
Viimeksi muokattu:

Hartsa76

Well-known member
Liittynyt
23.2.2012
Viestit
7205
Jos P-K:lla on yhtään pelisilmää, perääntyvät pian, diagnosoivat että USA pelkää heitä, ja ilmoittautuvat kriisin voittajaksi.
Tässä on vielä mahdollisuuksia purkaa tilanne ihan puhumallakin. Oli ne sanat sitten diplomaattisia tai lapsellista nimittelyä. Mutta jollakin tavalla se jännite pian purkautuu. Saa nähdä.
Pohjois-Korean kohdalla tilanne taitaa vain olla se, että he ovat päättäneet, että kun kerran on alettu pelata upporikasta ja rutiköyhää ei sitä peliä enää tässä vaiheessa lopeteta kesken.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Ei se ydinaseohjelma ja ballististen ohjusten ohjelma mihinkään häviä vaikka neuvotellaan. Jos tuota ei tuhota, tulee olemaan ainainen riesa ja kiristyskeino.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Toivotaan näin. Onneksi Trumpilla riittää "vihollisia" kotimaassaankin, kuten NBA, NFL ym. D
Saattaisi isku Pohjois-Koreaan olla sisäpoliittisesti kannattavaa.

Samalla tavalla Putin toimii. Kotimaassa kun on kurjempaa, niin hyökätään naapuriin, eikä kukaan muista enää mitä kotimaassa tapahtuu.
 

Örfil

Guest
Jos P-K:lla kestää esim. kaksi tuntia siirtää ja tankata joita rakettejaan, jenkit ehtii tuhota ne laukaisualustoille?
Ainakin jos koneet ovat jo valmiiksi ilmassa. Tai ehkä kauempaakin risteilyohjuksilla?
Tietävät mitä seurata satelliiteillaan ja lennokeillaan.
Ja varmaan seuraavatkin koko ajan. Välillä on lehdissä kuvia ja uutisia että esim. ydinkoepaikoissa on "poikkeuksellista toimintaa". Vielä ei taideta olla kuitenkaan tilanteessa jossa P-K:lla on lukuisia ydinkärjillä varustettuja ohjuksia. Nyt on siis mahdollisesti se vetypommi sekä mannertenvälinen ohjus, mutta näitä ei ole vielä sarjatuotteistettua ja saatu ydinkärkeä mahtumaan samaan pakettiin.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
PK:n mukaan Trumppi on julistanut sodan.

Pohjois-Korea: Trump on julistanut meille sodan - ammumme pommikoneet alas

Pohjois-Korean ulkoministeri syyttää Yhdysvaltoja sodanjulistuksesta.

Pohjois-Korean ulkoministeri syyttää USA:n presidenttiä Donald Trumpia sodanjulistuksesta.

- Maailman tulee muistaa selvästi, että se oli Yhdysvallat, joka ensin julisti sodan maallemme, Ri Yong Ho sanoi toimittajille New Yorkissa.

- Koska USA on julistanut sodan maallemme, meillä on kaikki oikeudet vastatoimiin. Mukaan lukien Yhdysvaltojen strategisten pommikoneiden alasampumiseen myös silloin, kun ne eivät ole maamme ilmatilassa.

Rin mukaan Trumpin puheet siitä, ettei Pohjois-Korean johto "olisi enää kauaa maisemissa", on katsottavissa sodanjulistukseksi.

Yhdysvallat lennätti viikonloppuna B-1B Lancer -pommikoneita lähellä Pohjois-Korean rajaa.
Heh, urpot.:eek:
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Jaaha, ei ollut pelisilmää. Tollot. Tolloilla tarkoitan P-K:n johtoa ja Trumpia.
 

Örfil

Guest
Koskahan alkaa tulla tietoa iskun tarvitsemista joukkojen ja kaluston siirrosta? Saatanallinen soppa tästä tulee, jos sota syttyy :(
 

Mickey

Well-known member
Liittynyt
22.3.2000
Viestit
8105
En usko että USA ensisijaisesti maahyökkäystä suunnittelee. Yllätys isku ilmasta olisi riittävän tehokasta.
 

Örfil

Guest
Mitä saavutetaan mahdollisesti pelkällä ilmaiskulla? Tietysti jos jollain MOAB:illa saadaan satavarmasti vaikka jokin kriittinen ydinaselaitoksen osa eliminoitua, niin se auttaa hetken. Mutta mitä sen jälkeen? Potkaisemalla mehiläispesää saadaan kyllä ampparit liikkeelle takuuvarmasti ja tilanne eskaloituu suit sait sukkelaan.
 

Hartsa76

Well-known member
Liittynyt
23.2.2012
Viestit
7205
Jaaha, ei ollut pelisilmää. Tollot. Tolloilla tarkoitan P-K:n johtoa ja Trumpia.
Seuraavaksi Pohjois-Korea osoittaa pelisilmän puutteen menemällä pudottamaan Yhdysvaltojen pommikoneen alas ja vievät siten tilanteen siihen pisteeseen, että Yhdysvalloilla ei enää ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa ilmaiskut Pohjois-Korean sotilaskohteisiin.
 
Ylös