Etelä-Koreassa noin 50 000 ihmistä vuodessa leikkii vainajaa tajutakseen, että elämä on itsemurhaa parempi vaihtoehto.
Etelä-Koreassa joka päivä noin 43 ihmistä päätyy tekemään itsemurhan. Luku on suurempi kuin missään muualla maailmassa.
Hälyttävää trendiä pyritään kääntämään hallituksen toimesta. Vaikeaan ongelmaan on haettu ratkaisua myös erikoisimmista ideoista. Etelä-Koreassa on nimittäin kehitetty valehautajaiset, joissa ihmiset pääsevät kokemaan, miltä tuntuu käydä lähellä kuolemaa.
Valehautajaisissa päähenkilö tekee testamentin ja kirjoittaa jäähyväiset läheisilleen. Hänet puetaan valkoisiin vaatteisiin ja suljetaan arkkuun. "Vainaja" on pimeässä arkussa 10 minuuttia, jonka aikana hänen toivotaan tajuavan, että elämä on elämisen arvoista. Arkussa oleva ilmareikä estää tukehtumisen.
Kuolemanrajakokemuksen kehittäneen Kim Ki-Hon mukaan tilanne usein herättää itsemurhaa suunnittelevan.
- Ihmiset katsovat mennyttä elämäänsä taakse päin, hän selittää.
- Suurin osa, noin 90 prosenttia ajattelee, että "tätäkö kuoleminen on"? Heidän ahdistuksensa katoaa. He päästävät irti kaikesta. Noin prosentille kokemus ei riitä vaan he haluavat enemmän.
Cho Yong-tae kokeili valehautajaisia ja kertoo, että hän sai sen ansiosta elämälleen uuden suunnan.
- Tajusin, että minun pitäisi elää uudenlaista elämää. Ymmärsin tehneeni paljon virheitä. Jatkossa haluan olla intohimoinen kaikessa työssä mitä teen, ja viettää enemmän aikaa perheeni kanssa.
Etelä-Korean korkean itsemurhaluvun katsotaan kumpuavan kulttuurisidonnaisista arvoista. Suurimpana syynä itsemurhiin on paine menestyä, kertoo tutkija Roald Maliangkajj australialaiselle News.au.com uutissivustolle.
- Suurin syy on työstressi. Ihmiset lähtevät töistä vasta 22 aikaan illalla tai jopa puolilta öin. Paine työpaikoilla on valtava ja työnsaantimahdollisuudet ovat heikot.
Perinteiset miehen ja naisen roolit yhteiskunnassa lisäävät painetta.
- Miesten odotetaan elättävän perheensä ja siksi miehet päätyvät itsemurhaan naisia useammin. Keski-ikäiset naiset saattavat myös olla masentuneita. Voi olla, että he eivät voi enää ikänsä vuoksi saada lapsia ja sukulaiset sekä yhteiskunta saavat heidät tuntemaan, että he ovat epäonnistuneet naisina.
Viimeisen 10 vuoden aikana useat eteläkorealaiset uransa huipulla olleet 20-35-vuotiaat näyttelijät, laulajat ja mallit ovat päätyneet itsemurhaan. Maliangkajjin mukaan viihdeteollisuudessa itsemurhia usein romantisoidaan.
Etelä-Koreassa pitää olla paitsi menestynyt, myös hyvännäköinen.
- Joka puolella on mainoksia plastiikkakirurgiasta. Tänä aamuna kun katsoin uutisia huomasin, että uutisankkuri oli käynyt leikkauksessa. Hänen nenänsä oli hienosti operoitu. Ei voi olla ajattelematta, että juuri tällainen lisää painetta. Australiassa valkaistaan hampaita, Etelä-Koreassa mennään paljon pidemmälle.
Maliangkajj sanoo olevansa surullinen, että maassa tarvitaan valehautajaisia.
- Minusta on äärimmäisen murheellista, mihin ollaan päädytty. En ole niitä vastaan, mutta tämä vain osoittaa, että miten huonosti asiat ovat.