Lööpitystä, uutisia, ym. sälää / SYYSKAUSI 2018

  • Viestiketjun aloittaja 72
  • Aloituspäivämäärä

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
'Mitäs läksit niin, sulla on mun luonto', sanois kikkelis-kokkelis mies. Kannattiko yleensä lähteä tuonne diktatuuriin häsläämään?

Stockmann luopuu kaikesta Venäjällä


Stockmann myy Venäjän Pietarissa
sijaitsevan Nevsky Centre
-kauppakeskuskiinteistönsä PPF Real
Estate -yhtiölle 171 miljoonan euron
kauppahinnalla.

Kauppa sisältää Stockmannin kokonaan
omistaman venäläisen tytäryhtiön, OOO
Stockmann Nevsky Centren, joka omistaa
100 % Nevsky Centren kiinteistöstä.
Kaupan toteutuminen edellyttää Venäjän
kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Stockmannin tavoitteena on kaupan
saaminen päätökseen tämän vuoden
loppuun mennessä. Muut Venäjän
tavaratalonsa Stockmann myi Reviva
Holdings -yhtiölle jo vuonna 2015.
'Suuta hevosenkengälle vaan, niin, mitäs läksit'
 

ToXiCiTy

I am fabulous!
Liittynyt
20.4.2008
Viestit
16733
Sijainti
Järvenpää
Söpöä miten kokoomuslaiset on nyt niin huolissaan vanhuksista, kun JHL on pari päivää lakossa. Kenelle retardille nää menee läpi? Ai niin kokoomuksen äänestäjille LOL
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Yleisesti puhutaan, että savolaiset on kieroja. Olen eri mieltä eilisten uutisten perusteella.

Tämän mukaan he ovat tyhmiä.
Raskaana olevien tupakointi vähenee, mutta maakunnalliset erot ovat suuria – tupakoivat odottavat äidit ovat yleensä nuoria ja vähemmän koulutettuja
Raskaana olevien naisten tupakointi vähenee hitaasti Suomessa. Neuvoloiden tuella yhä useampi vauva kasvaa savuttomasti.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole itsestäänselvää kaikille raskaana oleville. Vaikka tupakan haitoista sikiölle on puhuttu pitkään, edelleen 12,5 prosenttia odottavista äideistä tupakoi Suomessa. Maakuntien välillä on kuitenkin suuria eroja. Eniten odottajat tupakoivat Pohjois-Savossa, jossa joka viides odottava äiti polttaa. Vähiten tupakoidaan Keski-Pohjanmaalla, jossa vain noin kuusi prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Alueelliset erot tupakoinnissa ovat yleensäkin Suomessa perinteisesti suuret. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Otto Ruokolainen muistuttaa vanhasta aluejaosta: idässä tupakoidaan enemmän kuin lännessä.

Ruokolaisen mukaan odottavat äidit, jotka tupakoivat, ovat yleensä nuoria ja vähemmän koulutettuja naisia.

– Taustalla voi olla enemmän haasteita elämässä kuin myöhemmin raskaaksi tulevilla, arvioi Ruokolainen.

Kymenlaaksossa odottajien tupakointi vähenee hitaasti
Kymenlaaksossa odottavat äidit ovat olleet viimeiset viisi vuotta tupakointitilastojen kärjessä ja odotusajan tupakointi vähenee hitaammin kuin maassa keskimäärin. Kymenlaaksolaisista odottavista äideistä tupakoi THL:n vuoden ennakkotilaston mukaan 16,4 prosenttia.

Lisäksi vain joka kolmas odottaja Kymenlaaksossa lopettaa polttamisen alkuraskauden aikana. THL:n tiedonkeruu raskauden aikaisesta tupakoinnista muuttui hiukan vuonna 2017. Siksi tilastointiin liittyy tiettyä epävarmuutta.

Kouvolan neuvolavastaava, apulaisylilääkäri Eija Puhalainen myöntää, että ympäristön tupakointi vaikeuttaa odottavien äitien tupakoinnin lopettamista.

Kymenlaakso on teollisuuspaikkakunta ja täällä tupakoidaan paljon. On erilaisia kuormittavia elämäntilanteita, eikä toisaalta tarpeeksi motivaatiota tai voimavaroja lopetukseen, vaikka yritetään.

Myös erilaiset uskomukset istuvat tiukasti. Äidit saattavat olettaa virheellisesti, että tupakoinnin lopettamisesta aiheutuva stressi ja vieroitusoireet vahingoittavat vauvaa. Tupakointia jatketaan myös helpomman synnytyksen toivossa. Puhalainen muistuttaa kuitenkin, että tupakoinnin jatkaminen on aina vauvalle vahingollista.

– Tupakka hidastaa sikiön kasvua ja ajatellaan, että se olisi suotuisaa synnyttämisen kannalta, mutta sehän on päinvastoin, tupakka aiheuttaa ennenaikaista syntymää, varoittaa Puhalainen.

Tupakoinnin vaikutus sikiölle

Hämeenlinnan Savuttomat vauvat -kampanja on purrut
Asiantuntija Otto Ruokolaisen mukaan erot odottavien äitien tupakoinnissa voivat olla myös paikkakunnittaisia. Kun jokin maakunnan kunnista on erityisen aktiivinen raskaudenaikaisen tupakoinnin vähentämisessä, se näkyy maakunnallisissa tilastoissa.

Näin on tapahtunut muun muassa Kanta-Hämeessä, jossa tilanne on parantunut selvästi viidessä vuodessa. Erityisesti Hämeenlinnassa on tehty töitä raskausajan tupakoinnin vähentämiseksi ja tulosta on syntynyt.

Vuonna 2017 Hämeenlinnassa aloitettu Savuttomat vauvat -kampanja (siirryt toiseen palveluun) on onnistunut vajaassa vuodessa vähentämään raskaana olevien naisten tupakoinnin 14 prosentista neljään prosenttiin.

Savuttomissa vauvoissa kaikki odottavat perheet saavat tietoa savuttomuuden hyödyistä ja voivat tehdä vapaaehtoisen häkämittauksen. Hämeenlinnan neuvolatoiminnan vastuulääkäri Anu Mähönen uskoo, että tärkein oivallus heidän kampanjassaan on ollut ottaa asiakkaat mukaan ideointiin. Neuvola-asiakkaat ovatkin antaneet tupakoimattomuuskampanjan uudesta tyylistä tyytyväistä palautetta.

Tärkeintä on ollut, että meidän työntekijät ovat innostuneita ja motivoituneita.

Anu Mähönen
– Kerromme ihan kaunistelematta, miksi kannattaa lopettaa. Kannustamisen kautta neuvola auttaa savuttomuuteen. Emme heristele, emmekä syyttele vaan pidämme positiivisen vireen yllä, selittää Mähönen.

Hämeenlinnan malli on ollut edullinen. Kalleimmat kertainvestoinnit ovat olleet muutaman sadan euron hintaiset häkämittarit, joita on kampanjaa varten hankittu kaupungin kaikkiin neuvoloihin kaksitoista.

– Tärkeintä on ollut, että meidän työntekijät ovat innostuneita ja motivoituneita. Sen jälkeen he ovat saaneet myös asiakkaat innostumaan, sanoo Mähönen.

Toista vauvaansa odottava Anu-Riikka Kostekin hämmästyi aikoinaan lopettamisen helppoudesta. Tupakoinnista oli tullut tapa, jonka hän vaihtoi porkkanan haukkaamiseen tai lyhyeen happihyppelyyn ulkona.
Ja hulluja.
Masennus vei Leena Koposen työkyvyn – kohtalotovereita on Kuopiossa paljon, ja se johtuu asiantuntijan mukaan geeneistä
Asiantuntijan mukaan Itä- ja Länsi-Suomen välinen ero vakavien mielenterveysongelmien määrässä on ollut olemassa niin pitkään, että siihen voi olla vain yksi järkevä selitys.


Tästä on kyse
Itä-Suomessa kärsitään edelleen Länsi- ja Etelä-Suomea enemmän vakavista mielenterveysongelmista.
Kelan tilastojen mukaan psykoosilääkkeitä korvataan Itä-Suomessa selvästi enemmän kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa.
Asiantuntijan mukaan taustalla ovat geneettiset syyt.

Siilinjärveläinen Leena Koponen oli noin neljävuotias, kun hän alkoi saada poissaolokohtauksia. Lelut tippuivat pikkutytön käsistä ja hän vain tuijotti kaukaisuuteen ympäristöään huomioimatta. Epilepsiaa epäiltiin, mutta aivosähkökäyrästä ei löytynyt mitään poikkeavaa.

Teini-ikäisenä 80-luvulla hänellä oli anoreksiatyyppisiä oireita ja itsetuhoisia ajatuksia. Kahdesti hän kävi psykologin puheilla. Psykologi olisi halunnut jutella Koposen äidinkin kanssa, mutta siihen äiti ei suostunut. Niin psykologilla käynnit jäivät.

– Minulla oli aika kaoottinen lapsuus. Minua kiusattiin koulussa. Isälläni oli alkoholiongelmia ja hän oli sairaalloisen mustasukkainen. Vanhempani erosivat, kun olin 11-vuotias. Äiti yritti parhaansa, hän kävi töissä ja piti huushollia pystyssä, mutta hänellä oli omat ongelmansa, Koponen kertoo.

Koposen äiti sairastui myöhemmin psykoosiin. Häntä hoidettiin samassa paikassa, jossa hän oli aiemmin työskennellyt, Harjamäen sairaalassa. Koponen uskookin, että hänen omat mielenterveysongelmansa juontavat paitsi perusturvattomasta lapsuudesta myös geenitekijöistä.

Yhteisöllisyys suojaa suomenruotsalaisia
Myös asiantuntijat mainitsevat perimän ja taustan vaikutukset vastatessaan kysymykseen, miksi Itä-Suomessa on enemmän vakavia mielenterveysongelmia kuin muualla Suomessa.

2000-luvun alussa julkaistun laajan väestötutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Itä- ja Pohjois-Suomessa esiintyi eniten psykooseja ja Lounais-Suomessa vähiten. Tutkimuksen mukaan psykooseja esiintyy Suomessa 3,5 prosentilla väestöstä. Kuopion yliopistosairaalapiirissä niiden esiintyvyys oli noin neljä prosenttia ja Oulun yliopistollisen sairaalan noin 4,6 prosenttia.

Kelan psykoosilääkkeiden erityiskorvattavuuden perusteella Itä-Suomessa on edelleen enemmän psykooseja kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa.
Ja tosikot huutaa kohta, että väärin tutkittu ja kommentoitu.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Sorruin svetitismiin! (Säga upp)

Saattaa mennä paljonkin vakavammaksi tilanne.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Taitaa hangonpojalle Sture Vieterille tulla lähtö Akavan pj:n paikalta.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Ojdå! Peter Nyman on Uutisvuodossa Ile Uusivuoren ja Reetta Rädyn kanssa. D1:ssä harmitellaan Barbaran puuttumista?
 

Hartsa76

Well-known member
Liittynyt
23.2.2012
Viestit
7139
Trumpille on tulossa hankaluuksia välivaalien seurauksena, koska demokraatit ovat saamassa selvän enemmistön edustajainhuoneeseen.

Trump voi toki lohduttautua sillä, että senaatissa republikaanit säilyttävät enemmistön.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
USAssa saa näköjään valehdella miten paljon vaan. Jopa mies joka huutaa Feik njyyssiä, valehtelee silmät päästänsä vaalipuheissaan.
 

ToXiCiTy

I am fabulous!
Liittynyt
20.4.2008
Viestit
16733
Sijainti
Järvenpää
USAssa saa näköjään valehdella miten paljon vaan. Jopa mies joka huutaa Feik njyyssiä, valehtelee silmät päästänsä vaalipuheissaan.
Trump kertoo n.10 valhetta per päivä. Maailman typerin kansa joka on nykyajan Rooma. Harmi kun toi banaanivaltio kaatuu, niin varmaan vievät koko maailman mukanaan koska jeesus. Vittu mitä paskaa.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Trumppi suuttus CNNn toimittajalle, haukkui julkisesti pystyyn ja antoi bannin Valkoiseeen taloon. Samalla Jeff Sessions sai fudut kun Venäjä-tutkinta on valmistumassa.

Only in America.
 

ToXiCiTy

I am fabulous!
Liittynyt
20.4.2008
Viestit
16733
Sijainti
Järvenpää
Se firma joka teki sen helsinkiläisen koulun katon joka romahti, niin hoiti homman miljoonan halvemmalla kuin muut. Ei kenelläkään hälytyskellot soinut tuossa vaiheessa?
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Hieno maa naapurissa.

GPS-häirinnästä varoitus Lapissa


Suomessa lennonvarmistus antoi
alkuviikosta ensimmäistä kertaa
ilmaliikenteelle varoituksen GPS-
suunnistuksen laajasta häiriöstä.

Varoitus kattoi alueen Lapissa
Rovaniemen pohjoispuolelta pohjoiseen
Norjan rajalle ja Kittilästä itään
Venäjän rajalle.

Varoitus alkoi tiistaina ja kesti
keskiviikkoon puolilleöin.

Myös Norjassa annettiin varoitus
GPS-häirinnästä lokakuun lopulla.
Samana päivänä käynnistyi Naton
suursotaharjoitus Trident Juncture.
Myös Suomi osallistui harjoitukseen.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Näillä darwineilla ei järki ole yhtä terävä kuin luistimenterä.

Karstulassa Keski-Suomessa hukkui sunnuntaina retkiluistelemassa ollut 40-vuotias mies. Hän oli vajonnut jäihin.

Pelastuslaitos löysi miehen ruumiin vedestä noin tunnin etsintöjen jälkeen. Jää onnettomuuspaikalla oli kaksi senttiä paksu, sanoi päivystävä palomestari.

Myös lauantaina hukkui luistelemassa ollut mies, jonka alta jää petti. Onnettomuus tapahtui Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla.
 
Ylös