Uudet luvut: Aktiivimalli leikannut yhä useamman työttömyysturvaa - Leikkurin vaikutus aktiivisuuteen näyttää laihalta
Vain 13 prosenttia Kelan etuuksien saajista aktivoitui sen jälkeen, kun aktiivimalli oli leikannut etuutta edellisellä tarkastelujaksolla.
Videolla selvennetään, mitä aktiivimalli tarkoittaa.
Työttömyysturvan aktiivimalli astui voimaan vuoden 2018 alussa. Malli leikkaa työttömyysetuutta 4,65 prosenttia kolmeksi kuukaudeksi, mikäli ei ole osoittanut riittävää aktiivisuutta tarkastelujaksolla.
Aktiivimallin tavoitteena on ollut kannustaa lyhyidenkin sijaisuuksien tai määräaikaisten töiden vastaanottamiseen. Tavoitteena on ollut etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisy. Kun tarkastellaan leikkurin aktivoivaa vaikutusta vuoden alusta saakka työttömänä olleiden kohdalla, vaikutukset näyttävät jääneen laihoiksi.
Kelan tuoreet luvut kertovat, että aktiivimallin leikkuri ei ole suuressa määrin saanut työttömiä aktivoitumaan. Vain 13 prosenttia Kelan työttömyysetuuksia saaneista, jotka eivät täyttäneet aktiivisuusedellytystä huhti-kesäkuun tarkastelujaksolla, täyttivät aktiivimallin ehdot seuraavalla eli heinä-syyskuun tarkastelujaksolla. Tätä aiemmalta jaksolta osuus oli 12,5 prosenttia eli muutos on erittäin pieni.
– Osuus on pysytellyt samalla tasolla, kun tarkastellaan vuoden alusta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita, kertoo suunnittelija Sami Tuori Kelasta.
Ansiopäivärahaa saaneiden kohdalla osuudet ovat olleet samaa luokkaa.
Yhä useammalle alennettua etuutta
Tuoreet luvut Kelasta ja Finanssivalvonnasta osoittavat, että yhä useampi työtön saa työttömyysetuuttaan alennettuna. Kun aktiivimallin vuoksi alennettua työttömyysetuutta sai huhti-kesäkuussa yhteensä noin 151 000 henkilöä, heinä-syyskuun tarkastelujaksolla alennettua etuutta sai yhteensä noin 158 000 työtöntä.
Tämä tarkoittaa, että alennettua etuutta saa nyt 39 prosenttia työttömyysetuuden saajista verrattuna huhti-kesäkuun 36 prosenttiin.
Aktiivimalli on alentanut erityisesti iäkkäiden työttömien etuuksien tasoa. Alennetun etuuden saaminen on sitä yleisempää, mitä vanhemmasta ikäluokasta on kyse.
Muokataan kolmikannassa
Aktiivimalli leikkaa etuuden tasoa kolmeksi kuukaudeksi, mikäli työtön työnhakija ei ole osoittanut aktiivisuuttaan olemalla 18 tuntia palkkatöissä, viisi päivää TE-toimiston järjestämässä työllistymistä edistävässä palvelussa tai tienaamalla 241 euroa yritystoiminnalla kolmen kuukauden tarkastelujaksolla.
Aktiivimallia on arvosteltu siitä, että työttömät voivat joutua leikkurin kohteeksi, vaikka olisivatkin yrittäneet aktiivisesti täyttää aktiivimallin ehdot. Esimerkiksi TE-toimiston työllistämistä edistävillä kursseilla ei välttämättä ole ollut tilaa, tarjolla ollut työpätkä ei ole osunut täysin tarkastelujaksolle tai sopivia työtilaisuuksia ei vain ole ollut lähialueella tarkastelujakson aikana.
Työttömillä on erilaiset mahdollisuudet täyttää aktiivimallin ehdot riippuen siitä, missä he asuvat ja millä alalla he työskentelevät. Aktiivimallin leikkuri myös voi iskeä henkilöihin, jotka käytännössä ovat työkyvyttömiä tarkastelujakson aikana, mutta eivät saa työkyvyttömyyden perusteella maksettavaan etuutta.
Hallitus päätti huhtikuussa kehysriihen yhteydessä niin sanotusta aktiivimallin laajennuksesta eli lisätä niiden toimijoiden määrää, jotka voivat järjestää aktiivimallissa aktiivisuutta kerryttävää toimintaa. Jatkossa muun muassa kuntien, ammattiliittojen ja tiettyjen yhdistysten järjestämät työllistymistä edistävät palvelut kerryttäisivät aktiivisuutta. Hallituksen aktiivimallin laajennusta koskevan asetuksen oli tarkoitus astua voimaan vuodenvaihteessa.
Syksyn irtisanomiskiistan ratkaisuun johtaneessa sovintoesityksessä hallitus lupasi kuitenkin avata ammattiyhdistysliikettä hiertäneen aktiivimallin kolmikantaiseen valmisteluun eli aktiivimallin laajennus siirtyy. Ay-liike ja hallitus parhaillaan pohtivat, miten jatkossa voisi osoittaa aktiivimallin edellyttämän aktiivisuuden. Työn tulee olla valmiina helmikuun loppuun mennessä.
HANNA GRÅSTEN