Tässäkö maailman turvallisin pankkijärjestelmä?
...
Oma varallisuus vaakalaudalla
Brasiliassa pankin ylin johto, pankin hallituksen jäsenet ja jopa suuret osakkeenomistajat voivat joutua vastaamaan pankkinsa tappioista jopa koko omaisuudellaan. Näin ei ole asian laita muualla.
Jos brasilialainen pankki kaatuu viranomaisten syliin, voivat maan pankkivalvojat saman tien jäädyttää pankin toiminnasta vastanneiden henkilöiden yksityisen varallisuuden.
Jos pankin tappioita olisi lopulta paikattava julkisilla varoilla eli veronmaksajien kustannuksella, käyttävät pankkivalvojat tappioiden tilkkeeksi ensin pankin toiminnasta vastanneiden johtajien omaisuuden jopa kokonaisuudessaan asuntoja, autoja ja koko henkilökohtaista sijoitusvarallisuutta myöten.
Brasiliassa vaakalaudalla eivät ole siis ainoastaan pankinjohtajien palkat tai bonukset, vaan koko henkilökohtainen omaisuus.
Yhdysvalloissa tai EU-maissa pankinjohtajien henkilökohtainen riski on rajoittunut tyypillisesti kriisivuodelta nostamatta jääneisiin bonuksiin, työpaikan menetykseen ja kukaties julkiseen häpeään.
Ennen kriisiä tienatut miljoonat sen sijaan eivät yleensä ole vaarassa kuin suoranaisissa rikostapauksissa. Niinpä esimerkiksi Yhdysvalloissa veronmaksajien syliin pankkeja kaataneet entiset finanssipohatat voivat edelleen lentää omilla suihkukoneillaan yksityisille paratiisisaarilleen nauttimaan riskinoton hedelmistä.
Pankinjohtajan varat jäissä jopa vuosia
Pankinjohtajien henkilökohtainen vastuu ulottuu Brasiliassa niin pitkälle tulevaisuuteen kuin vararikkoa selvitteleviin oikeudenkäynteihin kuluu aikaa. Johtajien omaisuus voi siis olla jäissä jopa vuosia ennen kuin selviää, päätyykö omaisuus pesälle kokonaan vai palautuuko siitä osa johtajille.
Vararikkoa tai viranomaisten haltuunottoa edeltävältä ajalta johdon totaalinen vastuu ulottuu viiden vuoden päähän. Tältä taannehtivalta vastuulta ei suojaa edes työpaikan vaihtaminen ennen pankin kaatumista. Johtopaikan jättämisen jälkeen vastuu on voimassa niin ikään viisi vuotta.
Viranomaiset voivat Brasiliassa velvoittaa myös pankkien suurimmat osakkeenomistajat sijoittamaan kriisipankkiinsa lisää pääomaa.
Useimmissa muissa maissa pankkien osakkeenomistajilla ei ole sen suurempaa velvoitetta pönkittää yhtiönsä pääomaa kuin muidenkaan osakeyhtiöiden omistajilla. Osakkeenomistajan suurin riski on yleensä jo tehdyn sijoituksen muuttuminen arvottomaksi...