Eläkerahojen sijoitus kriisimaihin nollassa - "Kataisen bluffi paljastui"
Suomalaisten eläkeläisten ei Eläke-Fennian toimitusjohtajan Lasse Heiniön mukaan tarvitse menettää yöuniaan eläkeyhtiöiden ulkomaansijoitusten vuoksi.
Uutispäivä Demarin selvityksen mukaan suomalaisten työeläkeyhtiöiden sijoitukset Euroopan kriisimaissa Kreikassa ja Portugalissa ovat olemattomia.
Sijoitukset Portugaliin näytävät puhdasta nollaa ja Kuntien eläkevakuutuksen sadasta miljoonasta Kreikkaan toimitusjohtaja Merja Ailus sanoo, että se on sijoituksista "häviävä murto-osa" ja että nopeaan tahtiin erääntyneet paperit ovat tuoneet "ihan asiallisen tuoton".
Eläke-Fennia omistaa Kreikan valtion rautateitä 10 miljoonalla eurolla ja toimitusjohtaja Heiniö lupaa toimittajalle junamatkan Ateenasta Spartaan, jos osakkeet jäävät yhtiön syliin.
– Kuuden miljardin taseesta 10 miljoonaa Kreikassa ei ole käytännössä mitään.
Uutispäivä Demarin selvitys eläkeyhtiöiden sijoituksista kriisimaihin osoittaa, miten virheellistä informaatiota kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen on asiasta esittänyt.
SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner pitää Kataisen pelottelukampanjaa Euroopan talouskriisistä näiden vaalien ehdottomana hutina.
– On manattu heinäsirkat, mustat surmat ja kaikki muut kauheudet täysin ilman perustetta. On hyvä, että vielä ennen vaaleja Kataisen bluffi on paljastunut. Suomalaisilla eläkeyhtiöillä ei ole sijoituksia kriisimaissa.
Jungner pitää Kataisen puheita vaikeassa ja monimutkaisessa asiassa populistisena pelotteluna ja vastuuttomana. Hän sanoo Suomessa eletyn hallituksen yhden totuuden maailmassa kohta neljä vuotta.
Jungner muistuttaa Kataisen sanoneen vuonna 2008 maailmanlaajuisen laman alla, että se ei koske Suomea ja viime keväänä sanoneen, että markkinavoimista on otettu niskalenkki.
– Vuotta myöhemmin voidaan sanoa, että Katainen oli jälleen väärässä. Tässä eläkepelottelussa paljastuu nyt, että Katainen puhuu taas puuta heinää.
– Tällainen pelottelupopulismi on ikävä uusi ilmiö. Toivottavasti se ei juurru Suomeen.
Suomalaisten työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus on nyt samalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä.
Eteran toimitusjohtajan Hannu Tarkkosen mukaan nykytilanteesta ei ole syntymässä vuoden 2008 kriisin veroista, eikä Kreikan tilanne kaada suomalaisia työeläkeyhtiöitä.
Tapiolan sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo painottaa kriisimaiden tukea punnittaessa myös niitä etuja, joita yhteinen valuutta on Suomen kansantaloudelle tuonut pitäessään korot historiallisen alhaisina jo pitkään.
Suomalaisilla eläkeyhtiöillä ei ole kantaa siihen, miten uuden eduskunnan tulisi suhtautua Euroopan väliaikaiseen vakausvälineeseen.
Kriisimaiden Kreikan ja Portugalin hallittu velkajärjestely tarkoittaa Jungnerin mukaan velkojen maksuaikojen pidentämistä tai korkojen sovittelua.
– Ei se sitä tarkoita, että velat annettaisiin anteeksi.
Jungner vertaa tilannetta 1990-luvun alun lamaan Suomessa, jossa oikeiston tiukka linja ajoi tuhannet yritykset konkurssiin ja kymmenettuhannet suomalaiset menettämään kotinsa.
– Hallittu velkajärjestely olisi ollut parempi silloin ja parempi se on nytkin, koska se lopettaa tämän finanssikriisin. Hallitun velkajärjestelyn vaihtoehto on hallitsematon velkajärjestely, joka on tuhon tie. Olennaista on pitää tilanne hallussa, sopia näistä asioista tyhdessä velkojien kanssa.
Jungner sanoo Suomen ehtivän hyvin mukaan järjestelyihin vaalien jälkeen.
– Monet eurooppalaisista asiantuntijoista ja vaikuttajista ovat nyt samaa mieltä kuin Sauli Niinistö ja SDP. Jyrki Katainen on jäämässä aika yksin.