Maailmantalouden tulevaisuus

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
EU patistelee vähän kaikkia maita laittamaan budjettivajeet kuriin. Siinäkin on pulmansa, koska EU-maat lähinnä käyvät kauppaa keskenään. Jos kaikki aloittaa säästökuurit samaan aikaan, niin jokaisen tulot myös tippuu viennin tyrehtymisen vuoksi. Sitten taas pitää säästää lisää, ... tiedä sitten mihin tuo kierre asettuu.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Merkelin mukaan euro-aluetta ei olla pienentämässä. Ottaen huomioon hänen aiemmat ennustukset tulevasta... sanoisin, että euro-alueen hajoittamisen suunnittelu on jo täydessä käynnissä.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Mutta niinpä on lukenut myös Satu!

Verojen rakastamisesta

Kirjoittanut Satu Hassi

Kauan sitten silloinen ministeri Kaisa Raatikainen kehotti ihmisiä rakastamaan verojaan ja joutui yleisen naureskelun kohteeksi. Yhteensä yli 20 vuotta eduskunnassa ja EU-parlamentissa on opettanut minulle, että ilman veroja ei ole esimerkiksi kouluja, lasten päiväkoteja, terveyskeskuksia, katuja, kaupungin busseja, turvaa sairauden ja työttömyyden varalta. EU:n talouskriisiä koskevassa keskustelussa verot kuitenkin loistavat poissaolollaan. Ainoa vero, joka on mainittu, on finanssitransaktiovero, lempinimeltään Tobin-vero. Hyvä, että edes se.

Valtioiden ylivelkaantumisen syynä on kuitenkin menojen lisäksi liian pienet tulot. Osaksi se johtuu veronkierrosta. Kreikka tuskin pystyy nousemaan kuopasta parantamatta veronkannon vedenpitävyyttä. Sveitsi on kertonut, että maan pankeissa on yli sata miljardia euroa kreikkalaisten rahaa. Parhaat mahdollisuudet veronkiertoon on suuryrityksillä ja rikkailla.

”Taxjustice”-nettisivuilla arvioidaan, että eurooppalaisten rahaa on veroparatiiseissa yli 2000 miljardia ja että veronkierto vie EU-valtioilta vuosittain parisataa miljardia, moninkertaisesti Suomen valtion budjetin. Veronkiertoa on suitsittu tekemällä sopimuksia ja lainsäädäntöä ilmoitusvelvollisuudesta. Jos esimerkiksi minulla olisi Luxemburgissa pankkitili, tiedon pitäisi tulla automaattisesti Suomen veroviranomaisille.

Entä ylikansalliset firmat? Nokia maksoi viime vuonna Suomeen veroja vain 1,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2007 summa oli 800 kertaa enemmän eli 1,26 miljardia. Nokialla ei toki mene yhtä hyvin kuin parhaina päivinä, mutta ei sen toiminta Suomessa sentään ole kutistunut lähes tuhannesosaan.

EU-parlamentissa on ehdotus suuryhtiöiden tilejä ja veroja koskevien tietojen aiempaa laajemmasta julkistamisesta. Vihreät ovat arvostelleet sitä, että ehdotus ei vaadi julkistamaan maakohtaisia tietoja kuin kaivosyhtiöiltä. Maakohtaiset tiedot muiltakin – esimerkiksi Nokialta – olisivat tärkeitä, jotta voimme arvioida, vastaavatko firmojen eri maihin maksavat verot toiminnan laajuutta niissä maissa.

Jotkut maat pitävät pääoma- ja yritysverotuksen alhaalla houkutellakseen talletuksia ja pääkonttoreita. Näin esimerkiksi Luxemburg ja Irlanti. Ne maat, joissa kyseiset rahat on oikeasti ansaittu ja joissa yritysten varsinainen toiminta on, jäävät nuolemaan näppejään, kun verot maksetaan välistävetäjämaihin.

Jos valtiot nostavat yritysten ja pääomien veroja, uhkana on että veropako pahenee. Valtiot joutuvat kilpailemaan verotuksen alhaisuudella. Tämä on keskeinen syy siihen, miksi niin monet valtiot ovat päässeet velkaantumaan pahasti. Valitettavasti veropäätösten tekeminen on EU:ssa vaikeimman mahdollisen kynnyksen takana, se vaatii kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä. En usko, että hyvinvointivaltiota nakertavasta kierteestä päästään eroon helpottamatta verotusta koskevaa päätöksentekoa. Samalla määräenemmistöllä, jolla säädetään muitakin EU-lakeja, pitäisi voida sopia myös verotuksen alarajoista, joiden alle maa ei saa mennä. Miksi tästä asiasta ollaan melkein hiirenhiljaa EU:n kaikilla kielillä?

Onneksi EU-komissio ajaa sitä, että valuutta- ja arvopaperikaupoista perittäisiin 0,1 prosentin vero ja niin sanotuista johdannaisista 0,01 prosenttia. Pankki- ja finanssibisnes vastustaa ankarasti, mutta vaikuttava joukko taloustieteilijöitä on vedonnut veron puolesta. Tänä vuonna julkaistun vetoomuksen allekirjoitti noin tuhat taloustieteilijää, joukossa nobelistit Paul Krugman ja Joseph Stiglitz. Finanssikauppoihin kohdistuva vero hillitsisi kestämättömäksi paisunutta keinottelua.

Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja David Miliband kysyi keskiviikkona Financial Timesissa, miten ihmeessä Kreikan 50 miljardin velka on voinut muuttua 1 000 miljardin euron kokoiseksi olemassaolon kysymykseksi EU:lle. Niinpä. Selitys on juuri finanssimarkkinoiden epäterve meininki. Yli 90 prosnettia maailmassa tehtyjen kauppojen rahamäärästä virtaa finanssimarkkinoiden sisällä. Suurin osa tästä on tietokoneiden välistä nopeaa kauppaa, jossa toimitaan sekunnin murto-osissa ja pelataan hiuksenhienoilla hinnaneroilla.

Tämän valtavan virtuaalipelin pelurit ajattelevat vain omaa etuaan. Peli määrää kuitenkin valuuttojen ja osakkeiden arvot ja lainojen korot, myös valtioiden lainojen ja sitä kautta vaikuttaa meidän jokaisen elämään. Finanssipeli vahvistaa epävarmuudet moninkertaisiksi. Kreikasta alkanut hermostus on nostanut muidenkin valtioiden velkojen korkoja. Tämä vaikeuttaa näiden valtioiden taloutta. Epäluottamus pahenee, korot nousevat entisestään, noidankehä ruokkii itseään. Ei näin voida jatkaa.

Komission ehdottama transaktiovero pakottaisi muuttamaan finanssimarkkinoiden toimintamallin. Juuri siksi ala sitä vastustaa, mutta juuri siksi sitä tarvitaan. Rahamarkkinoiden pitäisi palvella ihmisiä ja valtioita eikä päinvastoin.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Kirjoittanut Satu Hassi

Yhteensä yli 20 vuotta eduskunnassa ja EU-parlamentissa on opettanut minulle, että ilman veroja ei ole esimerkiksi kouluja, lasten päiväkoteja, terveyskeskuksia, katuja, kaupungin busseja, turvaa sairauden ja työttömyyden varalta.
Ilmeisesti jäi opinoissa yhteiskuntaopit väliin. Hyvä että työelämässä tilanne korjaantui, joskin vähän hitaanpuoleisesti.


Valtioiden ylivelkaantumisen syynä on kuitenkin menojen lisäksi liian pienet tulot.
Ylivelkaantumisen syynä on liian suuret menot suhteessa tuloihin. Mikäli tuloja saadaan kasvatettua esim. verotuksella, niin silloin menojakin voidaan kasvattaa. Jos ei saada, niin menoja pitää pienentää. Muuten velkaantuu.

Veronkiertoa on suitsittu tekemällä sopimuksia ja lainsäädäntöä ilmoitusvelvollisuudesta.
Ja on huomattu, että ei toimi...

EU-parlamentissa on ehdotus suuryhtiöiden tilejä ja veroja koskevien tietojen aiempaa laajemmasta julkistamisesta...
Mutta samaa lääkettä silti lisää..

Jotkut maat pitävät pääoma- ja yritysverotuksen alhaalla houkutellakseen talletuksia ja pääkonttoreita. Näin esimerkiksi Luxemburg ja Irlanti. Ne maat, joissa kyseiset rahat on oikeasti ansaittu ja joissa yritysten varsinainen toiminta on, jäävät nuolemaan näppejään, kun verot maksetaan välistävetäjämaihin.
Eivät ne maat ole mitään välistävetäjiä. On se kumma jos itsenäiset valtiot eivät saa päättää omia veroprosenttejaan. Federalismi ilmeisesti kelpaa vihreille.

Jos valtiot nostavat yritysten ja pääomien veroja, uhkana on että veropako pahenee. Valtiot joutuvat kilpailemaan verotuksen alhaisuudella. Tämä on keskeinen syy siihen, miksi niin monet valtiot ovat päässeet velkaantumaan pahasti.
Olisipa todella mukavaa nähdä tämän väitteen tueksi faktoja ja tutkittua tietoa.

Samalla määräenemmistöllä, jolla säädetään muitakin EU-lakeja, pitäisi voida sopia myös verotuksen alarajoista, joiden alle maa ei saa mennä. Miksi tästä asiasta ollaan melkein hiirenhiljaa EU:n kaikilla kielillä?
Voidaanhan sitä tuohon suuntaan mennä, mutta se tarkoittaa samalla, että valtiot luopuvat osasta itsenäisyyttään. Ja tässä tapauksessa mennään ojasta allikkoon. Verotus on kokonaisuus, joka on kaikissa maissa erilainen. Sitä säätämällä kukin maa pystyy vaikuttamaan oman taloutensa kehitykseen. Mikäli verotustasot päätetään jossain muualla, niin jälleen yksi instrumentti hallita omaa taloutta häviää.

Finanssikauppoihin kohdistuva vero hillitsisi kestämättömäksi paisunutta keinottelua.
Ennustan että näin käy vain hetken aikaa. Sitten keinottelu on jo muuttanut muotoaan siten, että tarvitaan uusia sääntöjä.

Tämän valtavan virtuaalipelin pelurit ajattelevat vain omaa etuaan. Peli määrää kuitenkin valuuttojen ja osakkeiden arvot ja lainojen korot, myös valtioiden lainojen ja sitä kautta vaikuttaa meidän jokaisen elämään. Finanssipeli vahvistaa epävarmuudet moninkertaisiksi.
Virtuaalipelin pelureita ovat mm. suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt ja pankit, jotka hakevat itselleen tuottoa, mutta myös suojelevat ihmisten talletuksia ja eläkerahoja. Vai haluaisiko Satu Hassi hassata ne rahat vaikka Kreikalle tai Italialle?

Kreikasta alkanut hermostus on nostanut muidenkin valtioiden velkojen korkoja. Tämä vaikeuttaa näiden valtioiden taloutta. Epäluottamus pahenee, korot nousevat entisestään, noidankehä ruokkii itseään. Ei näin voida jatkaa.
Poliitikot ovat itse tämän noidankehän aiheuttaneet. He ovat myös ainoita, jotka sen voivat ratkaista. Kaikesta huolimatta markkinat eivät päätä paljon muusta kuin, että mihin ne sijoittavat rahansa.

Rahamarkkinoiden pitäisi palvella ihmisiä ja valtioita eikä päinvastoin.
Päästäksemme tähän tulisi politiikkojen pystyä palauttamaan tasapaino. Niin kauan kuin markkinat epäilevät, että valtiot eivät suoriudu veloistaan, epävarmuus jatkuu.
 
Viimeksi muokattu:

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Mutta niinpä on lukenut myös Satu!
Yhteensä yli 20 vuotta eduskunnassa ja EU-parlamentissa on opettanut minulle, että ilman veroja ei ole esimerkiksi kouluja, lasten päiväkoteja, terveyskeskuksia, katuja, kaupungin busseja,
Tämä ei kyllä pidä paikkaansa. Yhtä hyvin Hassi olisi voinut väittää, että ilman veroja ei voi olla ruokakauppojakaan. Ilman veroja voi olla yksityisiä kouluja, päiväkoteja, terveyskeskuksia jne. Esim:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2009/11/992712/sikainfluenssa-ruuhkauttaa-yksityisia-terveysasemia


turvaa sairauden ja työttömyyden varalta.
Höpö höpö. Tietysti ilman verojakin on mahdollista vakuuttaa itsensä sairauden, työkyvyttömyyden yms. varalle.
https://www.pohjola.fi/pohjola/henkiloasiakkaat/vahingot/henkilovahingot?id=313300&srcpl=8

Työttömyyteen voi myös varautua säästämällä rahaa työssäoloaikanaan ja sijoittamalla vaikkapa osakkeisiin, kiinteistöihin yms. Itse asiassa korkea verotus vaikeuttaa monen kohdalla omaehtoista varautumista työttömyyteen, koska verot vievät palkasta ja pääomatuloista niin suuren osan.


Sama tilannehan vallitsee myös eläkejärjestelmän suhteen. Sosialistisen työeläkejärjestelmän purkaminen lisäisi huomattavasti palkansaajien vapautta päättää itse siitä, miten he eläkeasiansa järjestävät.
Hyvä kirjoitus aiheesta:
http://markusjansson.blogspot.com/2009/01/elakelaskuja-sosialistinen.html
 
Viimeksi muokattu:

Hawke

Well-known member
Liittynyt
10.3.2010
Viestit
873
Rahamarkkinoiden pitäisi palvella ihmisiä ja valtioita eikä päinvastoin.
Rahamarkkinat palvelevat niitä, jotka rahansa ovat sinne sijoittaneet, mutta onko tämä itseisarvoisesti väärin? Vaihtoehtona on, että ei voi itse vaikuttaa siihen, mihin rahansa sijoittaa, vaan valtio päättää sen henkilön puolesta. Eikö voisi vastaavasti väittää, että valtion tulisi palvella ihmisiä eikä ihmisten valtiota?
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Mutta niinpä on lukenut myös Satu!
Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja David Miliband kysyi keskiviikkona Financial Timesissa, miten ihmeessä Kreikan 50 miljardin velka on voinut muuttua 1 000 miljardin euron kokoiseksi olemassaolon kysymykseksi EU:lle.

Niinpä. Selitys on juuri finanssimarkkinoiden epäterve meininki. Yli 90 prosnettia maailmassa tehtyjen kauppojen rahamäärästä virtaa finanssimarkkinoiden sisällä. Suurin osa tästä on tietokoneiden välistä nopeaa kauppaa, jossa toimitaan sekunnin murto-osissa ja pelataan hiuksenhienoilla hinnaneroilla.
Tässä nyt ei lainkaan perustella sitä, että miten tämä tietokoneiden käymä nopea kauppa on selitys sille, että Kreikan velka on muuttunut olemassaolon kysymykseksi EU:lle.
Jos tietokone ostaa esim. 8 000 Outokummun osaketta 5,21 euron osakekurssilla ja myy 5,22 eurolla, niin miten se vaikuttaa siihen, millainen kysymys Kreikan velka on EU:lle?
Hassi sekoittaa nähdäkseni kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa. Hän ei joko ymmärrä tätä tai kertoo tietoisesti vääristettyä totuutta.


Vihreiden piirissä tämänkaltaista asioiden harhaanjohtavaa sekoittamista (tahallista tai tahatonta) on toki harjoitettu jo aiemminkin:
Jaakko Stenhäll
Vihreiden puoluehallituksen varajäsen Tampereelta.
Vihreiden kannanotot asiaan liittyen ovat olleet pääosin
oikeansuuntaisia, mutta eivät riittäviä. Puheenvuoroissa ovat myös
menneet sekaisin finanssikriisi ja velkakriisi. Transaktioverot ovat
kiva vihreä periaate, mutta ne eivät liity valtioiden velkakriisiin.
Esimerkiksi Kreikan tilannetta ei transaktiovero auta, ellei koko
veron tuotoilla osteta fetajuustoa.
http://jaakkostenhall.blogspot.com/2011/04/allaoleva-minun-ja-allan-seurin.html

Tämän valtavan virtuaalipelin pelurit ajattelevat vain omaa etuaan. Peli määrää kuitenkin valuuttojen ja osakkeiden arvot ja lainojen korot, myös valtioiden lainojen ja sitä kautta vaikuttaa meidän jokaisen elämään. Finanssipeli vahvistaa epävarmuudet moninkertaisiksi. Kreikasta alkanut hermostus on nostanut muidenkin valtioiden velkojen korkoja. Tämä vaikeuttaa näiden valtioiden taloutta.

Valtioiden lainojen jälkimarkkinakorot nousevat siksi, että epävarmuus lainojen takaisin maksamisesta on kasvanut. Pitää myös huomioida, että jälkimarkkinakorkojen nousuhan ei sinänsä nosta valtioiden lainanhoitokustannuksia. Lainojen hoitokustannukset nousevat vasta sitten, kun valtio järjestää bondihuutokaupan, jossa se ei enää saa uutta lainaa yhtä alhaisilla koroilla kuin aiemmin.


Komission ehdottama transaktiovero pakottaisi muuttamaan finanssimarkkinoiden toimintamallin. Juuri siksi ala sitä vastustaa, mutta juuri siksi sitä tarvitaan.
Jos huolenaiheena on se, että valtiot eivät saa lainaa tarpeeksi alhaisilla koroilla, niin miten transaktiovero pakottaisi sijoittajat lainaamaan valtioille nykyistä alhaisemmilla koroilla?
 
Viimeksi muokattu:

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Aika monella politiikolla on ihan sekaisin käsitteet ja asiat. Otetaanpa vaikka sana keinottelu. Nythän se on yleisetty käsittämään tilanteen, jossa sijoittajat eivät halua enää lainata tietyille valtioille rahaa (korot nousevat). Missä tässä on se keinottelu ja suuret voitot, kun sijoittajat luopuvat velkakirjoista halvemmalla kuin millä ne hankkivat?

Aitoa keinottelua sen sijaan nähtiin jenkkien finanssikriisissä ja toisinaan myös ns. lyhyeksi myynnissä.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Jos tietokone ostaa esim. 8 000 Outokummun osakketta 5,21 euron osakekurssilla ja myy 5,22 eurolla, niin miten se vaikuttaa siihen, millainen kysymys Kreikan velka on EU:lle?
Ei sillä olekaan vaikutusta, mutta toisaalta 0,2% kurssimuutoksilla pelaamisella ei ole varsinaisesti mitään tekemistä sijoittamisen kanssa, onpahan kaupankäyntiä kaupankäynnin vuoksi. Tuo ohjelmistoihin perustuva kaupankäynti antaa täyden vallan ohjelmitosuunnittelijoille ja aiheuttaa välillä holtittomia kurssimuutoksia sekä osake- että valuuttamarkkinoilla, ilman niiden perustumista varsinaisesti mihinkään.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Ei sillä olekaan vaikutusta, mutta toisaalta 0,2% kurssimuutoksilla pelaamisella ei ole varsinaisesti mitään tekemistä sijoittamisen kanssa, onpahan kaupankäyntiä kaupankäynnin vuoksi. Tuo ohjelmistoihin perustuva kaupankäynti antaa täyden vallan ohjelmitosuunnittelijoille ja aiheuttaa välillä holtittomia kurssimuutoksia sekä osake- että valuuttamarkkinoilla, ilman niiden perustumista varsinaisesti mihinkään.
Ääriesimerkkinä 1987 musta maanantai. Transaktiovero olisi ihan hyvä juttu niin saataisiin pois noi äärimmäiset kikkailut.
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Ja Fasaldille tiedoksi, en millään tavalla vastusta arvopaperikauppaa ihan puhtaassa voitontavoittelumielessä. Mun mielestä on vain kornia edes kuvitella, että joku alle prosentin kurssimuutoksen arviointi perustuisi mitenkään tietoon, taitoon tai muuhun vastaavaan. On sijoittajalle aika saatanan hankalaa arvioida onko jonkun yhtiön oikea arvo 100.000.000,- vai 100.200.000,-. Tottakai pienistäkin kurssimuutoksista kannattaa hyöty ottaa irti, ei se sijoittamista ole.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Usko systeemiin on koetuksella.

Ihmiset varautuvat "romahdukseen" - eloonjäämispakkaukset myyvät
Talouselämä

Kohta romahtaa koko yhteiskunta. Näin uskoo ilmeisesti entistä useampi amerikkalainen.

Eloonjäämispakkaukset käyvät kaupaksi Yhdysvalloissa, missä ihmiset varautuvat "mahdolliseen romahdukseen".

Eloonjäämisruokaa ja -tarvikkeita myyvä kolmen kaupan ketju kertoo myynnin lähteneen nopeaan kasvuun, kertoo CBS-uutiskanava.

"Meidän on täytynyt tilata 50 laatikollista aterioita kolmen viime kuukauden aikana vastataksemme kysyntään", sanoo kaupan johtaja Steve Dorsey. "Se ei ole normaalia. Yleensä myymme 20-30 laatikkoa vuodessa.".

Hän kertoo, että kaupassa on käynyt hyvin rikkaita asiakkaita, jotka ovat käyttäneet tuhansia dollareita ostaakseen eloonjäämistarvikkeita koko perheelleen.

"Ihmiset pelkäävät. He eivät tiedä, mihin tämä maa on menossa", Dorsey sanoo.
 

Fasaldi

Well-known member
Liittynyt
2.8.2006
Viestit
670
Usko systeemiin on koetuksella.
Romahdus antaa odotuttaa itseään Yhdysvalloissa. Amerikkalainen autoteollisuus elpyy nopeaa vauhtia:
Yhdysvaltain autoteollisuus elpynyt yllättävän vauhdikkaasti
Finanssikriisin tuoksinnassa pohjamutiin hautautunut Yhdysvaltain autoteollisuus on elpynyt odotettua nopeammin. Nyt yhtiöiltä odotetaan vahvimpia myyntilukuja kolmeen vuoteen.

Amerikkalaiskuluttajat ostivat marraskuussa autoja enemmän kuin kertaakaan elokuussa 2009 päättyneen USA:n valtion autotukiohjelman jälkeen.

Kaksi vuotta konkurssimenettelyihin ajautumisen jälkeen General Motors ja Chrysler ovat jälleen syöneet Japanin maaliskuisen maanjäristyksen vuoksi kärsineiden Toyotan ja Hondan markkinaosuuksia.

Bloombergin haastattelemien analyytikoiden ja autovalmistajien mukaan Yhdysvalloissa purkautuu nyt muutaman vuoden kasaantunut autonvaihtokysyntä.

Autodatan keräämän tilaston mukaan automyynti kohosi USA:ssa vuositasolle korotettuna 13,6 miljoonaan autoon marraskuussa. Analyytikot olivat odottaneet 13,4 miljoonan auton vuosimyyntiä.

Jos kasvuvauhti säilyy joulukuussa 14 prosentissa, Yhdysvalloissa myydään tänä vuonna kaikkiaan 12,8 miljoonaa euroa.
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/yhdysvaltain+autoteollisuus+elpynyt+yllattavan+vauhdikkaasti/a734092?s=r&wtm=_-05122011&
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Romahdus antaa odotuttaa itseään Yhdysvalloissa. Amerikkalainen autoteollisuus elpyy nopeaa vauhtia:

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/yhdysvaltain+autoteollisuus+elpynyt+yllattavan+vauhdikkaasti/a734092?s=r&wtm=_-05122011&
Romahdus tosiaan antaa odottaa, koska se tulee ylivelkaantumisen ja eläkepommin kautta, jotka realisoituvat vielä muutaman vuoden. Keskuspankki voi pistää tietysti rahahanat auki ja inflatoida velat, mutta sitten romahtaa jotakin muuta inflaation vuoksi.
 

Jellinek

Banned
Liittynyt
27.1.2010
Viestit
6719
Sijainti
Tiimarin tasavalta
Luulenpa, ettei maailmantaloudella ole enää tulevaisuutta (ainakaan kovin valoisaa). Kiinalaiset ja venäläiset jakavat maailman puoliksi. :thumbdown
 

maradona

Resistive User
Liittynyt
6.3.2005
Viestit
4616
Sijainti
Me seisotaan hattu kourassa maailman reunalla

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Ylös