Kokoomuksen ongelma!

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Ilman muuta on saatava kokoomuslainen presidentti, että saadaan välit kuherruskuntoon Yhdysvaltain kanssa. Muutenkin kansa tuntuu janoavan sekä aatteelliista, moraalista ja taloudellista lähentymistä tuohon ameriikan ihmemaahan. Ja eritoten George W. Bushin suomalaiset ovat ottaneet kuin ottopojakseen. Meillä on niin paljon yhteisiä intressejä aina Iranista Syyrian kautta Koreaan.
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
sooda sanoi:
Kokoomuksen täyspäiväinen (huom. ei täyspäinen, lat. huom.) räksyttäjä Katainen räksytti taas itseään esiin väittämällä että Suomen ulkopolitiikka USAan päin on huonoa. Jopa huonompaa kuin Ruotsin.

Oma tulkintani Kataisen puheista oli se, että hänen mielestään Ruotsi on onnistunut USA-suhteiden ylläpidossa hyvin. En ole varma onko tulkintani oikea, mutta jos on niin perin mielenkiintoista puhetta kokoomuksen puheenjohtajalta - etenkin kun Ruotsin ulkopolitiikka on demarien hallussa.

Kataisen puheenvuoro oli erikoinen myös siksi, että nyt Kokoomus sekä ajaa ulkopoliittisen toimivallan siirtämistä pois presidentiltä että väittää kokoomuslaisen presidentin valinnan parantavan ulkopoliittista linjaa. Jos tuolla tavalla tilanne nykyisestä paranisi, olisi se kiinni ihan jostain muusta kuin presidentin kokoomuslaisuudesta.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Niin no Kimmo Sasihan ei kait edusta kokoomuksen linjaa. Sasin linjaukset ovat yleensä Sasin omia oivalluksia.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Herra Katainen! Olisi mukava tietää, että miten suomen 'huonot' suhteet USA:han näkyvät noin konkreettisesti. Onko USA moittinut suomea jossakin, onko suomalaisille tuotteille asetettu tulleja, vai miten...? Itsepä luulen, että jenkkejä vähät kiinnostaa meidän mielipiteet ja asenteet. Toisaalta haluaisin myös tietää, että mitä ruotsalaiset saavat enemmän tai jotain, kun niillä on selvästi paremmat suhteet jenkkeihin?
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
patriot sanoi:
Niin no Kimmo Sasihan ei kait edusta kokoomuksen linjaa. Sasin linjaukset ovat yleensä Sasin omia oivalluksia.

Tänään Katainenkin vahvisti kannattavansa presidentin vallan vähentämistä ja on nyt sitten julkisestikin Sasin kanssa samoilla linjoilla.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
AMS82 sanoi:
Tänään Katainenkin vahvisti kannattavansa presidentin vallan vähentämistä ja on nyt sitten julkisestikin Sasin kanssa samoilla linjoilla.
Joo näköjään! Onko kokoomuksella sellainen kutina, että sen riveistä ei koskaan valita presidenttiä suoralla kansanvaalilla. Niinpä kokoomus haluaa lisätä hallituksen ja sitä johtovan pääministerin valtuuksia.

Patriotin mielestä ja varmaan monen muunkin, Suomi ei tarvitse vallatonta presidenttiä. Jos kaikki valta viedään on virka turha ja se voidaan lopettaa. Sitä vastoin olen sitä mieltä, että presidenttiä tarvitaan varaventtiilinä ja ulkopolitiikan johtajana. Kun uusi perustuslaki tehtiin ei siihen olisi koskaan pitänyt kirjata kohtaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Jako olisi pitänyt olla selvä. Presidentille kansainväliset suhteet ja hallitukselle sisäpolitiikka. Kansa päättää kenen se haluaa kutakin osa-aluetta johtavan vaaleissa. Presidentti valitaan kansanvaalilla samoin eduskunta.

Vanhasen kanssa täysin samoilla linjoilla. Masahan linjasi asiat niin kuin ne ovat. Stubin kloppi yritti myös päästä pätemään. Onneksi ko. herrat eivät tule tätä showta johtamaan.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Masan kommentit!

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen katsoo, että Suomen edustus EU-huippukokouksessa määräytyy EU:n perustuslaista riippumatta. Vanhanen torjui siten europarlamentaarikko Alexander Stubbin näkemyksen, että EU-perustuslain tultua voimaan presidentillä ei olisi enää mitään asiaa EU-johtajien tapaamisiin.

- Kullakin maalla on oma perustuslaki, joka määrittää tehtävät ja työnjaon. Unionin instituutioissa edustautuvat ne, jotka kukin maa lähettää sinne, Vanhanen sanoi STT:lle.

Vanhanen arveli, että kyseessä on vain kokoomuksen pyrkimys karsia presidentin valtaoikeuksia. Samaa ajattelua edustaa hänen mielestään myös puheenjohtaja Jyrki Kataisen ehdotus Nykypäivä-lehdessä, että armeijan ylipäällikkyys pitäisi ottaa presidentiltä pois.

- Siihen nähden, että meillä on tuore perustuslaki muutaman vuoden takaa, jota kokoomus oli itse hallituksessa valmistelemassa - on käsittämätöntä, että yhden valtioelimen kohdalla he esittävät totaalista vallan karsimista, Vanhanen moitti.

- En ymmärrä tätä, enkä ole samaa mieltä.
Asia pitää tutkia tarkasti

Vanhasen mukaan asia kuitenkin tutkitaan tarkkaan kun nähdään, astuuko EU:n perustuslaki voimaan. Siihen ei välttämättä oteta kantaa vielä tänä syksynä, jolloin eduskunta saa hallituksen esityksen perustuslain ratifioinnista.

- Sitä ei ole vielä ajateltu, otetaanko siinä yhteydessä kantaa asiaan. Yhtä loogista on arvioida kysymystä silloin kun EU:n perustuslaki astuu voimaan.

Stubb perustaa näkemyksensä siihen, että EU-huippukokouksesta eli Eurooppa-neuvostosta tulee EU:n toimielin kun perustuslaki astuu voimaan. Silloin sen toiminnasta tulee EU-politiikkaa, jotka perustuslain mukaan kuuluvat pääministerille ja valtineuvostolle. Presidentin rooli on johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

- Palataan siihen tarkemman analyysin kautta aikanaan, mitä merkitsee se, että Eurooppa-neuvostosta tulee instituutio. Minusta näin jyrkän kannan ottamiseen ennakkoon ei ole perusteita, Vanhanen sanoi.

Vanhanen sanoi, ettei usko Ranskassa keskusteltavan siitä, miten EU-perustuslaki vaikuttaa presidentin asemaan. Ranskan presidentti osallistuu aina EU-huippukokouksiin, sillä maan perustuslain mukaan EU-asiat kuuluvat hänelle.

- Jokaisella maalla on oma perustuslakinsa. Meillä on ulkopolitiikka järjestetty niin, että sitä johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kautta. Tämän määräyksen kautta myös presidentin rooli myös EU-politiikassa kohdistuu ja rajautuu niihin aiheisiin, jotka liittyvät hänen perustuslailliseen asemaansa.

(MTV3-STT)
 
Viimeksi muokattu:
Ylös