Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) haluaa työnantajien maksamat kilometrikorvaukset kuriin. Työpaikan ja kodin välisiin verotuksessa ilmoitettaviin matkakustannuksiin hän ei puutu.
Kyllönen vaatii ennen kaikkea oikeudenmukaisuutta palkansaajille.
- Jos osa palkasta maksetaan kilometrikorvauksina, siinä kärsii pidemmän päälle palkansaaja. Kilometrikorvauksista kun ei kerry eläkettä, Kyllönen sanoo.
Kilometrikorvauksiin puuttuminen nousi esille, kun selvisi, että joillakin aloilla jopa 30 prosenttia palkasta kertyy tosiasiassa kilometrikorvauksina. Kyllönen pitää näissä tapauksissa korvauksia epäterveinä kannustimina.
- Perusviesti on, että esityksellä kilometrikorvausten uudelleen arvioinnista karsitaan harmaata taloutta. Kannustimien pitäisi ohjata esimerkiksi kimppakyytien ja julkisen liikenteen käyttöön, Kyllönen toteaa.
Tasa-arvoa
Hän ymmärtää, etteivät julkiset liikenneyhteydet aina toimi pääkaupunkiseudullakaan kaupunkien välillä. Hän sanoo, että tietysti on toimittava sen mukaan, onko julkinen liikenne mahdollista.
- Ihmisten välinen tasa-arvo on tärkeää myös liikkumisessa, Kyllönen sanoo.
Kyllönen ei luovu ajatuksesta kilometrikorvausten laskentaperusteiden jonkinlaisesta uudelleen arvioinnista. Muun muassa veroasiantuntijoiden mukaan järjestelmä on haasteellinen.
Kyllönen ihmettelee sitä, että verottaja on laskenut työmatkakilometrin kustannukseksi 25 senttiä, mutta työnantaja taas maksaa kilometristä 45 senttiä.
Hän toteaa erotuksen olevan sen verran suuri, että tulee pohtineeksi, sisältyykö työnantajan maksamaan korvaukseen muutakin kuin todellisia kuluja. Mukaan laskettaneen myös auton pitämisestä johtuvia kuluja, vaikka autoa ei ole ostettu vain työmatkoja varten.
NINA LEINONEN