Keskiluokasta on tullut kommunistipuolueen tukipylväs Kiinassa
PEKING. Kun Kiinan johto kokoontuu pian tärkeimpään kokoukseensa viiteen vuoteen, päähuolia ovat väestön eriarvoisuus ja yhteiskunnan vakauden säilyttäminen.
Yksinvaltaisella kommunistisella puolueella on kuitenkin tukenaan suuri joukko elintasoaan nostaneita kansalaisia etenkin kaupunkien uudessa keskiluokassa, kertovat Kiinassa tehdyt kyselyt.
Kommunistisen puolueen joka viides vuosi pidettävän puoluekongressin odotetaan alkavan Pekingissä syyskuussa, mutta tarkkaa aikaa ei ole kerrottu. Kokouksessa käsitellään myös sitä, miten puolue voi pitää yllä vuodesta 1949 jatkunutta yksinvaltaansa.
Kansalaiset ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä Kiinan kehitykseen, kertoo arvostetun Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian tutkimus. Mielipidekyselyssä 44 prosenttia vastaajista sanoi luottavansa "erittäin paljon" ja 48 prosenttia "jossain määrin" puolueen kykyyn johtaa maata.
Tutkimus julkaistiin akatemian vuosittaisessa Sininen kirja -artikkelikokoelmassa. Kyselyyn haastateltiin 7 061 kiinalaista 28 eri maakunnassa.
Kyselyille on vaikea saada edustavuutta 1,3 miljardin ihmisen maassa. Tuloksiin voi myös vaikuttaa se, että monet kiinalaiset karttavat yhä puolueen julkista arvostelua.
Akatemian tutkimus vahvistaa, että kiinalaiset luottavat keskushallitukseen, mutta paljon vähemmän paikallishallintoon. Vastaukset olivat selvästi sitä kielteisempiä, mitä läheisemmin ne liittyivät ihmisten omaan elämään, kuten terveydenhuoltoon, sosiaaliturvaan ja paikallisviranomaisten toimiin.
"Yleisesti tulokset antavat optimistisen kuvan yhteiskunnasta, mutta lähempi tarkastelu osoittaa jatkuvia, jopa pahenevia, yhteiskunnallisia ongelmia", kirjoittaa tutkija Joseph Fewsmith artikkelissaan China Leadership Monitor -julkaisussa.
Lähes 30 vuoden yhtäjaksoinen talouskasvu on nostanut rajusti kiinalaisten elintasoa. Kehityksessä on syntynyt uusi keskiluokka, jonka kooksi on kiinalaistutkimuksissa arvioitu reilut 200 miljoonaa ihmistä, jos perusteena pidetään pelkästään tulotasoa. Suurempi joukko on kuitenkin niin sanottua kuluttavaa luokkaa. Reilusti yli 300 miljoonalla kiinalaisella on varaa ostella televisioita, tietokoneita ja muita kestohyödykkeitä.
Poliittisessa mielessä keskiluokkaa yhdistää se, että siihen kuuluvat ovat uudistusten voittajia ja ovat menestyksestään kiitollisia vallanpitäjille.
"Ei ole merkkejä siitä, että keskiluokka – ja vielä vähemmän rikkaat – haluaisivat muuttaa nykyistä poliittista järjestelmää", Fewsmith arvioi.