Ilmeisesti viime kesän jälkeen suhdanteiden hiipuessa joidenkin rakennustyöntekijöiden harmitus tai ahdistus alkoi lisääntyä. Kiusaus tehdä käytännön piloja työnantajalle tai äveriäiden asuntojen tuleville asukkaille näyttää nousseen liian kovaksi.
Pääkaupunkiseudun rakennusyhtiöiden tarkastajilla, isännöitsijöillä ja asukkailla riittää kertomuksia tänä talvena tehdyistä uudisasunto- ja remonttilöydöistä. Pahimpia tai parhaimpia tapauksia yhtiöt eivät edes halua paljastaa, koska asuntoja on yhä niin paljon myymättä.
Vastavalmistuneen pientalon väliseinän sisältä löytyi läjäpäin evästähteitä, puoliksi syötyjä hampurilaisaterioita kääreineen kaikkineen. Asukas ja isännöitsijä olivat jo epäilleet, että pistorasioiden aukoista ajoittain lemahteleva haju johtuisi kuolleesta jyrsijästä.
Paritalossa kaapiston piiloon jäävään takaseinään oli piirrelty törkeyksiä, jotka paljastuivat vasta kun asukas järjesteli kaapiston paikkoja uudelleen.
Kerrostaloasunnon vesiputket lorottivat osan sisällöstään alakertaan, koska yksi ratkaiseva muhviliitos oli jätetty välistä pois.
Olohuoneen uusitun lautalattian alle oli jätetty vanhat virtsaiset työhaalarit.
Kylpyhuoneremontin jäljiltä WC-pytyn vesisäiliön sisältä löytyi tyhjiä viinapulloja.
Osa näistä kymmenistä tapauksista selittyy varmasti unohduksilla ja kiireessä tehdyillä vahingoilla, mutta monet ovat tarkoituksellisia tekoja.
Kätkettyjä jäyniä on löytynyt tavanomaista enemmän sellaisilta työmailta, joiden urakkaporukat ovat tienneet joutuvansa kilometritehtaalle työn valmistuttua.
Jos uudisrakennukset ovat jääneet myymättä, kaikki seinientakaiset jekut eivät ole välttämättä edes paljastuneet.
Nyt tilanne on paranemassa
Rakennusteollisuuden Uudenmaan piirin aluepäällikkö Hannu J. Mäkinen uskoo, että kyse on hyvin harvinaisista yksittäistapauksista. Hän arvelee, että kyseessä on poikkeuksellisten aikojen synnyttämä ilmiö, joka katoaa pian.
– Ihmismieli nyt vain on sellainen. Jos työt päättyvät epämiellyttävässä tilanteessa, jotkut purkavat pahaa oloaan hölmöilemällä, hän sanoo.
Enimmäkseen ilkivaltaa löytyy tilapäistyövoiman jäljiltä. Vielä viime vuonna rakennuskohteisiin jouduttiin ottamaan työntekijöitä sieltä mistä vain saatiin, taidoista huolimatta. Hanttiväki myös sai lähteä kesällä ensimmäisenä, kun työt alkoivat vähetä.
– Nyt alalla on aivan eri tilanne. Kentältä tulleiden viestien perusteella jäljellä olevien ammattilaisten työmoraali on erittäin hyvä, ja porukka haluaa näyttää miten hyvää jälkeä osaa tehdä, Mäkinen kertoo.
Vahingonteoista on yleensä turha lähteä käräjöimään.
– Ikävä kyllä, korvausten saamiseen ei tällaisissa pienissä tapauksissa ole juuri mitään keinoa. Syyllisten löytäminen on usein mahdotonta, koska työporukat ovat hajonneet ajat sitten. Ja näyttökin on vaikeaa: miten hinnoitella jostain rumasta piirroksesta tullutta mielipahaa, Hannu J. Mäkinen sanoo.
Harmin paikka, ei muuta
Kiinteistöliitto rinnastaa rakennus- tai remonttijäynät graffitien kaltaiseen ilkivaltaan. Jos tempuista on aiheutunut oikeita vaurioita asunnolle, niistä vastaa lopulta rakennuttaja.
– Taloyhtiön kannalta rakennuttaja ja remonteissa urakoitsija ovat vastuussa siitä, että työ tulee tehtyä hyväksytysti. Kun kyse on tämänkaltaisesta virheestä, sillä ei ole periaatteessa väliä löytyykö se uudisrakennuksesta takuuaikana tai sen jälkeen, sanoo Kiinteistöliiton pääjuristi Anu Kärkkäinen.
Monet puutteet paljastuvat muiden takuukorjausten tai vuositarkastusten yhteydessä. Kärkkäinen muistuttaa, että virheistä pitää reklamoida heti.
– Korvausten saaminen voi olla hankalaa, jos urakoitsija on ehtinyt mennä konkurssiin, hän myöntää. Remontinjälkeisten tarkastusten huolellisuus onkin siksi erityisen tärkeää.
Onneksi useimmista raksajäynistä taloyhtiöt ja asukkaat selviävät pienellä ärtymyksellä. Todellisia, isoja jälkikorjauksia vaativia rikollisia tihutöitä tehdään rakennustyömailla erittäin harvoin.
TS