Piratismi hyväksyttiin uskonnoksi Ruotsissa
Ruotsin keskusviraston kamarikollegio on rekisteröinyt verkkopiratismin voimaan vannovan Kopimism-liikeen uskonnolliseksi järjestöksi. Kopimismin kirkko perustettiin vuonna 2010, ja se on pyrkinyt uskonnolliseksi järjestöksi kolme kertaa reilun vuoden aikana.
Kopimismin kirkolle informaatio on pyhä ja kopioiminen sakramentti. Kirkon pyhinä tunnuksina toimivat CTRL-C ja CTRL-V, eli tietokoneen pikakomennot 'kopioi' ja 'liitä', kertoo TorrentFreak-sivusto.
Kopimismin tavoitteena on poistaa laittomuuden leima tiedostojen jakamisesta. Muodollinen asema kirkkona ei kuitenkaan tee tiedostojen jakamisesta laillista uskontokunnan jäsenille.
- Toivottavasti tämä on askel kohti päivää, jolloin voimme elää avoimesti uskomme kanssa ilman pelkoa sorrosta, toteaa liikkeen hengellinen johtaja Isak Gerson tiedotteessa.
Kopimismin kantasana on kopimi, joka juontuu englannin kielen 'copy me' -virkkeestä, eli 'kopioi minut'. Verkkosivujen ja blogien ylläpitäjät sekä ohjelmien ja kirjojen tekijät voivat lisätä tekeleisiinsä kopimi-tunnuksen, joka kehottaa kopioimaan sivun, blogin, kirjan tai ohjelman sisältöjä.
Rekisteröinti ei anna erityisasemaa
Kopioi ja levitä -ajattelu on viime vuosina ollut kaikkea muuta kuin hyväksyttyä Ruotsissa, missä viranomaiset kamppailevat aktiivisesti nettipiratismia vastaan.
- Meille tämä on ennen kaikkea valtiollinen tunnustus ajattelullemme, vaikka hyvin vähän muuttuu käytännössä, sanoo kopimisti-yhteisön johtaja Isak Gerson YLE Uutisille.
20-vuotias Gerson on muodolliselta asemaltaan lähetystyön johtaja, tosin arkielämässä hän opiskelee Uppsalan yliopistossa. Hänen mukaansa kyse ei ole mistään pilasta vaan tunnustuksen hakemisesta. Suurin käytännön etu uskonnollisen yhteisön rekisteröinnistä on mahdollisuus kerätä jäsenmaksua eli eräänlaista kirkollisveroa yleisen veronkannon kautta. Gersonin mukaan kopimistit eivät kuitenkaan suunnittele mitään sellaista.
Ei suojaa syyttäjiltä
Ruotsissa on kiinnitetty huomiota siihen, että "kopimistien" virallinen osoite on sama kun Ruotsin piraattipuolueen nuorisojärjestön. Uusi uskonnollinen yhteisö sanoo olevansa riippumaton piraattipuolueesta, joka on puolustanut vapaata nettikopiointia, kunhan se tapahtuu ei-kaupallisiin tarkoituksiin.
Tekijänoikeussuojatun materiaalin, kuten elokuvien ja musiikin, kopioinnista ja jakelusta internetin välityksellä on Ruotsissa käynnistetty useita oikeusjuttua ja langetettu myös vankeustuomioita. Rekisteröitymisellä ei kuitenkaan yritetä suojautua viranomaisilta.
- Juridisessa mielessä tilanne Ruotsissa on huono, kun puhutaan nettikopioinnista, mutta on merkkejä poliittisesta liikehdinnästä, joka voisi muutta tilannetta. Rekisteröidyn uskonnollisen yhteisön asema ei anna mitään erityissuojaa rikosjutuissa, Gerson toteaa.
Jäseniä myös Suomesta?
Kopimistien johtaja Isak Gerson sanoo, että yhteisöön kuuluu noin 3 000 jäsentä useista eri maista. Jäseniä ei ole rekisteröity maittain, mutta hän uskoo, että kopimistien joukossa on myös suomalaisia.
Kopimistit pitävät yhteyttä ennen kaikkea internetin välityksellä, mutta välillä jäsenet tapaavat kasvokkain ja vaihtavat kopioitua materiaalia.
Uskonnollisten yhteisöjen rekisteröinnistä vastaavan viranomaisen mukaan rekisteröiminen vastaa lähinnä yritysnimen suojaamista. Esimerkiksi valtionapua voivat saada vain erikseen hyväksytyt yhteisöt, jotka nykytilanteessa edustavat suuria maailmanuskontoja.
Ruotsissa on viime vuosina rekisteröity useita pienempiä uskonnollisia yhteisöjä. Yksi pitkään toimineista on pakanallisiin muinaisuskontoihin keskittyvä Forn Sed, vapaasti käännettynä muinaistapa, joka rekisteröitiin vuonna 2007. Osa rekisteröidyistä yhteisöistä on ollut lyhytikäisiä opiskelijoiden perustamia seuroja.
Rekisteröinnin kannalta olennaista on, että kyse on jonkinlaisen uskon yhdistämästä yhteisöstä, jolla on säännöllistä yhteistä toimintaa, säännöt ja päättävät elimet. Uskonnon sisältökysymyksiin viranomaiset eivät ota kantaa eivätkä myöskään varsinaisesti tunnusta uskontoja tai yhteisöjä.
Uskonnollisten yhteisöjen rekisteröintiä koskevat säännöt ovat peräisin vuodelta 2000, jolloin päätettiin kirkon ja valtion erosta.
YLE Uutiset