Serotoniini lääkitys onkin tosiaan päällä
Itseasiassa lääkäri ei puhunut noista yhteiskäytöistä mitään ja itse en näe lääkepakkauksen pientä pränttiä ja lasit on jossain kuusessa, mutta joka tapauksessa tässä on nyt helpompi olla ilman ihan jo senkin takia, että työpaineet helpottivat nyt kerralla.
Niin ja määräsipä siis mukaan lääkkeen, jonka pitäisi hillitä juomishaluja, mutta se pitäisi ottaa pari tuntea ennakkoon ennen ns. aiottua ryypiskelyä. Että onhan tuo vähän oudohko lääkekombinaatio.
Farmaseuttikaan ei näistä huomauttanut mitään.
Muitta tosiaan, tarkoitus tässä nyt ei olisi ryypiskellä. Mul taitaa kaapissa olla yks iso Sandelsin kolmonen, yks ykkösolut ja kuusi holitonta. Ennen valittelin, että jos en ryyppää, niin mitä mä sitten teen. Olen nyt yrittänyt ensinnäkin rauhoittua ja relata hieman, pelata jotain pelejä ja vähän jotain omia projekteja viedä eteenpäin, joista ei liiaksa päänvaivaa ole.
Tosi tarkkana vaan saa olla paljonko tekee, koska uupumus tulee tosiaan nopeasti.
Ei tässä tarinassa tainnut nyt olla mitään pointtia. Kunhan ratoksi rupattelen.
Tietämättä asiasta kunnolla mitään, niin kutsuinpa eukon kertomaan:
Serotoniini on mielialaa säätelevä välittäjäainehormoni, jota pitää koko ajan olla riittävästi kiinnittymässä, jotta normaali mieliala pysyy ja ihminen on toimintakykyinen. Aivoissa välittäjäainetilassa (kahden hermosolun välillä) alkoholi ja serotoniini kilpailevat samasta kiinnittymispaikasta. Alkoholi vesiliukoisena on vikkelämpi kiinnittymään ja serotoniini rasvaliukoisena jää kakkoseksi. Tämän huomaa siitä, miten mieliala heti nousee, kun alkoholia ottaa. (Vikkelän alkoholin molekyylit ovat serotoniinin kiinnittymiskohdissa "runsaslukuisesti" ja estävät serotoniinia tekemästä työnsä). Seurauksena on, että niin pitkään kuin alkoholia on veressä, se ottaa serotoniinin paikan ja serotoniini jää "kellumaan" välittäjäainetilaan tyhjänpantiksi. Jos alkoholin käyttö on päivittäistä/pitkäaikaista, viesti serotoniinin erittäjärauhaselle on: "vähennä serotoniinin tuotantoa, koska sitä kelluu tyhjillään/liikaa välittäjäainetilassa eikä se kiinnity minnekään". Tämän seurauksena myös mieliala alkaa laskea. Kun siihen avuksi aloitetaan serotoniinin eritystä lisäävä tai serotoniinin takaisinoton estävä -lääkitys, asiaa ei auta, jos samanaikaisesti käytetään alkoholia edelleen vaikka päivittäinkin. Pienikin määrä alkoholia estää lääkkeen toiminnan eli serotoniinia ei kiinnity vaikka sitä erittyisi nyt tarpeellinen määrä tai takaisinoton esto toimisi. Serotoniini ei siis pääse kiinnittymään, vaikka sitä olisi tarpeeksi, koska alkoholi vikkelänä on paikalla. Alkoholi nostaa mielialaa hetkellisesti ja serotoniini pitkä-aikaisesti.
Serotoniinin tehtävänä on myös säädellä dopamiinipitoisuutta, joka vaikuttaa mielen hallintaan ja jonka lisääntyminen saattaa aiheuttaa psykoottisia oireita esim. pitkän juopottelun jälkeen delirium-tila. Eli käytännössä, jos serotoniinia ei ole tarpeeksi dopamiinitaso pääsee nousemaan liikaa ja voi aiheuttaa lopuksi harhoja.
Lääkärit eivät jostain syystä muista useinkaan kertoa näistä perusasioista potilailleen, vaan määräävät vain lääkettä ja toivovat parasta. Pitäähän jokaisen tietää miten nämä toimivat ja miksi on hyvä olla ilman alkoholia jonkin aikaa. Lääke pääsee vaikuttamaan, oma välittäjäainetuotanto alkaa toimia oikein ja mieliala kohoaa. Jatkossakin on hyvä muistaa, että alttius mielialan mataloitumiseen voi tulla pitkäaikaisemman alkoholinkäytön myötä.
Ystävällisin terveisin hoitsu-eukko