Jos nyt olisi vuosi 1939...

Runar ja Kyllikki

Next door to Alice
Liittynyt
9.4.2000
Viestit
45727
Sijainti
Suami
...niin puoli tuntia siten olisi Neuvostoliiton tykistö olisi avannut tulen Karjalan kannaksella ja noin 1½ tunnin kuluttua alkaisivat pommittaa 16 suomalaista kaupunkia.

Tänään aion erityisellä lämmöllä ja ennenkaikkea suurella kunnitoituksella ajatella niin talvi- kuin jatkosodankin veteraaneja ja lueskella netistä asiaa käsiteleviä artikkeleita.

Tästä on ehkä hyvä aloittaa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Simo_Häyhä
 

VR

Syytön ja sillä sipuli
Liittynyt
7.4.1999
Viestit
10649
Sijainti
U15
Aika vanhaksi hän eli haavoittumisesta huolimatta.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Suuri kiitos ja kunnia veteraaneille. Alla pari juttua siitä vaietusta ja glorioidusta hinnasta mikä vapaudesta maksettiin.

Sotatraumat kärsittiin omissa nahoissa

Sota ei jättänyt rauhaan

Suomalaisessa yhteiskunnassa talvi- ja jatkosodasta johtuneista pitkäaikaisista psyykkisistä oireista on vaiettu ja niistä on hävetty puhua heikoksi ja hulluksi leimaantumisen pelossa.

Sanat ovat liikkumavaraa: mistä kokemuksesta saa puhua ja mistä ei. Sodan aikana ja sen jälkeen tuo tila oli varsin ahdas, mikä johtui silloisesta psykiatriasta ja yhteiskunnan asenteiden kovuudesta.

Suomen armeijan koko oli talvi- ja jatkosodassa suurimmillaan puolisen miljoonaa sotilasta. Sodan aikana psyykkisiin vammoihin sai hoitoa 18 000 miestä.

Sotaa ei haluttu nähdä henkilön oirehtimisen, esimerkiksi yhtäjaksoisen itkun, hallitsemattomien raivokohtausten tai vapinan, syyksi. Psykiatrit sysäsivät mielen murtumisen potilaan omalle vastuulle. Ymmärrettiin, että uupumus ja kokemukset voivat lyhytaikaisesti lamauttaa kenet tahansa ja että näitä tapauksia tuli hoitaa levolla, rohkaisulla ja puhuttelulla, mutta mitä kauemmin oireet jatkuivat, sitä enemmän psykiatrit alkoivat nähdä syyn potilaan omassa epänormaaliudessa, heikkoudessa ja perimässä.
Jutussa myös


Psykiatrinen käytäntö oli hyvin ankaraa ja pohjautui lähes kokonaan saksalaiseen psykiatriaan, jonka mukaan psyykkisesti oireilleiden sotilaiden liian lempeä kohtelu oli johtanut tappioon ensimmäisessä maailmansodassa.

– Sen vuoksi psyykkisiin vammoihin suhtauduttiin todella epäluuloisesti ja niitä hoidettiin ankaralla tavalla. Tunteista puhumiseen, oireiden ilmaisuun tai avun pyytämiseen ei kannustettu, sanoo Åbo Akademin tutkija Ville Kivimäki.

Kivimäki on mukana Suomen Akatemian hankkeessa, joka keskittyy toisen maailmansodan jälkivaikutuksiin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän on käynyt läpi suomalaisten sotapsykiatrien kirjoituksia 1930-luvulta vuoteen 1954.

Nykyään jo arkikielessä puhutaan traumoista. Sodanaikaiset psykiatrit varoittelivat puhumasta sairaudesta. Esimerkiksi psykiatri Konrad von Bagh sanoi, että jos sotilas on paennut tai ei pystynyt toimimaan rintamalla, ei sotilaspsykiatrin tulisi liian helpolla sotkeutua tuomarin työhön vapauttavalla lausunnolla ja näin ikään kuin palkita sotilasta.

Etenkin kesällä 1944, jolloin karkuruusongelma ja psyykkiset vammat saavuttivat huippunsa, psyykkisesti murtunut mies saattoi joutua ennemmin kenttäoikeuteen kuin sotilassairaalaan.
Sodan jälkeen

Tutkija Ville Kivimäki muistuttaa, että kaikki veteraanit eivät traumatisoituneet. Osalle veteraaneista sota on aina ollut näihin päiviin saakka elämän mielekkäintä aikaa, jolloin kaikelle oli tarkoitus ja omalle toiminnalle helposti annettava merkitys. Joukossa on aina myös niitä, jotka nauttivat sodasta ja pärjäsivät siellä paremmin kuin rauhan aikana.

Psyykkisistä sotavammoista selviämisessä auttoivat ennen kaikkea tavalliset ihmiset, vaikka toisaalta oma perhe joutui niistä myös neljän seinän sisällä kärsimään.

Yhteisössä oli suuri ymmärrys sodan käyneitä kohtaan.

– Sodan käyneelle miehelle saatettiin antaa paljon anteeksi ja ymmärtää häntä juuri sotakokemuksen vuoksi. Esimerkiksi raivokohtauksia ja alkoholinkäyttöä katsottiin sormien lävitse. Osalla juominen oli alkanut jo asemasodan aikana ja jatkui sodan jälkeen, Kivimäki toteaa.

1970-luvulla sotilaiden psyykkistä häiriöistä väitöskirjansa tehnyt lääkintäeversti, puolustusvoimain mielenterveystyön ylilääkärin tehtävistä eläkkeelle jäänyt Matti Ponteva huomauttaa, että nykyistä psykiatrista hoitojärjestelmää avohoitoineen ja mielenterveystoimistoineen ei yksinkertaisesti ollut.

– Psykiatrinen hoito oli pääosin varsinaisten mielisairaaloiden laitoshoitoa. Sotatraumoissa ei ollut kysymys sellaisesta. Traumaperäinen stressireaktio tuli amerikkalaiseen diagnostiikkaan vuonna 1980 ja suomalaiseen tautiluokitukseen vasta seitsemän vuotta myöhemmin.

Sodan jälkeen ei ollut nykyistä käsitystä siitä, että on olemassa tapahtumia, jotka ylittävät normaalin kokemusmaailman rajat ja uhkaavat ihmisen fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta sekä murtavat esimerkiksi nöyryyttämällä käsityksen omasta minästä ja identiteetistä.

– Kokemukset rintamalla saattoivat olla sellaisia, että niille on tänäkin päivänä vaikea löytää sanoja ja kuvata sotaa kokemattomille. Sanat eivät koskaan tavoita niitä voimakkaita tunteita tai pelkoa, jota sinä hetkenä koki, Ville Kivimäki tähdentää.

Sodan jälkeen sota ja sen seuraukset on ollut pakko työntää syrjään eteenpäin pääsemiseksi, maan jälleenrakentamiseksi, evakoiden ja rintamamiesten asuttamiseksi ja sotakorvausten maksamiseksi – kyselemättä unohduksen hintaa omalta ja tulevilta sukupolvilta.

Sotakokemuksista ei jaksettu niiden aiheuttaman tuskan vuoksi puhua. Myös poliittinen ilmapiiri muuttui. ”Mitäs sinne menitte” -asenne toi monien veteraanien mieleen uudelleen sodan raastavat muistot. Asenteet loukkasivat ja hiljensivät.
Valtiokonttorin tiukka linja

Sotainvalidien Veljesliiton lakimiehen Seppo Savolaisen mukaan Valtiokonttorista on haettu varsin vähän korvauksia psyykkisin perustein. Yleensä hakemukset ovat tulleet kielteisinä takaisin.

Lähtökohtana on ollut, että henkilön olisi jo sota-aikana tai pian palveluksen päättymisen jälkeen tullut hakeutua hoitoon tai hakijan olisi pystyttävä osoittamaan, että hän on sota-ajasta lähtien hakenut psyykkisiin ongelmiinsa apua. Voi olla veteen piirretty viiva, miten paljon traumoihin on vaikuttanut eletty sodan jälkeinen elämä ja mikä taas on puhtaasti sodasta johtuvaa, ja tämä hankaloittaa tulkintaa. Korvausperusteeksi ei ole yleensä riittänyt se, että asiantuntijalääkäri on myöhemmin todennut psyykkisten ongelmien syntyneen hakijan kuvaamalla tavalla.

Tällä hetkellä Valtiokonttorissa myönnetään psyykkisistä syistä korvausta noin 150 sotainvalidille. Lisäksi noin 270 sotavankia saa psyykkisistä syistä korvausta.
Viimeinen iltahuuto

– Veteraanit sanovat itse, että heikoimmat sortuivat. He tarkoittivat niitä, jotka kuolivat oman käden kautta, tai niitä, joiden elämä ja alkoholinkäyttö oli niin rajua, että se johti kuolemaan. Eräs veteraanin vaimo puolestaan kuvasi asiaa niin, että kyllä he maksavat sotavelkaa vieläkin, kun hän kuuntelee miestään ja tämän painajaisia, selvittää Sotaveteraaniliiton sosiaalisihteeri Anni Grundström.

Omaiset ovat myös kertoneet, että dementia ja Alzheimerin tauti ovat saaneet sotapainajaisia ja muistoja heräämään, mikä voi näkyä esimerkiksi aggressiivisuutena.

Grundströmin mukaan veteraanit tai heidän läheisensä ovat kyselleet, löytyykö kuntoutuspaikkaa, jossa käsiteltäisiin pelkästään psyykkisiä asioita. Valitettavasti ei löydy. Kuntoutuslaitokset painottavat hoitonsa fyysiselle puolelle.

Viimeinen iltahuuto on käynnissä, monen kohdalla jo käyty. Psyykkisesti haavoittuneiden hoidolla, korvauksilla ja kunnianpalautuksella alkaa olla kiire, viime hetket käsillä. Olisi jo aika päästä sodasta rauhaan.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Ja se toinen... lähde molemmissa www.apu.fi

Veteraani Martti Niinimäki, 87, kertoo:

”On aivan normaalia, että jokainen näkee elämänkokemuksistaan unia – millaisia kokemuksia, sellaisia unia. Painajaisunet toivat sotakokemukset uudelleen pintaan: kaiken kuolemanpelon ja sen, kuinka viereltä vietiin miestä. Ei se ollut helppoa.

Itse näen silloin tällöin yhä painajaisia erityisesti kahdeltatoista lähi- ja kaukopartiomatkalta, joissa olin mukana ryssän linjojen takana. Siellä jokainen vaisto oli viritetty äärimmilleen ja oman joukkueen miehistä oli kova vastuu.

Olin niin nuori, että pääsin mukaan vasta jatkosodassa, aluksi savuheitinjoukkueen johtajaksi Itä-Karjalassa Rukajärven ja Ilomatsin suunnalle. Muut miehet olivat paljon vanhempia, siinä nelissäkymmenissä. Kun toisten joukkueenjohtajien kanssa mietimme, kuinka heidän kanssaan tullaan toimeen, eräs viipurilainen vänrikki totesi viisaasti, että ’sinuks vaan mutta ohjat pietään käsissä’.
Jutussa myös

Meidän tehtävämme oli savuttaa jokilinjat ja aukeat paikat. Raja ylitettiin 28. päivä kesäkuuta 1941.

Erään kerran hyökkäys oli jo pysähtynyt ja miehet lähtivät asemilta pois. Minä ja kaksi muuta olimme vielä varmistamassa. Meidän keskellemme osui harhalaukaus. Ilmeisesti sytytin oli jäykkä ja ammus ei räjähtänytkään vaan upposi kangasmaastoon maan ja sirpaleiden lentäessä ylöspäin. Lensimme ilmanpaineen vaikutuksesta, menimme sokkiin, ja verta valui korvista. Siitä on muistona niin sanottu sotakorva ja 10 prosentin sotainvaliditeetti.

Minut siirrettiin vuonna 1943 tykistöön, jossa olin tulenjohtaja ja patteriupseeri ja lopuksi komentajan lähettiupseeri. Siellä minut ylennettiin luutnantiksi ja sodan jälkeen vuonna 1968 sain kertausharjoituksissa kapteenin arvon.

Painajaisunet toistavat koetut kauhut. Omista painajaisistani en halunnut puhua kuin perheen kesken, mutta vuosien mittaan painajaiset tulivat puheeksi veteraanitilaisuuksissa, joissa minäkin niistä kerroin. Yleensä vaimot ottivat helpommin esille sen, että heidän miehensä näkevät painajaisia. Valtiokonttorilta olen saanut pariinkin kertaan kirjeen, jossa todetaan, että ’sairautenne ei voida varmuudella todeta johtuneeksi sodasta’.

Jälkiviisaus on kehityksen aihe. Psyykkisistä vammoista vaiettiin, koska ei ensinnäkään ollut paikkaa mistä hakea apua, ja toiseksi apua ei saanut. Vasta 1995 Estonia-onnettomuuden jälkeen ja huomatessamme valtion valmiuden kriisiapuun teimme ehdotuksen sosiaali- ja terveysministeriölle veteraanien painajaisunien hoidosta. Olin silloin mukana valtakunnallisessa hengellisessä veteraanitoimikunnassa maallikkojäsenenä.

Sota sai aikaan kahdenlaisia haavoittuneita. Oli ruumiillisesti haavoittuneet, jotka kannettiin hoitoon kenttäsairaaloihin ja sotilassairaaloihin, ja heidät yhteiskunta on hoitanut asiallisesti. Mutta sitten on paljon niitä – hyvin usein rintamakarkureiksi leimattuja ja sotarikollisiksi tuomittuja – jotka haavoittuivat sodassa psyykkisesti. Siinä tulihelvetissä ihminen voi mennä sokkiin, täysin sekaiseksi, eikä voi itselleen mitään, kun lähtee perääntymään ja hakemaan suojaa. Rintamakarkureita he eivät missään nimessä olleet.

Nämä miehet eivät kai ole tähän päivään mennessä saaneet tarpeeksi kipeästi tarvitsemaansa hoitoa sodassa saamiinsa psyykkisiin vammoihin.

Toivoisin, että vielä jäljellä oleville veteraaneille myönnettäisiin 20 prosentin invaliditeetti ja sen tarjoamat hoidot ja edut.”
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Laitoin päivän kunniaksi avattareen mummon ja papan (isän puolelta) kuvan. Pappa oli rintamalla ja mummo kotona hoitamassa isoa maataloa ja neljää lasta. Molemmat edesmenneitä jo 70-luvulla.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Tukholman lähistöllä asuva sukulainen kertonut monesti olleensa paikalla todistamassa Mainilan laukauksia rajavartiostossa, ja sen jälkeen koko ikänsä kertoillut, että ne ammuttiin Neuvostoliiton puolella.
 

312T4

Lehtori
Liittynyt
2.2.2004
Viestit
14346
Sijainti
Chateau Latour 1982!!!
Se jenkkien dokumentti Talvisodasta, joka tuli eilen töllöstä(uusinta sunnuntaina muuten) oli AIVAN LOISTAVA:thumbup: :ahem:

Isänmaallinen on mieli, kun itsenäisyyspäivä lähestyy ja pääsen samalla kertaamaan Sodankylän Jääkäriprikaatiin, Sallaan ja Kemijärven maisemiin sekä Rovajärvelle 5.12-12.12. 2006! pitäisi toimia kuulemma tilanneupseerina:ahem:
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
KnowHow sanoi:
Laitoin päivän kunniaksi avattareen mummon ja papan (isän puolelta) kuvan. Pappa oli rintamalla ja mummo kotona hoitamassa isoa maataloa ja neljää lasta. Molemmat edesmenneitä jo 70-luvulla.
Olen näkevinäni tuossa papassa selkeesti sun piirteitäsi.
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
312T4 sanoi:
Mistä niistä; ne näytettiin aika nopeasti, mutta ne fiktiiviset jaksot olivat kyllä tehty hyvin!
Sama kännisen pikaisesti söheltämä kartta siinä oli alusta loppuun..ja väittivät Pietarissa olevan enämpi asukkaita kuin koko Suomessa.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
kouvotsvoni sanoi:
Sama kännisen pikaisesti söheltämä kartta siinä oli alusta loppuun..ja väittivät Pietarissa olevan enämpi asukkaita kuin koko Suomessa.
Lehtori opettaa historiaa, ei maantietoa. Ei sen tommosia tartte tietää :eek:
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
OoPee sanoi:
Lehtori opettaa historiaa, ei maantietoa. Ei sen tommosia tartte tietää :eek:
:eek:

Visuaalisesti tuo oli kyllä hieno, ei siinä mitä..mut kyllä ne suomalaisten tekemät halvemmilta näyttävät dokut arvokkaampia minusta ovat:rolleyes:
 

Balthazar

Luonnollisesti.
Liittynyt
10.11.2000
Viestit
13560
Sijainti
Boogie Street
kouvotsvoni sanoi:
Sama kännisen pikaisesti söheltämä kartta siinä oli alusta loppuun..ja väittivät Pietarissa olevan enämpi asukkaita kuin koko Suomessa.
Eikö siellä sitten ollut? Suomalaisia oli v. 1939 n. 3,5 miljoonaa, leningradilaisia taisi olla reilusti enemmän.

EDIT: guuglettamalla selvisi, että Leningradin väkiluku oli tuo sama 3,5 miljoonaa v. 1939. Tiedä sitten miten tarkkaan nuo on laskettu.
 
Viimeksi muokattu:

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Mr Natural sanoi:
Eikö siellä sitten ollut? Suomalaisia oli v. 1939 n. 3,5 miljoonaa, leningradilaisia taisi olla reilusti enemmän.
Nykytilanteesta siinä minusta puhuttiin.. Mut löytämäni listoja Leningradin asukasluvuista:
1939 3 191 300
1944 2 559 000
 

Balthazar

Luonnollisesti.
Liittynyt
10.11.2000
Viestit
13560
Sijainti
Boogie Street
kouvotsvoni sanoi:
Nykytilanteesta siinä minusta puhuttiin.. Mut löytämäni listoja Leningradin asukasluvuista:
1939 3 191 300
1944 2 559 000
Joo, mutta tuolla Wikipediassa (josta nuo luvut kopsasit) mainittiin, että vuoteen 1944 asti luvut ovat arvioita. Jossain muualla väestömäärä arvioitiin suuremmaksi.
 
Ylös