Tutkija: Naisen euro ON miehen euro
Valhe, emävalhe, naisen euro on 80 senttiä, kuuluu Tilastokeskuksen emeritustutkijan Pauli Sumasen tiivistys suomalaisesta palkkatasa-arvokeskustelusta.
Tilastotieteilijä on turhautunut vallitsevaan asenteeseen, joka sallii uskomusten esittämisen tosiasioina, koska ”naiset tienaavat kuitenkin vähemmän”.
- Vaikka kaikki väittävät ymmärtävänsä palkkaerolaskelmat, vain ani harva ymmärtää. Olen joskus sanonut, että 999,999 promillea suomalaisista ei ymmärrä ansiotason ja palkkatason eroa.
Sumasen arviossa palkkavertailun perusvirhe tehdään jo ennen tilastojen varsinaista tulkintaa.
Esimerkiksi Tilastokeskuksen palkka-aineisto on nykymuodossaan tasa-arvoiseen palkkaerolaskentaan sopimatonta. Kuukausiansioiden vertailusta on poistettu ainoastaan tuntiperustaisesti maksetut ylityökorvaukset.
Tulokseksi ei saada säännöllisen työajan ansioita vaan jotakin ”hyvin epämääräistä”.
Sumu hälvenisi, jos miesten ja naisten säännöllisen työajan noin kymmenen prosentin vuosityötuntiero osattaisiin huomioida. Sumasen mukaan tämä tasa-arvon kannalta ratkaiseva tekijä on sivuutettu suomalaisessa palkkavertailussa täysin.
Murheenkryyni on ansio- ja palkkatason sekoittamiseen keskenään.
- Miesten ansiotaso on 20 prosenttia korkeampi kuin naisten, mutta Suomessa miehillä ja naisilla on sama palkkataso tehtyä vuosityötuntia kohden normaalissa taloustilanteessa.
Taloustilannetta kutsutaan normaaliksi, kun talouskasvu on vuositasolla 2,5 prosenttia tai enemmän. Naiset ansaitsevat vähemmän yksinkertaisesti siksi, että he tekevät vähemmän töitä.
Tilastotieteilijän perustelut todellisesta samapalkkaisuudesta eivät ole rakettitiedettä. Silti Sumasen laskelmat kohtaavat jatkuvaa tunneperäistä kieltämistä ja vähättelyä.
Käytös ihmetyttää ammattilaista, joka on perehtynyt kokonaiskuvaan aitiopaikalta yli 40 vuoden ajan.