Amerikkalaista unelmaa ei enää ole, kirjoittaa yhdysvaltalaistoimittaja Blake Fleetwood Huffington Post -lehden blogikirjoituksessaan.
Muun muassa New York Timesissa ja Daily News -lehdessä uransa luonut konkaritoimittaja harmittelee, kuinka USA:n koulujärjestelmä on jäämässä pahasti jälkeen koulutuksen huippumaista.
- Meidän koulujärjestelmämme on taloudellinen aikapommi, kun taas Suomi on koulutuksen suurvalta, viimeisimmän PISA-tutkimuksen mukaan lännen paras, Fleetwood sivaltaa.
Toimittajan mukaan tilastot osoittavat, että kun amerikkalainen syntyy alimpaan tuloluokkaan, on hän todennäköisemmin jumissa siellä koko loppuelämänsä kuin pohjoismaalainen, jonka mahdollisuus siirtyä parempiin tuloluokkiin on huomattavasti parempi. Tällä hetkellä vain kahdeksan prosenttia amerikkalaisista siirtyy alimmasta tuloluokasta ylimpään, kun esimerkiksi Suomessa luku on jopa 14 prosenttia.
Myös presidentti Barack Obama on huolissaan Yhdysvaltojen koulujärjestelmän rappiosta. Obama varoitti vastikään lukiolaisryhmää Brooklynissa:
- Joka vuosi tulee lisää tutkimustuloksia, joiden mukaan muut maat kirivät meidän edellemme.
Paras ja menestynein
Fleetwoodin Suomi-kehut yltävät myös maamme koulujärjestelmän ulkopuolelle.
Toimittaja muistuttaa, että yhdysvaltalainen Newsweek listasi vastikään Suomen maailman parhaaksi maaksi. Lehti perusti vertailunsa koulutuksen tasoon, terveydenhuoltoon, yleiseen elämänlaatuun, maan poliittiseen ilmapiiriin sekä talouden dynaamisuuteen.
Suomen jälkeen listauksessa pärjäsivät Sveitsi ja Ruotsi, mutta Yhdysvallat jäi vasta sijalle 11.
Toimittaja viittaa myös yhdysvaltalaisen ajatushautomon Fund For Peacen tutkimuksiin, joiden mukaan Suomi on maailman menestynein maa sosiaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti tarkasteltuna.
Myös YK listasi tuoreessa raportissaan Suomen maailman toiseksi onnellisimmaksi maaksi heti Tanskan jälkeen.
Tasa-arvoisuus Suomen salaisuus?
Fleetwood uskoo, että Suomen menestys piilee ainakin osittain tasa-arvoisuudessa. Hän viittaa blogitekstissään Yhdysvalloissa asuvan suomalaistoimittajan Anu Partasen The Atlantic -lehden kirjoitukseen, jossa Partanen painottaa juuri tasa-arvon merkitystä suomalaisessa koulujärjestelmässä.
Partasen mukaan kun suomalainen koulujärjestelmä oli vuosikymmeniä sitten kipeästi uudistuksen tarpeessa, tuolloin asetetuissa tavoitteissa ei koskaan tavoiteltu huippuosaamista, vaan oikeudenmukaisuutta. Siksi koulujärjestelmämme on tänä päivänä niin suuri menestys. Kilpailua vieroksutaan, yhteistyö on arvossa.
- Suomi on pieni maa alle kuuden miljoonan homogeenisella väestöllään. Mutta maan sitoutuminen taloudelliseen ja koulutukselliseen tasa-arvoon on tuottanut valtavasti tuloksia ja tyytyväisyyttä, koulutettuja kansalaisia. Myös muut Pohjoismaat ovat saavuttaneet samanlaisia tuloksia, Fleetwood kirjoittaa.
Siispä yhdysvaltalaistoimittajan teesi amerikkalaisille on: "Jos haluat amerikkalaisen unelman, mene Suomeen."