oldez
Well-known member
- Liittynyt
- 14.3.2003
- Viestit
- 19491
http://www.hs.fi/urheilu/Urheilujuristi+Suomen+antidopingjärjestelmä+läpimätä/a1305549360387
Jos joku on joskus ollut tekemisissä dopingtestattavan urheilijan kanssa niin tietää kuinka kuinka älytöntä se toiminta on (Suomessa). Ei tarvitse olla edes mikään maailmanmestari tai olympiavoittaja. Urheilijalla ei käytännössä ole mitään oikeuksia. Jos lähtee pois kotoa yli 30 minuutin päähän niin pitää ilmoittaa testaajille. Jos unohtaa kerran ilmoittaa menevänsä ostoksille voi saada kilpailukiellon. Pohjois-Koreassakaan ei tarvitse ilmoittaa menojaan. Testaajat voivat tulla milloin vaan testaamaan. Urheilijalla on kutakuinkin kolme oikeutta: saa valita kupin mihin kusee, saa olla läsnä kun b-näyte testataan ja saa pitää asian salassa kunnes lajiliitto päättää rangaistuksesta. Muuten testaajat saavat periaatteessa tulla vaikka kesken vihkiseremonian hakemaan kusemaan kuppiin. On se perseestä että niitä harvoja oikeuksia poljetaan vuotamalla nämä asiat julkisuuteen. Kumminkin on aina se mahdollisuus että a-näytteen testauksessa on tapahtunut virhe ja että b-näyte on ok. Siinä vaiheessa media onkin ehtinyt lynkkaamaan urheilijan ja koko lajin.Urheilujuristi: Suomen antidopingjärjestelmä läpimätä
Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CAS:n suomalaisjäsenen, varatuomari Olli Rausteen mukaan dopingsäännöstön salassapitosäännöstä rikotaan Suomessa surutta.
Hiihtäjä Juha Lallukan epäillystä dopingkärähdyksestä maanantaina uutisoinut YLE oli aamulla dopinglaboratorion ovella odottamassa, saapuuko urheilija seuraamaan B-näytteensä analyysiä.
Rausteen mukaan tieto jonkin urheilijan B-näytteen analysointiajankohdasta pitäisi olla vain ADT:llä, laboratoriolla ja urheilijalla.
"Jos Yleisradion tv-kamerat ovat tällaisessa tilanteessa odottamassa urheilijaa laboratorion ovella ennen B-analyysia, on se osoitus suomalaisen antidopingjärjestelmän sisäisestä mädännäisyydestä", sanoo Rauste.
Suomen antidopingsäännöstössä on määrätty, että kaikki käsiteltävänä olevaan dopingepäilyyn liittyvät tiedot on pidettävä salassa.
Salassapitovelvollisuus päättyy vasta silloin, kun antidopingtoimikunnan valvontalautakunta on lopullisesti ratkaissut asian ja urheilijan lajiliitto antaa valvontalautakunnan päätöksen perusteella päätöksensä mahdollisesta rangaistuksesta.
"Vasta lajiliiton päätös rankaisemisesta tai rankaisematta jättämisestä on julkinen", toteaa Rauste.