Näkökulma: Halla-uho
Sunnuntai 9.8.2015 klo 18.27
Perussuomalaisten puoluekokous osoitti, miksi Timo Soini ei uskalla tuomita Olli Immosen kohukirjoitusta, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.
Perussuomalaisten puoluekokous Turussa päättyi sunnuntaina puheenjohtaja Timo Soinin lämminhenkiseen ja rentoon puheeseen, jossa hän kiitteli paitsi puolueväkeä myös vapaaehtoistyövoimana toimineita raisiolaisia jalkapallojunioreita sekä vaimoaan Tiinaa mahtavasti sujuneesta viikonlopusta.
Lauantaina äänessä oli kuitenkin toisenlainen Soini, joka kehui itseään ja haukkui kaikki muut - eli oppositiopuolueet ja median.
Soini käytti lukuisia minuutteja moittiakseen erityisesti mediaa - myös Iltalehteä - sen ajojahdista perussuomalaisia ja sen puheenjohtajaa kohtaan Olli Immosen kohutun Facebook-päivityksen jälkeisinä päivinä, kun puolueen puheenjohtajaa ei tavoitettu kommentoimaan Immosen kirjoitusta. Kirjoitus toki oli puolueen linjan mukainen, mutta se oli saanut yöllisinä tunteina hieman ylitunteikasta sankariheavylyriikkaa päälleen.
Soinin viesti kokousväelle oli se, että media vääristelee ja valehtelee. Yksi valheista on Soinin mukaan se, että median mielestä perussuomalaiset on rasistinen puolue. Soini ilmoittikin vastustavansa kaikenlaista vihapuhetta ja väkivaltaa, ja luonnollisesti muisti lisätä, että myös perussuomalaiset - puheenjohtajaa myöten - ovat joutuneet vihapuheen kohteeksi.
///
Sen sijaan Immosen kirjoituksen Soini kiersi edelleen: siihen häneltä ei tullut selkeää kannanottoa, vaikka media yritti sitä Soinilta pihtisynnyttää.
Soinin moittimalta ajojahdilta olisikin vältytty, jos puolueen puheenjohtaja olisi välittömästi ottanut kantaa - suuntaan tai toiseen - Immosen kirjoitukseen, joka sai hiljaisina kesäuutispäivinä reippaasti palstatilaa, koska yksikään suomalainen hauki ei ollut purrut lasta varpaaseen.
Sen sijaan Soini pysyi tuppisuuna ja media - myös Iltalehti - ihan oikeutetusti yritti selvittää, mitä mieltä puheenjohtaja on puolueen kansanedustajan kirjoituksesta, joka poiki lukuisia isoja mielenosoituksia ympäri Suomea.
Soini muistutti kokousväelle kovaan ääneen, että hänelläkin on oikeus lomaan ja viettää aikaa läheistensä kanssa. Vaan ei ole, Soinin asemassa - suuren puolueen puheenjohtajana ja ulkoministerinä - ei olla koskaan vapaalla ja siviilinä. Niin sanottu ammatinvalintakysymys.
Mutta Soinin mediaryöpytyksen jälkeen jokainen kokousta seurannut perussuomalainen tietää nyt faktana, että media huijaa, vääristelee ja valehtelee.
Kohun päähenkilö Olli Immonen oli puoluekokouksen ajan luonnollisesti "ennakkoon sovitulla lomamatkalla" eli puoluejohdon karkottamana Turusta, jotta kohuhenkilön aiheuttama kohu ei olisi aiheuttanut kohua helposti kohupuoluekokoukseksi muuttuneessa 20-vuotisjuhlakokouksessa.
Yleensä kansanedustajat eivät ajoita lomamatkojaan puoluekokouksen päälle, ja Turussa olivatkin käytännössä kaikki muut perussuomalaisten kansanedustajat ja muu ylempiarvoinen puolueväki.
Syy siihen, miksi Soini ei vieläkään suostunut tuomitsemaan Immosen kohukirjoitusta, selvisi jo ennen Soinin puhetta.
Silloin äänessä oli puolueen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.
Halla-aho puolusti tiukoin sananmuodoin Immosta ja tulkitsi kaikki Immosen arvostelijat demokratian vastustajiksi - ja siten myös perussuomalaisten vastustajiksi.
Halla-ahon retorisesti ansiokas puhe sai puoluekokousväeltä suuremmat spontaanit aplodit kuin kokouksen päätähti Soini kertaakaan oman puheensa aikana.
Kuvaavaa oli tilanne, jossa Halla-aho nautti lavalla puoluekokousväen suosionosoituksista ja kokoussalin suurelle valotaululle ilmestyi livekuva eturivissä istuneesta Soinista. Hän ei taputtanut.
Ei, perussuomalaiset ei ole hajoamassa "halla-aholaisiin" ja "soinilaisiin", mutta Halla-ahon suorastaan uhoava puhe oli muistutus myös Soinille, että hän ei enää yksin päätä puolueensa linjoista, viesteistä ja ulostuloista.
Soinin hiljaisuus ja kiemurtelu Immoskohun yhteydessä tiivistyikin tuohon yhteen tilanteeseen.
Soini tietää, miten suuri puolueen "maahanmuuttokriittinen" siipi on, eikä hän halua ärsyttää sitä. Soini tietää myös monien perussuomalaisia kevään vaaleissa äänestäneiden pettyneen Soinin ja puolueen takinkäännöksiin ja periksiantamisiin jo heti hallitustaipaleen alussa. Soini ei halua lisää pettyneitä (ex-)persuja ja pysyy siksi hiljaa Immosesta.
Soini käyttikin lauantain puheestaan pitkän osuuden puolustellakseen perussuomalaisten ratkaisuja ja päätöksiä esimerkiksi hallitusneuvotteluissa, maahanmuuttoasioissa ja Kreikan tukemisessa. Aplodit olivat vaisut ja kokousväki nurisi kokouspaikkana toimineen Logomon baarissa ja käytävillä Soinin "ministerikiiman" aiheuttaneen pettymyksen monille peruspersuille.
///
18 vuotta perussuomalaisia luotsannut ja rakentanut Soini valittiin kokouksessa jatkamaan puoluejohtajana ilman vastaehdokasta, mutta käytäväkeskustelujen perusteella tilanteeseen toivotaan muutosta jo seuraavassa puoluekokouksessa.
Pieni vinkki puolueväen muutoshalusta oli perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen valinta puolueen 3. varapuheenjohtajaksi. Eräs kokousedustaja perusteli Tynkkysen äänestämistä seuraavasti: "Timo (Soini) on antanut kaikissa euroasioissa periksi, ja minä liityin aikoinaan puolueeseen juuri puolueen eurovastaisuuden vuoksi - nyt Timo on vähän kuin pettänyt meidät, mutta Tynkkynen sentään haluaa markan takaisin."
Soini kielsi hieman väkinäisellä naamalla sunnuntaina, että Tynkkysen saama huikea äänimäärä olisi ollut näpäytys Soinille ja muulle puoluejohdolle, mutta Soini oli koko lauantai-illan - perussuomeksi sanottuna - totaalisen v***uuntunut Tynkkysen valinnasta.
Omapäinen ja muun puoluejohdon kanssa monista asioista eri mieltä oleva Tynkkynen saadaan toki ruotuun ja Soinin tahdon alaiseksi, mutta kysymys on, että tapahtuuko se suosiolla vai pakolla. Todennäköisesti puolueen "työmies" Matti Putkonen pitää Tynkkyselle pienen perehdyttämistuokion puolueen eli Soinin tapoihin.
Ja sen jälkeen markkapuheet unohtuvat.
TOMMI PARKKONEN
tommi.parkkonen@ilmedia.fi
TURKU