Suurselvitys suomalaisesta piilokorruptiosta: "Laskutettiin jokunen sata euroa, kun työn arvo oli 200 000 euroa"
Yli 500 suomalaisen vastauksista koottu tutkimus paljastaa, että suomalainen korruptio on muun muassa salailua, sukulaisten suosimista ja hyvä veli -verkostoja.
Vaasan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Suomessa on piilossa olevaa korruptiota, jossa liikutaan laillisen ja laittoman, eettisen ja epäeettisen harmaalla vyöhykkeellä.
Suomalaiset kertoivat tutkimusta varten avatussa nettikyselyssä yli 500 korruptiokertomusta.
Kertomuksia kuntiin liittyvästä korruptiosta oli eniten eli noin 160.
Tutkimuksen mukaan kuntatarinoiden suuri määrä johtunee siitä, että kuntien kanssa ollaan eniten tekemisissä.
Piilokorruption top 10
Palvelut, tehtävä tai toimiala aakkosjärjestyksessä.
Hoitosuositukset (Valviran rooli)
Julkisen sektorin henkilöstöpolitiikka (rekrytointi, virkanimitykset)
Kaavoitus, rakennustoimi ja rakennusala (tonttikauppa, valvonta)
Kuntien hankinnat ja kilpailutusprosessit (kilpailutukset puutteet)
Maansiirto ja louhinta
Oikeustoimi
Opetusala
Terveydenhoitoala (alan hankinnat, lääkeyhtiökytkökset)
Tuulivoima
Vakuutusyhtiöt (vakuutuslääkäreiden toiminta)
- En aluksi ymmärtänyt, että kaikki työmaat, jossa oppilaat olivat, olivatkin pomon sukulaisten, poliittisten tuttujen tai hyvä veli -verkostoon kuuluvien henkilöiden. Työmaa saattoi kestää parikin vuotta. Huipentumana edellä mainitusta kohteesta esimerkiksi laskutettiin jokunen sata euroa, kun todellinen työn arvo olisi ollut jopa 200 000 euroa.
Esimerkki on Vaasan yliopistossa julkaistusta tuoreesta tutkimuksesta, joka paljastaa, millaista on suomalainen korruptio.
Jos odotit, että Suomessa ei ole korruptiota, joudut pettymään.
Vaikka Suomi on kansainvälisten tutkimusten mukaan yksi maailman vähiten korruptoituneista maista, se ei ole koko totuus.
- Suomalainen korruptio piiloutuu verkostoihin ja yhteiskunnan rakenteisiin ja ilmenee esimerkiksi salailuna, sukulaisten suosintana ja epäterveenä vastavuoroisuutena, tutkimuksessa kerrotaan.
Yli 500 vastausta
Vaasan yliopiston tutkimusta varten avattiin kaikille avoinna ollut nettikysely, johon sai kertoa omia kokemuksiaan suomalaisesta korruptiosta. Vastauksia tutkimukseen tuli peräti 521, joista 420 otettiin tarkemman selvityksen kohteeksi.
Tutkimusta johtanut emeritusprofessori Ari Salminen kertoo, että suuri määrä vastauksia kertoo kansalaisten turhautumisesta ja voimattomuudesta ikävän ilmiön edessä.
- Kansalaiset kokevat, ettei heillä ole mahdollisuutta millään tavalla oikaista kokemiaan vääryyksiä, eikä korjata korruptiivisten verkostojen haittoja eikä huonon hallinnon seurauksia. Voimattomuuden tunne ruokkii uusia epäilyitä ja vähentää kansalaisten luottamusta yhteiskuntaan, Salminen kertoo tutkimuksen tiedotteessa.
Piilokorruptiota koskevaa tutkimusta Vaasan yliopistossa johti emeritusprofessori Ari Salminen.
Työelämän arkea
Tutkimuksen sisäsivuilta paljastuukin erikoinen otanta suomalaisen työelämän arkipäivää.
- Osa työntekijöistä saa yritykseltä ilmaiset harrastustilat ja toiset joutuvat maksamaan vuokraa vastaavista. Joillekin maksetaan ylitöistä korvaus ja toisille taas ei, eräs vastaaja kertoo.
Lisäksi kansalaiset ovat kertoneet tarinoita muun muassa sukulaisten suosimisesta ja talovaurioiden tutkimiseen palkattujen konsulttien eturistiriidoista. Jos konsultti saa palkan raportin kohteelta, puhuuko hän totta raportissaan?
Monessa kertomuksessa nousi esiin myös erikoisia käytäntöjä kilpailutuksista.
- Järjestetään "muodollinen" kilpailutus. Halutulle toimijalle varataan mahdollisuus parantaa tarjoustaan muiden lyömiseksi, eräs vastaaja kertoo kokemuksestaan.
Avoin ilmoittamiskanava
Suomalaisten kertomusten mukaan piilokorruptio ei tarkoita iltamyöhään tapahtuvaa rahasalkkujen vaihtamista pimeässä parkkihallissa vaan valta-asemien väärinkäyttöä.
- Kansalaisten vähättelyä, asiantuntija-aseman liiallista korostamista, käsiteltävien asioiden viivyttelyä, siirtelyä, salaamista ja piilottelua, jääviysongelmia, puutteita kilpailutuksessa, Salminen pohtii.
Hänen mukaansa olisi tärkeää ulottaa korruption vastainen työ myös piilokorruptioon.
- Monissa maissa on esimerkiksi otettu käyttöön kaikille avoin ilmoittamiskanava, jossa voi ilmoittaa ja paljastaa rikkeitä sekä kertoa korruptioepäilyksistä. Tärkeää tällaisessa niin sanotussa whistleblowing -kanavassa olisivat helppokäyttöisyys ja ilmoittajien suojeleminen kosto- ja vastatoimilta, tutkimuksen tiedotteessa pohditaan.
SAMI KOSKI