Kalle Rovanperä - Pojasta polvi paranee jne

DC

Helsingin UA
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
5369
Sijainti
Suonionkatu 1 C
Urheilu ei ole kuitenkaan pelkästään menestystä vaan myös hyvin paljon tarinoita ja tarinoihin liittyvää tunnetta. Kallesta voi tulla vaikka kuinka hyvä, mutta jos joku toinen yltää samaan vaikeammista lähtökohdista, niin pääsääntöisesti tiensä huipulle vaikeuksien kautta taistellut herättää enemmän kiinnostusta.
No jaa, saattavat aiheuttaa tietyssä osassa yleisöä kenties enemmän sympatiaa (kuten underdogit klassisesti aina), mutta kiinnostusta tuskin. Jos kiinnostuksella tarkoitetaan tunnettavuutta ja seuraamista, niin Kalle ja Oliver Solberg pesevät verrokkinsa kokolailla 100-0.

Kallen tarina on vähän tylsä.
Tästäkin olen eri mieltä. Miten kaverin, joka ajaa tyyliin polven korkuisena miljoonaa oikealla ralliautolla, tarina voi olla tylsä?
 

Yön polkija

Well-known member
Liittynyt
16.12.2012
Viestit
761
Jossain viestissä todettiin Kallen olevan syöttöporsas, koska hänellä on ollut hyvät edellytykset harjoitella ja kehittyä nuorella iällä. Olisiko jossain tarjolla videota 8-vuotiaasta Rovanperästä ajelemassa pitkin belgialaisia asvalttiteitä massiivisen kokoinen tyyny perseen alla?

Historian saatossa on nähty suomalaisia kuljettajia, jotka osaavat mennä kovaa Suomen ja Ruotsin kaltaisissa kovavauhtisissa sora- ja lumiralleissa. Huomattavasti harvemmin nähdään sitten sitä, että viitisen kilometriä asfaltilla kisaolosuhteissa pääluokan vehkeellä ajanut kaveri vetää ensin kaksi päivää tasatahtia huomattavasti kokeneempien tallikaveriensa kanssa. Sitten rallin lopussa sekuntitaistelun ollessa kiivaimmillaan juuri näiden omien tallikaverien kanssa, olisi helppo vaan perääntyä ja todeta tiimipisteiden tulevan ensin. Ei tullut perääntymistä, vaan Evansia pistettiin viimeisenä päivänä peräti 0.24 s/km kuonoon!

Jos mietitään Kroatian ulosajoa ja tätä esitystä Ypresissä niin sitä voisi kliseisesti sanoa, että ei se tapa millä kaadut, vaan miten nouset kaatumisen jälkeen. Noin pienellä assukokemuksella monella muulla kuljettajalla olisi laadukkaan suorituksen tarjoaminen voinut olla vaikeampaa tuon Kroatian ulosajon jälkeen ja mennä enemmän vain "kerätään nyt kilometrit talteen" tyylisellä mentaliteetilla. Noh, kilometrit Kalle keräsi talteen, kera laadukkaan tuloksen.

Palatakseni tuohon nopealla soralla ja lumella pärjäämiseen. Ypres oli nähdäkseni ensimmäinen ihan konkreettinen näyttö tästä oman vahvuusalueen ulkopuolella pärjäämisestä, kun huomioidaan lopputulos ja kaikki tekijät kokonaisuudessan. En lähde spekuloimaan milloin Kalle voisi voittaa mestaruuden tai kuinka monta kertaa, mutta se on selvää, ettei mestaruuksia voiteta pärjäämällä pelkästään takapihalla.
 

AnttiL

Reittinörtti
Liittynyt
25.12.2010
Viestit
15288
Sijainti
Tampereen lenkki
Nyt Kallen täytyisi saada seuraava onnistuminen teknisessä sorakisassa. Siihen tuleekin heti tilaisuus seuraavassa kisassa Akropoliksessa. Sardiniassa oli sentään toisena teknisen vian johtaessa keskeytykseen. Samoin viime vuoden Meksikon viides ja Turkin neljäs tila on hyviä tulokaskauden tuloksia. Sitten toki viime vuoden Sardinia oli fiasko, ja tämän vuoden Portugalissa keskeytys tuli kuudennelta tilalta. Safari on vähän eri tyyppinen kisa, mutta sitäkin Kalle ehti johtaa ennen keskeytystä.
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Jossain viestissä todettiin Kallen olevan syöttöporsas, koska hänellä on ollut hyvät edellytykset harjoitella ja kehittyä nuorella iällä.
En ole muuttanut mielipidettäni. Kallella on valtava etumatka. Tulevaisuus paljastaa, säilyykö se, kun ruvetaan ajamaan kymmenyksistä ja mestaruudesta. Aivan absoluuttiselle huipulle kuitenkin yltävät vain harvat. Rallissa se on sillä tavalla helppoa, että kilpailijoita ja kilpailua on todella vähän. Sitä ei voi verrata esimerkiksi kestävyysjuoksuun.
 

Ambomaan Mambo

Well-known member
Liittynyt
11.12.2001
Viestit
2412
En ole muuttanut mielipidettäni. Kallella on valtava etumatka. Tulevaisuus paljastaa, säilyykö se, kun ruvetaan ajamaan kymmenyksistä ja mestaruudesta. Aivan absoluuttiselle huipulle kuitenkin yltävät vain harvat. Rallissa se on sillä tavalla helppoa, että kilpailijoita ja kilpailua on todella vähän. Sitä ei voi verrata esimerkiksi kestävyysjuoksuun.
Etumatkaa on, se on totta. Mutta niin on ollut monella muullakin. Jos vaikka otetaan verrokiksi tallipäällikkö Latvala ja verrataan ajamisen tasoa ihan vaikka ikävuodet 17-20, on tekemisen taso Kallella ihan eri. Ja se kypsyys, rauhallisuus ja ammattimaisuus jo tuon ikäisenä on jotain poikkeuksellista jota ei kovin usein tule vastaan.

Juniori-Solberg on myös ihan mainio verrokki. Vauhtia löytyy, mutta tuo tasaisuus joka Kallella on ollut heti alusta asti odottaa vielä itseään.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3257
Sijainti
Lahti
Mun mielestä on jokseenkin turhaa keskustella eri tyyppien "etumatkoista". Siinä on etäinen kaiku niistä jutuista, joita joskus pikkupoikana muistan kuulleeni. Silloin kun joku oli erityisen hyvä jossain, toiset saattoivat ynähtää vähättelevästi: "Toi on harjoitellut!". Meidän kylillä oli eräskin etevä lätkänpelaaja, jolla oli tapana harjoitella myös yksikseen, ja siitäkös jotkut otti porot nokkiinsa. Kallen ja jr. Solbergin etumatkapuheissa on samanlainen kaikupohja. On niillä etumatkaa, entä sitten? Samanlaisia lapsineroja- ja taitureita hiotaan nykyisin joka jukettiin. Cest la vie.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3257
Sijainti
Lahti
Sille lätkänpelaajalle kävi muuten huonosti. Harjoitteli ja väänsi itsensä ennenaikaisesti väsyksiin. Loppui lätkyttely! Näissä nuoresta saakka vitsaa vääntäneissä on myös koko joukko sellaisia, joiden elämänhallinta saattaa ajan mittaan pahasti vinoutua. Nupissa napsahtaa kun on vain ja ainoastaan yksi raita, ja sekin yksiulotteisesti pyörimässä. Tässä katsannossa Kalle näyttäytyy kohtuullisen täyspäisen oloisena ja lunkina kaverina. Toivottavasti sellaisena pysyykin.
 

Antti82

Well-known member
Liittynyt
27.5.2005
Viestit
1326
Nupissa napsahtaa kun on vain ja ainoastaan yksi raita, ja sekin yksiulotteisesti pyörimässä. Tässä katsannossa Kalle näyttäytyy kohtuullisen täyspäisen oloisena ja lunkina kaverina. Toivottavasti sellaisena pysyykin.
Kallehan lopetti rallin vuodeksi kun ei huvittanut. Teki varmasti hyvää pitkällä aikavälillä.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3257
Sijainti
Lahti
Kallehan lopetti rallin vuodeksi kun ei huvittanut. Teki varmasti hyvää pitkällä aikavälillä.
Ihan terve merkki. Ihminen, nuorikin sellainen, voi ylikuormittua ei ainoastaan fyysisesti vaan myös mentaalisti. Siinä tilanteessa tekee eetvarttia touhuilla tovi ihan jotain muuta. Ei aito intohimo ralliin siitä mihinkään katoa. Voipi käydä jopa päinvastoin!
 

Yön polkija

Well-known member
Liittynyt
16.12.2012
Viestit
761
Markku Alen taas on muistaakseni sanonut, että se ensimmäinen voitto on se vaikein. Kun sen on saanut, jatkoon on paljon helpompi lähteä, kun kuparinen on rikottu ja kuski itse tietää, että pystyy voittamaan mm-rallin.
Toki tottahan on sekin, että ihmiset ovat yksilöitä. Se mikä pätee yhden kohdalla, ei välttämättä toisen.
Kalle näyttäisi kuuluvan Alenin koulukuntaan. 2000-luvulla ainoastaan asvalttispesialisti Gilles Panizzi on kyennyt ottamaan kaksi ensimmäistä voittoaan peräkkäisissä starteissaan. Panizzi voitti molemmat ja loputkin kisansa assulla. Kallella oli yksi kisa välissä, mikä on toiseksi nopein suoritus tällä vuosituhannella. Kallen arvoa korostaa kuitenkin se, että voitot tulivat hyvin erilaisissa olosuhteissa toisiinsa nähden. Suomalaisista ainoastaan Timo Mäkinen on MM-tasolla voittanut kaksi ensimmäistä kisaa nopeammin voitettuaan Suurajot 73 ja RAC:n siihen perään rallin MM-sarjan ensimmäisellä kaudella.

Viimeiset kolme rallia: Kolme kisaa, kolme hyvin erilaista kisaa keskenään, tuloksina kolme podiumia, kaksi voittoa, Belgiassa paras Toyota ja Ypres-neitsyt. Näitä kahta voittoa Virossa ja Kreikassa yhdistää aivan mykistävä hyökkäys lauantain ekalla lenkillä. Hyökkäyksiä, joita ainakin allekirjoittanut tulee muistelemaan vuoden 2029 lopulla (miksei myöhemminkin) tämän vuosikymmenen jonkinasteisina kohokohtina. Miten ihmeessä on mahdollista tehdä näin lyhyen ajan sisään tuollaiset hyökkäykset tuossa kohtaa rallia? Tuohan on aivan hävytöntä! Loppurallit on voinut sitten pääsääntöisesti ottaa ilman extratarvetta puristaa, vaikka toki tänään Kreikassa tuli kyllä kaksi käsittämätöntä vetoa tilanne huomioiden. Siihen päälle sitten vielä tuo seikka, ettei valmistautuminenkaan mennyt ideaalisti huonovointisuudesta johtuen. Ei paljon antanut näkyä. Tai mistä sitä tietää, miten paljon nopeammin perjantainakin olisi kulkenut. Vielä sitten tuo Power Stage, huhhuh

Kolme viimeistä kisaa ovat nostaneet Kallen sellaiseen asemaan, jossa voidaan veikkailla, että tuleeko Kallesta kaikkien aikojen nuorin MM-mitalisti WRC:ssä jo tällä kaudella? Fioriolla ikää oli 23 vuonna 1988. Kenian jälkeen olisi ollut vaikeaa uskoa Kallen pääsevän edes tähän spekulatiiviseen skenaarioon, mutta tässä sitä vain mennään. Kovia näyttöjä monipuolisista olosuhteista. Kävi tuon sijoituksen kanssa sitten mitä hyvänsä, niin Suomi-lasien läpi rallia katseleville ihmisille luulisi viimeistään tämän viimeisen parin kuukauden jakson palauttaneen uskon suomalaiseen ralliautoiluun. Toivottavasti tämä näkyy kolmen viikon päästä Keski-Suomen metsissä.
 

moikki

Member
Liittynyt
14.11.2014
Viestit
7
Nyt mulle selvisi akropoliksen jälkeen että, mitä tarkoittaa tuo Kallella on "valtava etumatka" :)
 

Gurney48

Well-known member
Liittynyt
5.2.2020
Viestit
1558
Kilin Kolinin Nuorin WRC mestari ennätys tulee olemaan todella isossa vaarassa tulla rikotuksi seuraavat seitsemän vuotta.
 

JuuZa

Kulttuurispesialisti
Liittynyt
22.4.2006
Viestit
2092
Viimeistään 2023 alkaen tullaan kyllästymään rallin mm-sarjaan kun Kalle alkaa napsia peräkkäisiä mestaruuksia. Sen verran vakuuttavasti vetänyt.
 

TrulliJuna

Well-known member
Liittynyt
24.11.2013
Viestit
171
Viimeistään 2023 alkaen tullaan kyllästymään rallin mm-sarjaan kun Kalle alkaa napsia peräkkäisiä mestaruuksia. Sen verran vakuuttavasti vetänyt.
Ja voi vaan kuvitella miltä tuntuu kilpakumppaneista (lähinnä Evans, Neuville) kun viimeistään nyt ymmärtävät sen, että se minun aikaikkuna voittaa mestaruus taisi mennä viimeistään nyt umpeen. Tämä sama on varmasti ollut yksi ohjaava tekijä myös Ogierin lopetuspäätöksessä. Miksi enää väkisin yrittää, kun areenalle on tullut nopeampi kaveri. Mieluummin voittamattomana pois.

Enkä usko, että Kallen tykitykseen jatkossakaan jaksaa kyllästyä. Teot on jo nyt toisinaan niin käsittämättömiä, että ei niitä oikein uskoisi edes todeksi. Ei ne voitot, vaan miten ne voitot toteutuu, on se, mitä haluaa seurata.
 
Ylös