Ministeri vaatii selvitystä
Poliisisaattue Jennin ja Kimin suojana
Sisäministeri Kari Rajamäki aikoo selvittää, ylimitoitettiinko poliisivoimat Kimi Räikkösen ja Jenni Dahlman-Räikkösen häissä. Häiden rauhaa oli turvaamassa parhaimmillaan kolme poliisipartiota.
Tässä jutussa myös:
Myös liikkuva poliisi mukana
Rajamäki saa selvityksen tänään
Järjestäjä vastaa
Kimi Räikkönen ja Jenni Dahlman-Räikkönen poistuivat hääpaikalta poliisisaattueessa varhain sunnuntaiaamuna. Parhaimmillaan häärauhaa turvasi kolme poliisipartiota (VILLE KORMILAINEN)
Lauantaina järjestetyt Kimi Räikkösen ja Jenni Dahlman-Räikkösen häät kiinnostivat uteliaiden paikallisten lisäksi myös virkavaltaa.
Juhlapaikan rauhaa oli turvaamassa parhaimmillaan kolme poliisipartiota. Hääpari sai myös presidentillisen kohtelun, kun kaksi poliisipartiota saatteli tuoreen avioparin turvallisesti moottoritielle noin 15 kilometrin päähän hääpaikasta.
Päätöksen poliisipartion laittamisesta Vanajanlinnaan teki Hämeenlinnan apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen, joka määräsi paikalle ainoastaan yhden kihlakunnan poliisipartion.
Myös liikkuva poliisi mukana
Kihlakunnan partioiden lisäksi yöllä paikalla päivysti kaksi liikkuvan poliisin partiota, jotka oli pyytänyt paikalle Hämeenlinnan kihlakunnan komisario Kari Pitkänen. Pitkänen teki myös päätöksen pariskunnan poliisisaattuejärjestelystä.
Heikkosen mukaan päivystävän poliisipartion laittaminen paikalle oli poliisin taholta lähtenyt ajatus.
- Teimme siitä päätöksen keskiviikkona, eikä meihin päin oltu yhteydessä juhlat järjestävältä taholta. Tutustuttuamme turvajärjestelyihin päätimme laittaa paikalle partion, jonka tehtävänä oli olla läsnä paikalla, eikä sinänsä puuttua järjestelyihin, Heikkonen kertoo.
Rajamäki saa selvityksen tänään
Sisäministeri Kari Rajamäki (sd) kuuli tapauksesta eilen Iltalehden toimittajalta. Rajamäki aikoo pyytää poliisin toiminnasta selvityksen.
- Olen jo pyytänyt selvityksen Hämeenlinnan päästä ja uskon, että alkuviikon kuluessa olemme viisaampia asian suhteen, Rajamäki kertoi myöhään eilen illalla.
Rajamäki halusi kuitenkin tuoreeltaan muistuttaa, että turvallisuuteen liittyvät arvioinnit tehdään aina tapauskohtaisesti etukäteen.
- Turvallisuus on myös se kerroin, jolla järjestelyt tehdään, eikä julkisuus. Kyllä meillä käydään paljon keskustelua voimavarojen suuntautumisesta ja aion käydä läpi tämän asian ja selvittää, ovatko järjestelyt Vanajanlinnassa olleet oikein suhteutettu, Rajamäki totesi.
Rajamäki muistuttaa vielä, että vaikka poliisi joutuu tukemaan erilaisten tilaisuuksien turvallisuutta, on rauhan säilyminen ensisijaisesti tilaisuuden järjestäjän vastuulla.
Järjestäjä vastaa
Iltalehti tavoitti sisäministeriön poliisiosaston tiedotuspäällikön Kaija Uusisillan välityksellä poliisiylijohtaja Reijo Naulapään, joka viestitti, ettei ollut lainkaan tietoinen poliisin osallistumisesta Räikkösten häiden turvaamiseen.
- Naulapää ei tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta lähtökohtana on se, että tilaisuuksien järjestäjä vastaa turvallisuuden ylläpidosta. Tässä käsityksessä poliisiylijohtajakin on ollut liittyen Räikkösen häihin, Naulapää viestitti Uusisillan kertomana.
Etelä-Suomen lääninpoliisijohtaja Kauko Aaltomaa ei vielä sunnuntai-iltaan mennessä ollut tutustunut asiaan, mutta kertoi poliisin toki tarvittaessa tukevan turvamiesten toimintaa.
- Se, että missä määrin poliisia aina tarvitaan, riippuu tapauskohtaisesti. On mahdotonta kommentoida, sitä onko poliisin toiminta ollut ylimitoitettua tässä asiassa, koska en tapauksen yksityiskohtia tiedä, Aaltomaa kertoi.
Hämeenlinna apulaispoliisipäällikkö Heikkonen ja komisario Pitkänen pysyivät sunnuntaina tiukasti päätöksensä oikeellisuuden takana.
VILLE KORMILAINEN
ville.kormilainen@iltalehti.fi