72
Well-known member
- Liittynyt
- 14.2.2000
- Viestit
- 16061
Nyt on uutisoitu Tokion maanjäristyksestä, ja tsunamivaarasta. Viime aikoina olen huomannut, että ei puhuta enää Richterin asteikosta, vaan magnitudeista. Tietoa hakiessani törmäsin tähän kommenttiin:
Haluan, että puhuttas taas Richtereistä.Toimittajat taas yrittää kikkailla kun eivät ymmärrä maanjäristysten mitta-asteikoista tuon taivaallista. Richterin asteikko tosiaankin kertoo maanjäristyksen magnitudin, mutta magnitudi ei ole yksikkö. Richterin asteikolla ei ole yksikköä, sillä se kertoo maanjäristyksen suhteellisen voimakkuuden logaritmisellä asteikolla (logaritmos on alkujaan kreikkaa: logos = numero, ritmos = suhde). Kahden luvun suhteella ei ole yksikköä (esim. keskivertohissimatkustajan massan suhde joulukinkun massaan on 80kg/10kg = 8, ja sillä ei ole yksikköä, koska sama yksikkö osoittajassa ja nimittäjässä supistetaan pois). Maanjäristyksen mittaaminen on kuitenkin paljon hankalampaa kuin joulukinkun punnitseminen, ja käytettyjen mitta-asteikkojen absoluuttiset lukemat ovat kovin vaikeatajuisia, joten yleensä puhutaan vain maanjäristysten suhteellisesta voimakkuudesta 10-kantaisella logaritmiasteikolla. Voidaan sanoa, että järistyksen magnitudi oli 6,2, tai miksei samantien suomeksi, että järistys oli voimakkuudeltaan 6,2. Ko. maanjäristys oli siis noin sata kertaa pienempi kuin sitä edeltävä, joka muistaakseni oli magnitudiltaan noin 8. Kuten seismografiaa ei-tunteva yllä totesi, asteikkona yleensä käytetään Richterin asteikkoa, josta syystä sitä ei tarvitse erityisesti mainita.
Toimittajien kannattaisi tosiaankin perehtyä maanjäristyksiin ja niiden mitta-asteikkoihin, sillä magnitudin 6 ylittäviä maanjäristyksiä on keskimäärin 140 vuodessa, eli joka kolmas päivä. En ymmärrä miksi tällaisia uutisoidaan ylipäänsä.