Maatalouspolli

Tarvitseeko Suomi omaa maataloustuotantoa?


  • Äänestäjiä yhteensä
    38

Örfil

Guest
Eikös Tahkon voisi keväällä laittaa riisille?
Eturinteestä saisi pikariisiä!
 

Lancer

Realisti
Liittynyt
23.7.2007
Viestit
20495
Sijainti
taas Suomessa
Omavaraisuudessa ei ole mitään haittaa, kun on kyse tuotteista joita on mahdollista viljellä Suomessa.

Elikkäs ykkönen.
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Väärin. Koska suurin osa Suomessa kasvatetusta viljasta ei täytä kriteereitä. Kyllä jyväjemmari yrittää kasvattaa kaikesta viljastaan leipäviljaa, jyväkoko ym ominaisuudet eivät vain ole riittäviä.
Vain osatotuus. Ainahan sattuu huonojakin satovuosia, mutta paikallisesta laatuviljastakaan ei kovin helpolla olla maksamassa sille kuuluvaa hintaa.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Valiohan maksattaa tällä hetkellä tuottajalla Valion Venäjän ja Ruotsin valuttatappiot.

Jos maitolitrasta maksettais 4,7 senttiä enemmän litralta niin voitais tukea suomalaista maitotuotantoa. Valion nykyiset toimet osaltaan ajaa maitotiloja lopettamaan toiminnan.
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Väärin. Koska suurin osa Suomessa kasvatetusta viljasta ei täytä kriteereitä. Kyllä jyväjemmari yrittää kasvattaa kaikesta viljastaan leipäviljaa, jyväkoko ym ominaisuudet eivät vain ole riittäviä.
No ei nyt ihan noinkaan!:nope:

http://www.fingrain.fi/www/fi/liitetiedostot/viljelytieto/Viljelypinta_alat_lajikkeittain_.pdf
Suurin osa vilja-alasta on jo lähtökohtaisesti rehuohraa ( 416 000 ha) eli tarkoitettu eläinten rehuksi ( siat, siipikarja päärehuna ja naudoille yms lisärehuna). Ei siiis yritetäkään pääsääntöiseti ns leipäviljaa. Samoin kaura. ( 349 000 ha) Tietysti on kaurasuurimoita ja ohrajauhoja yms myös ihmisten elintarvikkeiksi. Tuosta ei selviä, paljonko noista aloista menee elintarvikekäyttöön, mutta arvioisin että luokkaa korkeintaan 20%.
( mallasohra erikseen 150 000 ha). Lisäksi tietysti siemenviljan tuotanto pitää kuulua noihin lukuihin. Se on omalla tavallaan jopa tarkinta viljanviljelyä.


Toki rehuvilajssakin on tietyt myyntikriteerit, mutta normaalina kesänä niiden täyttymiseen ei ole hankalaa päästä. JOS tekee asialliset viljelytoimenpiteet. Hieman on tämä tukipolitiikka tuonut myös sitä suuntausta, että kaikkia viljelytoimenpiteitä ei tehdä kunnolla kustannusten säästämiseksi, jolloin tuloskin on surkea. Rikkaruohoiset, pienijyväiset, "parhaimmillan" laossa olevat viljavaininot..:yuck:

Varsinaisista leipäviljoista kevätvehnää ( 182 000 ha) käytetään melko runsaasti myös rehuna sikatiloilla, jopa muillakin kotieläintiloilla. Vehnän hinta, ravintoarvo ja hehtaariikohtainen tuki ovat paremmat kuin ohran. Jos on varhainen kevät, niin erityisesti sikatilat ( kaikki pellot viljalla) saattavat monipuolistaa viljelyä ja "kokeilla", miten kevätvehnän viljely onnistuu. Jos tulee erinomainen sato, niin se myydään ja ostetaan ohraa tilalle. jos ei onnistu, niin syötetään eläimille. Tai alkujaan tarkoituksen on vaan viljellä vehnää rehuksi. Samalla työhuiput hieman loiventuvat syksyllä.

Syysvehnä (211 000 ha) ja ruis (23 000 ha ) ovat eniten "oikeita" leipäviljoja. Rukiin viljelyala on vähentynyt paljon, syynä sen viljelyn "vaikeus" että panostukseen verrattuna alhainen hinta. Sateiset syyskesät hankaloittavat molempin viljelyä.

Omalla kohdalla - vähäisillä vilja-aloilla -tähtään sinällään asialliseen rehuviljasatoon ilman viimeisiä konsteja, tavoitteena "viljapellon näköinen" pelto. Pellon viljavuus ja kosteusolot kunnossa, monivuotsiten rikkaruohojen torjunta, kunnollinen kyntö, hyvä kaupallinen ostosiemen, kohtuullinen lannoitus, asialliset muokkaustoimenpiteet, rikkaruohoruiskutus, mutta ei yleensä tauti- eikä laontorjuntaa. Eikä erikoislannoituksia ruiskulla tms.
En siis yritäkään "leipäviljaa", mutta en toisaalta lyö täysin laimin viljapellon viljelytoimenpiteitä tukipolitiikan vuoksi.
 

Tsuhna

Absent Member
Liittynyt
2.11.1999
Viestit
18746
Sijainti
Toisaalla
Jonkinlainen omavaraisuus pitää aina olla. Eihän sitä tiedä minkälaisia katastrofeja tulevaisuus tuo tullessaan ja viimeistään sillon sitä omaa tuotantoa arvostetaan.
Juuripa näin. Kriisitilanteessa on parempi olla oma laari josta kaloreita kansalle ammentaa kuin laittaa kädet ristiin ja toivoa että ulkomailta tulee pötyä pöytään kaikissa tilanteissa..
 

T.K

Sähkö-ukkeli
Liittynyt
28.9.2008
Viestit
3883
Sijainti
Nolla potenttiaalissa
Itse maanviljeliän poikana, kohta ehkä isäntä, pistää v****ttamaan kun kaiken hintaa nostetaan. Esim apulannan jyrkkä hinnannousu, polttoöljyn kallistuminen, tukien raju leikkaus ym. Suomi tarvitsee maataloutta, eikä päättäjät tunnu tajuavan sitä! Aina kun jostain tarvitaan valtion butjettiin lisää, otetaan maatalouksien tuista pois. Ja tuottajien hinnat pysyvät liian alhaalla.
 
Ylös