Sini Saarela on pitkän linjan aktivisti, joka on aiemminkin kiivennyt öljynporauslautalle ja viettänyt viisi päivää kahlittuna työmaanosturiin.
Nainen pitää kädessään lehtiötä, johon on tehnyt muistiinpanoja oikeusistunnon ajan.
"Haluan vilpittömästi tehdä voitavani arktisen alueen ja luonnon suojelemiseksi. En ole merirosvo tai rikollinen", nainen sanoo epäillyille varatussa häkissä Leninin alueen piirioikeudessa Murmanskissa.
Kahden kuukauden tutkintavankeuteen sunnuntaina määrätty helsinkiläinen Sini Saarela, 31, on pitkän linjan aktivisti.
Vuonna 2012 hän kiipesi roikkumaan venäläisen öljynporauslautan reunalle Novaja Zemljan kupeessa Venäjän pohjoisilla vesillä Petšoranmerellä.
Hän oli mukana myös paljon huomiota saaneessa Olkiluodon ydinvoimalatyömaan mielenosoituksessa 2007, jolloin kuusi aktivistia kahlitsi itsensä viideksi päiväksi työmaanosturiin.
"Annoimme yhtä aikaa eri haastatteluja. Minä kerroin yksityiskohtaisesti työmaan turvallisuusongelmista. Sini kertoi toimittajalle, että roikumme täällä kuin oravat syömässä pähkinöitä", korkeuksissa killunut Lauri Myllyvirta muistelee.
Aktivistit harjoittelevat kiipeilemistä säännöllisesti.
"Sini käy kiipeilemässä eri paikoissa. Seinäkiipeilyä sisällä ja kalliokiipeilyä ulkona", Greenpeacen kivihiilikampanjoista vastaava Myllyvirta kertoo.
Lisäksi mielenosoituksia varten harjoitellaan teollisuuskiipeilyä satamanostureissa, vanhoissa telineissä tai vaikkapa mäkihyppytorneissa. Kunnostaan jokainen pitää huolta itse.
"Ei ole olemassa mitään Greenpeacen kuntoleiriä. Sini esimerkiksi ajaa kymmenen kilometrin työmatkan pyörällä."
Henkistä puolta harjoitellaan muun muassa Greenpeacen kursseilla, joissa opetellaan kohtamaan aggressiivisia ihmisiä ja olemaan provosoitumatta.
"Vaativille matkoille lähtevät ovat olleet vuosia mukana. He ovat aloittaneet jakamalla lentolehtisiä ja osallistumalla mielenosoituksiin, joissa henkilökohtainen riski on paljon pienempi."
Tampereen seudulta kotoisin oleva Saarela opiskelee meribiologiaa. Aiemmin hän on opiskellut lastentarhanopettajaksi.
Hän on ollut töissä eri ympäristöjärjestöissä, viimeksi Greenpeacessa elokuun loppuun asti.
"Hänestä ei tiedä, milloin hän tekee asioita työn puolesta ja milloin vapaaehtoisena. Lomillaankin hän inventoi vanhoja metsiä Ruotsissa ja Suomessa", läheinen ystävä, Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoo.
Saarela kokee luonnon ja luonnonsuojelun hyvin syvästi.
"Jossain metsässä kuukkeli oli istahtanut hänen kädelleen. Hän kävi sitä monta kertaa jälkeenpäin läpi", Kari naurahtaa.
Ystävät kuvaavat Saarelaa oikeudentuntoiseksi ihmiseksi, jolla on tarve toimia epäkohdan havaitessaan.
Kiinnioton jälkeen ystävät ovat kokoontuneet keskenään, ja Saarelalle on lähetetty kirjeitä. Kirjeet toimitetaan Saarelalle vankilaan, mutta hän ei voi olla itse yhteydessä ulkomaailmaan.
Kun Saarela lähti syyskuussa muiden aktivistien kanssa jälleen kohti Petšoranmerta, hän oli punninnut riskit ja mahdolliset lailliset seuraukset. Ystävien mukaan hän ei vaikuttanut etukäteen erityisen jännittyneeltä.
"Jos pitää valita joku, joka on vastuussa hengestäni, Sini olisi vahva kandidaatti. Hän on tosi tarkka turvallisuusasioissa. Jos joku provosoi, hän pysyy viileänä", Saarelan entinen kämppäkaveri, Greenpeacen ilmastopoliittinen neuvonantaja Kaisa Kosonen kertoo.
"Kun on kylmä, nälkä ja jano, ne tyypit, jotka jaksavat vitsailla, jutella ja pitää huolta muista, ovat arvokkaita", Myllyvirta kuvaa Saarelaa.
Mukana Arctic Sunrise -laivalla oli aktivisteja, jotka eivät ole yhtä karaistuneita.
"Pidätettynä on ihmisiä, jotka ovat lähteneet matkalle mukaan kuorimaan perunoita laivan keittiöön", Myllyvirta sanoo.