Lancer
Realisti
Italiassa 6,3 richterin maanjäristys, joka on vaatinut 100 kuolonuhria tähän mennessä...
Kyselin yhdeltä paikalliselta neidolta, että osuiko kohdalle. Ei kuulemma ollut alueella, jossa järisi, mutta koko kansaa koskettava tragedia Siinä vaiheessa oli 27 kuollutta tiedossa..Italiassa 6,3 richterin maanjäristys, joka on vaatinut 100 kuolonuhria tähän mennessä...
Omalla kokemuksella voin sanoa kyllä liioitellaan.Itse nuorempana tuli viikonloppuisin käytettyä ekstaasia,Hashista ja amfetamiinia kuten muut käyttäisivät alkoholia.Perjantai ja lauantai pää sekaisin ja sunnuntaina podetaan paskaa oloa.Kieltämättä. En nyt millään muotoa halua kannustaa ketään huumekokeiluihin, mutta tulee mieleen, että onkohan koviksi huumeiksi luokiteltavien aineiden koukuttavuutta valistuksen nimissä tapana "hivenen" liioitella.
Sen siitä saa kun palkkaa miehen, jonka nimen anagrammi on "liiaksi mulle". Ois voinu vittu tarkistaa.Tosi sähläilyä: Lilius aiotaan lempata pois sen takia, että on saanut kohtuuttomiksi koetut palkkiot. Siitä hyvästä sitten maksetaan 24 kuukauden liksa, kun Lilius muuten olisi duunissa enää vajaa 8 kuukautta. Kyllä poliitikot on fiksua väkeä.
Ilta-Sanomat
EU:n Barroso suosii kokoomuksen nettitekniikkaa
06.04.2009 17:26
Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso on avannut nettisivuston, joka hyödyntää kokoomuksen kehittämää nettiteknologiaa.
Tällä viikolla avattu tellBarroso.eu antaa Euroopan kansalaisille mahdollisuuden kertoa mihin asioihin EU:n pitäisi keskittyä.
Barroso kutsuu kymmenen vastaajaa Brysseliin juttelemaan kanssaan kyselyn tuloksista.
- Otimme Barrosoon yhteyttä, kerroimme projektista ja hän innostui siitä, kertoo EPP:n ajatusriihen Centre of European Studiesin johtaja Tomi Huhtanen.
Kokoomuksen ajatusriihi Suomen Toivo kehitti nettijärjestelmän omaa kuntakorva.fi-kyselyään varten viime kuntavaaleissa.
Nyt sitä käytetään kokoomuksen eurovaalikampanjassa.
- Sivuilla kysellään hyvin yksinkertaisia asioita Euroopan unionista. Kyselyn tulokset julkistetaan toukokuussa, Huhtanen kertoo.
Sanna Ukkola
Lilius-kohun hinta pari miljardia
Pekka Sakki / Lehtikuva
Toimitusjohtaja Mikael Liliuksen palkkioita koskeva kohu aiheutti viime viikolla Suomen valtiolle ja Fortumin muille osakkeenomistajille lähes kahden miljardin euron kurssitappiot. Kohu painoi Fortumin osakkeen roimasti Euroopan voimayhtiöiden yleistä kurssikehitystä jyrkempään laskuun.
Energiayhtiö Fortumin osakekurssi laski viime viikon aikana yli 14 prosenttia. Yhtiön markkina-arvo kutistui 12,8 miljardista eurosta 11 miljardiin euroon, joten Suomen valtion ja muiden osakkeenomistajien kurssitappio oli noin 1,8 miljardia euroa.
Valtiolle koitui Fortumin viime viikon kurssilaskusta noin 900 miljoonan euron laskennallinen tappio, sillä valtio omistaa 51 prosenttia yhtiön osakkeista.
Fortumin viimeviikkoinen kurssilasku poikkesi räikeästi Euroopan muiden voimayhtiöiden ja vielä enemmän Euroopan kaikkien pörssiyhtiöiden kurssikehityksestä.
Euroopan voimayhtiöiden osakekurssit laskivat DJ Stoxx 600 Utilities -toimialaindeksin mukaan viime viikolla noin prosentin. Fortumin roima kurssilasku selitti koko toimialan laskusta merkittävän osan, sillä Fortum on toimialaindeksin suurimpia yhtiöitä.
Toisin kuin Fortum, moni muu voimayhtiö otti viime viikolla osaa maailman pörssien yleiseen kurssinousuun.
Fortumin osakkeenomistajilla on kaksi hyvää syytä olettaa, että Fortumin kurssilasku perustui suurimmaksi osaksi tai jopa kokonaan yhtiön toimitusjohtajan Mikael Liliuksen osakepalkkioita koskevaan kohuun.
Ensimmäinen syy kohutulkintaan on Fortumin poikkeuksellinen kurssikehitys.
Fortumin osake on viimeksi kuluneen vuoden aikana noussut ja laskenut Euroopan muiden voimayhtiöiden kanssa tasatahtia. Kun voimayhtiöiden yleistä kehitystä kuvaava toimialaindeksi on noussut prosentin, on Fortum useimpina päivinä noussut prosentin. Sama yhteys on pitänyt laskupäivinä.
Viimeviikkoinen kurssikehitys oli kuin eri maailmasta: Fortum -14, toimialaindeksi -1 prosenttia.
Toinen syy kohutulkintaan löytyy voimayhtiöitä koskevista uutisista. Toimialan suurimpia yhtiöitä viime viikolla koskevista uutisista nousee selvästi esiin ainoastaan Fortum ja siinä juuri palkkiokohu – ja ylimmän johdon lähtö.
Kallis muistutus
poliittisesta riskistä
Osakkeenomistajilla on hyvä syy olettaa myös, että viime viikon kurssilasku johtui juuri osakepalkkioihin liittyvästä kohusta, eikä suinkaan itse palkkioista.
Ainakin teoriassa osakekurssiin vaikuttavat kulloinkin markkinoiden käytettävissä olevat olennaiset tiedot. Niinpä kurssimuutoksia aiheuttavat ainoastaan uudet olennaiset tiedot.
Liliuksen nyt kohua aiheuttaneet osakepalkkiot ja niiden ehdot ovat olleet yhtiön osakkeenomistajien tiedossa jo vuosia. Osakepalkkioilla on alusta asti ollut osakkeenomistajien hyväksyntä, eivätkä ne olleet omistajille uusi asia.
Uutta ja yllättävää oli ainoastaan osakepalkkioista käynnistynyt kohu. Uutta oli myös se, että kohu kypsytti hallituksen puheenjohtajan Peter Fagernäsin ja toimitusjohtaja Liliuksen lähtemään yhtiöstä.
Olennaista markkinatietoa kohusta tuli siksi, että Suomen valtio on Fortumin suurin osakkeenomistaja. Ja siksi, että jo vuosia sitten tehtyä palkkiosopimusta innostuivat tiedotusvälineiden lisäksi arvostelemaan lukuisat poliitikot.
Markkinoille kohu oli kallis muistutus valtionyhtiöihin liittyvästä poliittisesta riskistä.
Pelkästään viime viikon yllätykset maksoivat Suomen valtiolle ja muille Fortumin osakkeenomistajille kurssilaskuna monin verroin enemmän kuin Fortumin kaikki tähän mennessä toteuttamat johdon kannustinohjelmat yhteensä.
Kyllä nyt Liliuksen pitäis maksaa bonuksensa takaisin, kun kurssi on alhaalla. Mitä iloa on kurssinoususta ellei kurssi pysy ylhäällä?
Muutenkin huvittava oli tuo Liliuksen avautuminen valtio-omistajan huonosta omistajapolitiikasta. Siis Liliushan itse siinä myöntää että on toiminut vastoin omistajan tahtoa. Ja silti ottaa bonuksia itselleen
Fortum Oyj
Pörssitiedote
7.4.2009 klo 12.10 EET
Tapio Kuula Fortumin uusi toimitusjohtaja
Fortum Oyj:n toimitusjohtajaksi on 1.5.2009 alkaen nimitetty yhtiön johtoryhmän jäsen Tapio Kuula (51). Fortumin hallitus teki päätöksen uuden toimitusjohtajan nimittämisestä perusteellisen valintaprosessin jälkeen sääntömääräisessä kokouksessaan tänään 7.4.2008.
”Tietoisena Mikael Liliuksen työsopimuksen ehdoista ja edessä olevasta
toimitusjohtajavaihdoksesta hallitus käynnisti seuraajan hakuprosessin jo viime
syksynä. Prosessi oli edennyt niin pitkälle, että hallitus saattoi
yksimielisesti päättää uudesta toimitusjohtajasta”, sanoo Fortumin hallituksen
varapuheenjohtaja Matti Lehti.
”Pohjoiseurooppalaisena sähkö- ja lämpöyhtiönä Fortumilla on paljon
mahdollisuuksia etenkin kestävän kehityksen mukaisten energiaratkaisujen toimittajana. Tunnen yhtiön ja sen liiketoiminnan hyvin ja olen ollut mukana
strategian kehittämisessä. Uskon, että tältä pohjalta on hyvä aloittaa uutena toimitusjohtajana”, sanoo Tapio Kuula.
Tapio Kuula on työskennellyt Fortumin palveluksessa vuodesta 1996 ja ollut yhtiön johtoryhmän jäsen vuodesta 1997. Viime vuodet hänen vastuualueensa yhtiössä ovat olleet Generation, Portfolio Management and Trading (PMT), Service ja Venäjän toiminnot, viime vuoden ajan erityisesti venäläisen TGC-10:n integrointi. Ennen siirtymistään Fortumiin Kuula on työskennellyt
metsäteollisuuden palveluksessa ja usean energiayhtiön toimitusjohtajana. Kuula on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja taloustieteiden maisteri.
Nykyinen toimitusjohtaja Mikael Lilius jää eläkkeelle joulukuussa täytettyään 60
vuotta. Siihen asti hän jatkaa yhtiön palveluksessa työskennellen hallituksen ja
johtoryhmän määräämissä tehtävissä erityishuomion ollessa Venäjän toiminnoissa.
Fortum Oyj
Maria Romantschuk
viestintäjohtaja
On kokoomuksessa näköjään fiksujakin.Viinanen haukkuu optio-ohjelmat:
"Ahneus sokaissut terveen järjen"
Tiistai 7.4.2009 klo 09.10
Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) ryöpyttää pörssiyhtiöiden palkitsemisjärjestelyjä Helsingin Sanomissa.
Iiro Viinanen liittyi optio-ohjelmien arvostelijoihin.
Iiro Viinanen liittyi optio-ohjelmien arvostelijoihin. (TOMI KALLIO)
Lue myös
Fortumissa puidaan nyt Liliuksen jatkoa
Lehden yleisönosastolle kirjoittaneen Viinasen mielestä on onni, että Fortumin palkitsemisjärjestelmän kohtuuttomuus on nostanut asian julkisuuteen.
- Valtio-omisteisten yritysten johto selittelee noudattaneensa omistajan ohjeita, joita väitettiin epäselviksi. Sopii kysyä, millaisia hallituksen jäseniä yhtiöissä on, jos ei omaa järkeä voi käyttää palkkiotasoa määriteltäessä. Kysyäkin voi, jos ei lukemalla selviä, päästelee Viinanen.
Tiukkana taloudenpitäjänä tunnetun Viinasen mielestä jo talonpoikaisjärjenkin pitäisi varoittaa, jos palkkiot ylittävät vuosipalkan.
- Kovin harva sellaista panosta yhtiön eteen on vuodessa tehnyt, väittäkää mitä tahansa, hän kirjoittaa.
Viinanen ei myöskään usko selityksiä, että johdon omat sormet eivät ole olleet pelissä kun palkkioehtoja on määritelty.
- Jos esitys ei tule suoraan johdolta, se ainakin pystyy siihen oleellisesti vaikuttamaan. Sitä on turha kieltää, Viinanen näpäyttää ja muistuttaa myös, että pystyy kertomaan asiasta runsaasti esimerkkejä.
Kokoomusvaikuttaja kritisoi myös sitä, että samat ihmiset istuvat useampien pörssiyhtiöiden hallituksissa. Hänen mukaansa yhtiöissä pyörii pieni piiri kaveruksia, jotka pitävät huolta toisistaan.
- Vanha sanonta "Ei korppi korpin silmää noki" on enemmän kuin totta, hän sanoo. Rappion huipuna Viinanen pitää sitä, että joissakin tapauksissa yhtiön hallitus on myöntänyt itselleenkin optio-oikeuden.
- Poliitikkoja on syytetty vastuun välttelystä Fortumin tapauksessa. Mielestänut vastuuttomasti ovat toimineet vain yhtiön hallintoelimet, kuittaa Viinanen. - Ahneus on sokaissut terveen järjen.
IL
Eikös tuo Kuulakin tule tuon parjatun optio- ja bonusohjelman piiristä?Nyt sitten ponukset ja optiot kuntoon Kuulalle!:ahem:
Varmaan, kun kerran otti tuon postin vastaan.Eikös tuo Kuulakin tule tuon parjatun optio- ja bonusohjelman piiristä?
Nimim. "Köyhä eläkeläinen"Fagernäs vahvisti: Liliuksen eläke noin 40 000 euroa
7.4.2009 14:38
Tuomo Pietiläinen
Helsingin Sanomat
Fortumin väistyvä hallituksen puheenjohtaja Peter Fagernäs ilmoitti hetki sitten, että väistyvän toimitusjohtajan Mikael Liliuksen eläke tulee olemaan noin 40 000 euroa kuukaudessa.
Liliuksen palkka lasketaan hänen peruspalkkansa ja bonuspalkkojensa summasta, josta hänelle maksetaan 60 prosenttia kuluneen kymmenen vuoden keskiarvosta. Bonusten vuoksi eläke voi siis nousta 40 000 euroon.
Maksetut optio- ja osakepalkkiot eivät vaikuta eläkkeen kokoon. Fagernäs viittasi kuitenkin kohuttuihin palkkioihin, joita hän on aiemminkin puolustanut.
Fortumin hallitus "ei ole voinut purkaa tehtyjä sopimuksia". Hänen mukaansa myöskään omistajalta ei ole saatu sellaisia ohjeita, että suuriksi nousseita optio- ja osakepalkkioita olisi jälkikäteen pitänyt peritä takaisin.
Fagernäs avasi Fortumin yhtiökokouksen kello kahden aikaan tiistaina iltapäivällä. Fagernäs totesi tilaisuudessa, että hänen aikanaan Fortum nousi Euroopan huonoimmin arvostetusta yhtiöstä parhaaksi.
Kokouspaikalla oli tiukat kuvausohjeet medialle. Annettujen ohjeiden mukaan yhtiökokouksen aikana sai kuvata ja nauhoittaa vain väistyvän toimitusjohtajan Mikael Liliuksen puhetta. Muu kuvaaminen Helsingin Kaapelitehtaan Merisalissa oli kokouksen aikana kielletty. Arvioiden mukaan näin haluttiin estää kriittisten osakaspuheenvuorojen tulo julkisuuteen.
Paikalla on yli 1 500 osakkeenomistajaa.
Uusi toimari oltais voitu hakea Hurstin soppajonosta.Eikös tuo Kuulakin tule tuon parjatun optio- ja bonusohjelman piiristä?
Ihan hyvin, kyseessä on yksityistilaisuus.Mites toi kuvaaminen voidaan muka kieltää. Julkiselta pörssiyhtiöltä
Vai onko se nyt julkinen vai ei.
Tarkoitus ei ollut paheksua valintaa vaan valistaa Moeta, että Kuula on jo kannustinohjelmien piirissä. Mut kieltämättä: olishan toimaria voinut hakea talon ulkopuoleltakin.Uusi toimari oltais voitu hakea Hurstin soppajonosta.